АЕЖ се обяви срещу ксенофобията като медийна сензация

Мая Младенова 05 ноември 2013 в 16:49 3085 3

Наградите на АЕЖ имат единствено морално изражение
Наградите на АЕЖ имат единствено морално изражение

 

Асоциацията на европейските журналисти-България алармира с безпокойство за медийното отразяване на конфликтите между български граждани и чужденци, идващи от Близкия Изток.

Според асоциацията в резултат на усложнената обстановка покрай бежанците у нас много медии са избрали да тиражират материали, създаващи паника, вместо да защитят обществения интерес. АЕЖ-България призовава институциите по-активно да пазят социалната стабилност, а медиите да информират, че призоваването към саморазправа не е нормална форма на демократичен протест, а предпоставка за извършване на престъпления от омраза.

Ето пълният текст на съобщението:

АЕЖ изразява сериозно безпокойство от медийното отразяване на нарастващото напрежение между български граждани и чужденци, идващи от държави от Близкия изток. Осъзнаваме сериозността на проблема, пред който се изправят държавата и нейните граждани с осигуряването на защита и подслон на бежанците от войната в Сирия. За съжаление обаче в тази нелека ситуация, много медии избраха тиража чрез създаване на паника, вместо да защитят обществения интерес.

 Държавните институции демонстрират неспособност да се справят с бежанската вълна, която се развива в задълбочаващ се проблем. В последните седмици от тази ситуация се възползват политически субекти, които вкарват в употреба език на омразата, ксенофобия и националистическа реторика. Похвално е, че прокуратурата незабавно образува досъдебно производство по сигнал на БХК за призоваване към насилие и използване на слово на омразата срещу лидера на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, но също така е факт че, агресиваната реторика продължава да нагнетява изкустено напрежението.

 Ето защо, за пореден път призоваваме отговорните институции и медиите като транслатор на социалните и политически процеси да заемат една по-отговорна позиция и да действат в интерес на обществото. Институциите, заели позицията по-скоро на коментатори, вместо на активни фактори в опазването на социалната стабилност, продължават политиката на дезинформация, което отваря поле за всевъзможни интерпретации в духа на ксенофобията.

 От своя страна, медиите имат отговорността да бъдат обективни и да не се поддават на изкуственото надуване на рейтинг чрез тиражиране на слухове и недоказани твърдения. Да предупреждават за заплахите и да информират, че призоваването към въоръжаване и физическа саморазправа не е нормална форма на демократичен протест, а предпоставка за извършване на престъпления от омраза, инкриминирани в българското и международно законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!