АЕЖ: Осъдителното решение срещу журналисти от Медиапул показва дълбок порок в българската съдебна система

OFFNews 12 януари 2022 в 10:42 3508 0

Асоциацията на европейските журналисти - България осъди остро решението на Софийския градски съд, с което журналистът Борис Митов, главният редактор на сайта "Медиапул" Стояна Георгиева и агенцията са осъдени за това, че са припомнили широкоизвестни факти за съдия Светлин Михайлов.

Според АЕЖ подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение.

Асоциацията остро се противопоставя на опита да бъдат сплашвани журналисти чрез съдебни репресии заради техни критични публикации, съдържащи доказани и общоизвестни твърдения.

Ето пълния текст на позицията:

Асоциацията на европейските журналисти – България научи с тревога за решението на Софийски градски съд, с което журналистът Борис Митов (сега репортер в “Свободна Европа”), главната редакторка на агенция Медиапул Стояна Георгиева и самата агенция са осъдени за това, че са припомнили широкоизвестни факти. Според решението двамата журналисти и агенцията трябва да платят солидарно 60 000 лева обезщетение и 7 000 лева разноски по граждански иск за обида и клевета, заведен от съдия Светлин Михайлов.

Става дума за статии, посветени на процедурата по избор на председател на Софийски градски съд през 2018 г., който Михайлов ръководи от 2004 до 2009 г. Именно в контекста на процедурата пред Висшия съдебен съвет Медиапул припомня обществено известни от години факти за Михайлов, които повдигат въпроси за неговите професионални и морални качества. Медиите имат задължение да информират обществото по теми за висок обществен интерес, каквато кадровата политика в съдебната система без съмнение е, и засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности като Михайлов.

Съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата. От съдебния акт може да се предположи, че съдът приема, че са налице верни факти, които обаче „не са поднесени обективно“, т.е. Софийският градски съд не е съгласен с оценката, която журналистът дава на верните факти. Подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение.

Съдът дори стига още по-далеч като осъжда Митов, Стояна Георгиева и изданието за това, че в статията е цитирано изказване на бившия председател на Върховния административен съд, а сега конституционен съдия Константин Пенчев, направено по време на заседание на ВСС. Това означава, че занапред всеки журналист трябва да знае когато предава думите на някой висш държавен служител, защото някой може да ги възприеме за обидни. И отговорността няма да бъде понесена от автора на изказването, а от този, който го е предал.

Искът е за статии, в които се описват факти и обстоятелства, които преди това са били разгласени от други лица, в това число представители на съдебната система, а също и такива, намиращи се в разсекретени разработки на Държавна агенция “Национална сигурност”.

Всички тези обстоятелства повдигат въпроса дали решението е постановено от съдия, който е независим и безпристрастен. От юли миналата година съдия Даниела Попова, е председател на Българската съдийска асоциация (БСА), член на която е и съдия Михайлов, член на организацията е и един от свидетелите, доведени от Михайлов и чиито показания съдът кредитира. Не на последно място съдия Попова е била командирована от Софийския районен съд в Софийски градски съд около два месеца преди да бъде поставено решението по делото, което е образувано две години по-рано.

Решението, което според анализатори, съдържа сериозни противоречия, е произнесено по дело, което носи характеристиките на SLAPP (Стратегически съдебни дела срещу публично участие). Тези дела целят не да се защити легитимен правен интерес, а да се ограничи дейността на журналисти и активисти.

Борис Митов е журналист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска съдебна система. През 2013 г. Той бе призован в прокуратурата и заплашен с наказателно преследване отново заради разгласяване на вече известни обстоятелства, свързани с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор на София Роман Василев и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Както тогава, така и сега, Асоциацията на европейските журналисти остро се противопоставя на опита да бъдат сплашвани журналисти чрез съдебни репресии заради техни критични публикации, съдържащи доказани и общоизвестни твърдения. Решения като това на Софийския градски съд имат смразяващ ефект върху цялата медийна среда и съществено допринасят за лошото състояние на свободата на словото в България. АЕЖ ще сезира международните си партньори, както и Европейската комисия и Съвета на Европа. Тъй като е налице надделяващ обществен интерес, АЕЖ се обръща към Държавна агенция “Национална сигурност” , Министерството на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България с призив да публикуват всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, съдия Светлин Михайлов. Българското общество трябва да получи достъп до информацията, която българската държава е събрала по официален ред за въпросното лице, което продължава да бъде съдия в Софийски апелативен съд, където решението на съдия Попова може да бъде обжалвано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови