АЕЖ призова медиите да бойкотират личности като Домусчиев

OFFNews 16 май 2015 в 21:08 9979 11

"Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат. Унижаването на журналистите и непрекъснатото понижаване на техния социален статус се отразяват пагубно на цялото общество".

Това се казва в официална позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България по повод вчерашните обидни изказвания на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев по адрес на репортера на бТВ Димитър Тасев.

От асоциацията подчертават, че това не е първият път, в който Домусчиев се държи по недопустим начин с журналисти.

"През март репортерът от „7 дни спорт“ Симеон Кичуков не беше допуснат до мач на разградския тим с „Литекс“, а по-рано лично Кирил Домусчиев отправи остри критики и заплахи към коментатор от телевизия „Диема“, след като останал недоволен от коментара му за двубоя на шампиона на България със сръбския „Партизан“, припомнят от АЕЖ.

Според асоциацията премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов, които срязаха лентата на новата трибуна "Kозмин Моци" на стадион "Лудогорец Арена", са длъжни да изразят отношението си към поведението на своя домакин- Домусчиев. 

От АЕЖ очакват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на която Домусчиев е председател, КРИБ, да отговорят дали отношението на собственика на Лудогорец към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели.

"Повече от скандално е, че подобно поведение, демонстриращо очакване за послушание и блюдолизничество от страна на медиите, се наблюдава от човек, председателстващ работодателската организация КРИБ и то на събитие, на което присъстват премиерът и представители на правителството", смятат от асоциацията.

Ето какво пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти:

Асоциацията на европейските журналисти-България изразява солидарността си с репортера на БТВ Димитър Тасев, обект на недопустими обиди от страна на предприемача и футболен бос Кирил Домусчиев, предизвикани единствено от желанието на журналиста да свърши работата си. Повече от скандално е, че подобно поведение, демонстриращо очакване за послушание и блюдолизничество от страна на медиите, се наблюдава от човек, председателстващ работодателската организация КРИБ и то на събитие, на което присъстват премиерът и представители на правителството.

Затова намираме, че официалните държавни представители, които в този момент са се намирали в Разград, са длъжни недвусмислено да изразят отношението си към поведението на своя домакин. Очакваме също така реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели.

Грубото поведение спрямо Димитър Тасев не е прецедент за ръководството на „Лудогорец“ в отношението му към журналисти. През март репортерът от „7 дни спорт“ Симеон Кичуков не беше допуснат до мач на разградския тим с „Литекс“, а по-рано лично Кирил Домусчиев отправи остри критики и заплахи към коментатор от телевизия „Диема“, след като останал недоволен от коментара му за двубоя на шампиона на България със сръбския „Партизан“.

Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат. Унижаването на журналистите и непрекъснатото понижаване на техния социален статус се отразяват пагубно на цялото общество, тъй като е азбучна истина, че без добра медийна среда не е възможно да съществува правова държава и добре функционираща демокрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!