2023 – годината на Черния воден заек: Какво ни готвят идните месеци

Откъде произлиза календарът-зодиак

Антония Мечкова 15 януари 2023 в 08:10 23612 0

Годината на заека

Снимка Getty Images

Годината на заека

Според китайския хороскоп 2023 година е подвластна на Черния воден заек. Лунната година започва на 22 януари, а името сочи точно нейното място в китайския календар. Това летоброене е древно, смята се, че е въведено някъде преди 2600 г. пр.н.е. и е обект на научни изследвания и... любопитни митове.

Календарът-зодиак

Календарът отброява по 12 години в пет цикъла и всяка си има животно за патрон: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче, Прасе. Е, понякога наричат плъха мишка, вола - бик, заека - котка, козата - овен, а прасето - глиган, но смисълът не се променя. Животното-господар на всяка година се подчинява на различна стихия – черна вода, бял метал, червен огън, зелено дърво или жълта земя, а това предопределя дали периодът ще бъде спорен, дали спокоен, по-напрегнат или ощетяващ за представителите на различните зодии.

Снимка: Pixabay

За разлика от календара, с който сме свикнали и който е слънчев, древното китайско летоброене е свързано с Луната. Затова посрещаме китайската нова година в дните между средата на януари и средата на февруари, когато се пада второто новолуние след зимното слънцестоене. Детайлът е много важен за Козирози и Водолеи – те следва да проверят в коя точно година попада рождената им дата, за да определят от коя китайска зодия са.

Сега мнозина разглеждат този древен календар само като зодиак, а са били нужни много столетия, преди хората да „разчетат” съдбата си с негова помощ. Легендата гласи, че учените създали календара по императорска заповед, за да се научат всички кога е време за оран, за сеитба, за прибиране на реколта. Едва по-късно свикнали да се ориентират какво предвещава на отделната личност рождената й дата, какво – начало на обучение, избор на кариера, маршрути, брачен партньор, а също и как да подрежда къщата си, за да се защити от зловредни влияния. Така се родила професията прорицател, астролог, майстор по фън шуй.

А как Небесният император избрал тези представители на фауната, за да ги превърне в символи на времето? Всякакви твари пъплели под Слънцето, но Буда поискал да му доведат само 12 и на невиждания кастинг те се състезавали по бързина, хитроумие, издръжливост... Невзрачният Плъх се метнал на гърба на Вола, за да влезе в двореца на небесния господар, и на финала скочил така, че да е начело. Заекът пък бил толкова самоуверен бързак, та подремвал из пътя и останал четвърти след храбрия Тигър. Драконът и Змията получили следващите места заради пълзенето, Конят заради грацията, Козата заради рогата. Девета останала хитрата Маймуна, след нея Петелът заради гизденето, Кучето като предан страж. Невероятната кавалкада завършва с Прасето и неговата история е доста поучителна. Било човек, роден в богатство и отрасъл в леност, превърнат в животно, осъдено да рови в отпадъци. А Небесният господар го пожалил, защото прасето му изплакало, че живяло лошо, понеже от раждането му пророкували: ще бъде честито...

Хората също имали дума при избора на животните за календара. Други митове гласят, че те са били застъпници за Вола, който пръснал по невнимание небесни зърна в селски ниви и разгневил Буда. Петелът спечелил симпатии с кукуригането си, като обещал сутрин да буди всички, за да не закъсняват за работа. Конят бил с крила, ритал, хапел и го наказали в подземен затвор, но той се врекъл да тегли каруците и... заел почетно място във времето. Козата също не била от послушните, но пък милозлива и една година дала тайно зърно за посев на гладните, а те ѝ се отплатили със застъпничество пред господаря на небесата...

Хрониките като огледален оракул

В китайския календар има особена магия. Годината на Черния воден заек (както и всяка друга в това летоброене) се случва само веднъж на шест десетилетия. Затова мнозина се взират в летописите като в огледало, което вещае каква ще бъде започващата година. Е, не всички събития могат да се изредят, стигат няколко примера.

* Българската история помни 1843 г. така: Александър Екзарх представя своя „Мемоар” по българския въпрос в Париж; двете училища в Елена се обединяват в класно - прочутата Даскалоливница; в Смирна К. Фотинов издава „Общое землеописание”; отпечатват се 16 български книги.

* През 1903 г. избухва Илинденско-Преображенското въстание; започва разцеплението на БРСДП на тесни и широки социалисти; основани са Съюз на българските индустриалци, първите свещенически братства, дружество „Съвременно изкуство” и то открива първа изложба с печатен каталог; приет е Закон за общественото здраве.

* През 1963 г, също година на Черния воден заек, у нас влиза в действие радиорелейна линия Москва-Букурещ-София; приета и излъчена е първата тв програма от чужбина; нашата телевизия става член на Интервизия; започва провеждане на музикалния фестивал „Варненско лято”; открит е националният киноцентър; публикуван е Закон за опазване на въздуха, водите и почвата от замърсяване; публикуван е том 1 на Кратка българска енциклопедия... Красноречиви са и примерите от историята на други страни и народи – в 1963 г. в Космоса излита Валентина Терешкова, а Мартин Лутър Кинг произнася прословутата си реч „Имам една мечта”.

Дали човек ще открие свои допирателни към летописа, календара и легендите? Не е толкова за чудене, че в животните от зодиака хората още виждат прилики, свои слабости и предимства, сякаш това от незапомнени времена е „статистика” за индивидуални характери и съдби.

За господаря на 2023 г. казват, че не обича конфликтите и винаги си оставя резервни изходи като в заешка дупка. Определят заека като мил, скоклив, добродушен домошар, а годината му ще дава сили на дипломати и посредници, ще ни учи сами да лекуваме раните си и когато ни додяват – да опазим личния си свят и спокойствие.

Дългоушкото е докачлив, не обича трудни избори и спорове нито у дома, нито вън от него. Мнозина ще разчитат на добрия му вкус, плодовитостта в творчество и род, стремежа към материална стабилност, желанието да анализира задълбочено и да налага справедливи решения. 2023 година ще е от хубавите, в нея Заекът ще тича на воля по поля и гори, ще намира покровители и ще превръща даже неприятните моменти в шанс да си подсигури успех, късмет, обич и наслада. Все пак човек не бива да се оставя чаровникът така да го омае, та да потъне в леност и самодоволство. Нали знаем как завършил кросът, в който скокльото не си дал зор, понеже съперниците му били по-тромави.

Започващата година на Черния воден заек ще ни накара да обръщаме специално внимание на жилище и семейство, а значи и да пазим планетата като дом. В екип можем да наложим сговорчив тон и близост, която не спъва работата. Ако се отнасяте съвестно към отговорностите си, колеги, шефове и клиенти ще харесват стила ви, ще има и на какво да ги научите. Е, някои мъчно ще вникват в доводите на опоненти, трудно ще разбират поведението на различните страни в спор, но първо е важно да бъдат внимателни в своите думи, а после и към чуждите. Другата посока за по-голяма бдителност е поддържането на добро здраве и ведро настроение. В дома си ще се справяте с възникващите проблеми, ако сте откровени с половинката, близки. Нелесно, но с такт ще стигнете до съгласие и по най-сложни теми, а и ще възцарите хармония, която изключително цените и е основа за безспорния ви авторитет сред най-обичаните.

Снимка: Getty Images

Какво ни готвят идващите месеци?

Февруари: Объркани дни или така ви изглеждат, едва ли ще изпълните всичко планирано. Важно е да не позволявате околните да ви влияят демобилизиращо с интриги, имате си ясни цели, вървете към тях без отклонения.

Март: Пречките и рискът да не ви плашат, имате сили да се справите, а и да играете лидерска роля за близки, познати. Скоро ще получите нужни услуги, творческите ви опити ще бъдат оценени, но пак се дръжте нащрек.

Април: В работата и в любовта ви чакат успехи, знаете точно кога за какво е дошло времето и не щадите сили. Обаче напредвайте предпазливо, зад някои пречки май се крият и шансове за нови изяви, приятелство.

Май: Големите проекти нека да почакат, всекидневието ви сблъсква с проблеми, а трябва да помагате и на околните да се справят някак. Мъчат ли се да ви наложат решение, бързо се дистанцирате, сигурни сте в своя избор.

Юни: Позволете си малко спокойствие, макар че упорствате по всички поети ангажименти. Това обещава успехи, ала ще е хубаво да отделите повече внимание на половинката или да си потърсите, ако още не сте избрали.

Юли: Следва да преценявате точно силите си и каквото хванете – да е свършено отлично. Доста хора ви помагат да се борите с трудности, само не чакайте да го правят вечно и не им се налагайте, проявете бдителност.

Август: Време за отпуски и авантюри, но ако сте подхванали задачи – свършете ги и не пилейте сили за идеи, за които още не е време. Уловите ли нов шанс за изява и доход, веднага го проучвайте и решавайте без отлагане.

Септември: Сезонът на отпуските ви настройва за по-длъжки приказки и по-малко работа, но шансовете за кариера ще искат бърза и точна реакция. Някои привличат сътрудници за свой проект. Бъдете по-грижовни към тонуса.

Октомври: Хубаво време за уреждане на бизнес и кариера. Околните ви подкрепят за реализацията на смели планове, а вие утвърждавате свободата си на действие. Необвързаните сега може да открият наистина сродна душа.

Ноември: Хармонията в отношенията с колеги, познати и близки ви изпълва със сили за работа. Каквито и проблеми да срещате, справяте се ОК. И щети за претърпите, друга печалба напълно ще компенсира разочарованията.

Декември: Признание за отдавнашни усилия или подкрепа за амбициозни идеи ще ви окуражава за успеха през този динамичен период. Заради доверието на влиятелни хора не отклонявате трудни задачи, но почивка си трябва.

Януари: Нови идеи ви блазнят, ала ще изчакате малко, за да подготвите и тази дейност. Шансът ще ви се усмихне и ще покажете способностите си и в области на изява, нови за вас. Намерете време да се радвате на природата.

Кой е вашият знак, кога сте най-енергични, какво ви носи Заек`23?

ПЛЪХ

Годината ви започва на: 5.02.1924; 24.01.1936; 10.02.1948; 28.01.1960; 15.02.1972; 2.02.1984; 19.02.1996; 7.02.2008; 25.01.2020. Най-голямата ви сила е между 23 и 1 ч.
На път или с нови задачи – вие се справяте чудесно, а откривате шанс и там, където други се задоволяват с привидност. Освен на упорит труд, Плъховете да заложат и на скромност, предпазливост. Решавате умело и лични проблеми, това носи нов прилив на сили и увереност в себе си.

ВОЛ

Годината ви започва на: 25.01.1925; 11.02.1937; 29.01.1949; 15.02.1961; 3.02.1973; 20.02.1985; 7.02.1997, 26.01.2009; 12.02.2021. Най-голямата ви сила е между 1 и 3 ч.
2023г. е за упорита работа с приятели, та и през ум да не ви минава да трупате пари или служебни дивиденти зад чужд гръб. Воловете ще се справят честно и майсторски в делата си, ако са по-предпазливи. В любовта сте големи чаровници, а следва да проявявате и отговорност.

ТИГЪР

Годината ви започва на: 13.02.1926; 31.01.1938; 17.02.1950; 5.02.1962; 23.01.1974; 9.02.1986; 28.01.1998; 14.02.2010; 01.02.2022. Най-голямата ви сила е между 3 и 5 ч.
Започващата година ви дава добри възможности за изява, кариера и доходи, стига да си знаете мярката и отговорностите към най-близки, в екип, в обществото. Тигрите да си претеглят думите, от клюки да бягат надалече. В любовта сте лидери, затова укрепвайте разбирателството.

ЗАЕК

Годината ви започва на: 2.02.1927; 19.02.1939; 6.02.1951; 25.01.1963; 11.02.1975; 29.01.1987; 16.02.1999; 3.02.2011; 22.01.2023. Най-голямата ви сила е между 5 и 7 ч.
Вашата година обещава подем в делата, но не се мъчете да прескачате по 2-3 стъпала наведнъж. Зайците ще привличат покровители, да бъдат бдителни за свои и чужди грешки в работата, за пропуски ще се плаща по-късно. И за най-лични желания не водете битки, бъдете дипломати.

ДРАКОН

Годината ви започва на: 23.01.1928; 8.02.1940; 27.01.1952; 13.02.1964; 31.01.1976; 17.02.1988; 5.02.2000; 23.01.2012. Най-голямата ви сила е между 7 и 9 ч.
Делата ви ще вървят възходящо, проявявате верен нюх за творчество, производство, обществени въпроси. Драконите да помнят: късметът им ще расте, ако са щедри към околните в предаване на духовни ценности и знания. В любовта съживявате връзка или намирате точно своя човек.

ЗМИЯ

Годината ви започва на: 10.02.1929; 27.01.1941; 14.02.1953; 2.02.1965; 18.02.1977; 6.02.1989; 24.01.2001; 10.02.2013. Най-голямата ви сила е между 9 и 11 ч.
Тази година изисква най-трезв подход към проблемите, а не илюзии. Змиите ще имат добри резултати, ако си подберат подходящия екип за осъществяването на идеи, вместо после да винят други, че задачите се влачат. В любовта жадувате щастие и то е постижимо за постоянните.

КОН

Годината ви започва на: 30.01.1930; 15.02.1942; 3.02.1954; 21.01.1966; 7.02.1978; 27.01.1990; 12.02.2002; 31.01.2014. Най-голямата ви сила между 11 и 13 ч.
Трудна и щедра година, действайте внимателно по плана си. Конете ще се радват на резултати от отдавнашни усилия, оферти да приемат след грижлив анализ. Откривате си и пропуски, които трябва да заличавате с такт. Особено в любовта укрепвайте взаимното разбиране и подкрепа...

КОЗА

Годината ви започва на: 17.02.1931; 5.02.1943; 24.01.1955; 9.02.1967; 28.01.1979; 15.02.1991; 1.02.2003; 19.02.2015. Най-голямата ви сила е между 13 и 15 ч.
2023 г. ще ви кара да подбирате по-внимателно обкръжението си, в работа с добър екип ще постигате много. Козите ще печелят подкрепа с идеи, упоритост, далновидност, оперативност, да се пазят от интриги, а и илюзии. Забравяте тревоги, в любовта ще намерите мечтаната радост.

МАЙМУНА

Годината ви започва на: 6.02.1932; 25.01.1944; 12.02.1956; 30.01.1968; 16.02.1980; 4.02.1992; 22.01.2004; 8.02.1016. Най-голямата ви сила е 15 и 17 ч.
През 2023 г. Няма да се кичите с лесни лаври, преценявайте обективно рисковете, които поемате, и не бързайте за печалби и кариера. Маймуните имат безценни дарби, но следва да действат предпазливо, по-търпеливо, нерядко и най-дискретно. За личните си грижи потърсете съвет и помощ.

ПЕТЕЛ

Годината ви започва на: 26.01.1933; 13.02.1945; 31.01.1957; 17.02.1969; 5.02.1981; 23.01.1993; 9.02.2005; 28.01.2017. Най-голямата ви сила е между 17 и 19 ч.
Напред-назад ви лашка 2023 г., а ще решавате проблемите си сериозно, задълбочено. Точни планове пестят на Петлите несполуки, огорчения. Сега надмогнете и стари несъгласия с околните, общите дела ще са по-лесни. В любовта изборът ви е ясен, дано да уловите подходящ момент.

КУЧЕ

Годината ви започва на: 14.02.1934; 2.02.1946; 18.02.1958; 6.02.1970; 25.01.1982; 10.02.1994; 29.01.2006; 16.02.2018. Най-голямата ви сила е между 19 и 21 ч.
Напрегната година, ще изисква голямо старание и бдителност в делата. Кучетата да се пазят от крамоли в кръга си и да помнят пословицата за чистите сметки и добрите приятели, ще има нужда от двете. Избягвайте спорове и с най-близки, нерядко дреболии трайно влошават отношения.

ПРАСЕ

Годината ви започва на: 4.02.1935; 22.01.1947; 8.02.1959; 27.01.1971; 13.02.1983; 31.01.1995; 18.02.2007; 05.02.2019. Най-голямата ви сила е между 21 и 23 ч.
Добра година, но изисква от вас всеотдаен труд и благоразумие, щом действате в големи екипи. Прасетата ще привличат покровители, а за колегите си ще се утвърдят като организатори, водачи или наставници. Идеите ви са ОК, резултатите ще сплотяват. Мнозина се радват на дом, семейство, ако ще оправят нещо в отношенията, да започват от себе си.

Какво обещава сговорчивият Заек на слънчевите знаци?

ОВЕН (21.03 – 19.04)

2023 г. ще ви кара честичко да си повтаряте, че всяко зло може да е за добро. Овните са оптимисти и смело ще борят пречките, а и случаят ще им помага да извлекат положителното от възникващите затруднения. Ако интимна връзка не върви, скоро ще срещнете по-подходящ човек.

ТЕЛЕЦ (20.04 – 19.05)

Ключ към успеха през тази година е вашето търпение за постигане на компромис, обичайното упорство може да задълбочи спорове и други проблеми. Телците да не сипят непоискани съвети. Ако в личните ви дела има бъркотия, бройте до 1000, преди да поемете в някоя посока.

БЛИЗНАЦИ (20.05 – 20.06)

Ще си спестите несполуки и разочарования, ако подхождате към всяка работа наистина отговорно и бдително. През 2023 г. Близнаците така ще си гарантират делови растеж, печалби, ще се опазят от щети. И по-близки може да проявят непочтеност, не отстъпвайте от принципите си.

РАК (21.06 – 21.07)

2023 г. иска от вас сериозно и задълбочено отношение към нещата от живота даже когато външно всичко е ОК. Раците търсят спокойствие, наслада, няма много да говорят за грижите си, поне да вземат точни и навременни решения. Някои май възприемат света като красив роман.

ЛЪВ (22.07 – 22.08)

Силата ви е безспорна, а през годината предпазливостта ще я умножи. Лъвовете уверено ще водят екипи, борят се не само за своя, а и за общ успех. Печелите с лекота сърцата, от вас зависи връзките да са трайни. Трудът носи на мнозина високи резултати, включително в творчество.

ДЕВА (23.08 – 22.09)

Нелека година, не усложнявайте проблеми с претенции към околните. Девите се грижат все за личния бюджет, а и партньорствата изискват внимание. Време и да откриете какво можете, заслужавате и наистина ви удовлетворява. Едни мечтаят за творчество, на втори им стига хоби.

ВЕЗНИ (23.09 – 22.10)

През 2023 г. пречките пред плановете ви са доста, но не ще се откажете от набелязано. Везните ще намерят нови решения, ще привлекат верни помощници и ще се предпазят от неуспехи, щети. И околните оценяват готовността ви за промени, умението да ловите моменти и настроения.

СКОРПИОН (23.10 - 21.11)

Годината е добра в делови и личен план и е важно, че повечето успехи ви водят към самоусъвършенстване. Скорпионите ще преценят точно с кои хора от кръга си да вървят занапред, към кого да бъдат по-строги. Някои цели предполагат продължително старание и няма да се щадите.

СТРЕЛЕЦ (22.11 – 21.12)

2023 г. ви предлага добри шансове, не се поддавайте на емоциите на околните, с бдителност и труд можете да постигнете много. Стрелците да се пазят и от чужди интриги, и от самодоволство. Мнозина обмислят лични проблеми и обръщат нова страница, могат да забравят миналото.

КОЗИРОГ (22.12 – 20.01)

Спокойствието е доста важно през 2023 г., затова мнозина ще се заемат със самостоятелна дейност, творчество. Козирозите да не се надяват на разбиране от колеги и познати, а за близките правят всичко по силите си да помагат. Не чакате бърз приход и слава, ами гледате да спестите...

ВОДОЛЕЙ (21.01 – 19.02)

Годината ви изправя пред ненадейни проблеми, преценявайте трезво фактите, за да излизате на плюс и от най-трудни положения. Водолеите да стабилизират начинанията, а и личните си отношения – любовта им е на приливи и отливи. Нови идеи ви дават сила да преборите слабости.

РИБИ (20.02 – 20.03)

Срещи и познанства ви обещава тази година, но трябва да станете и по-взискателни към хората, сред които ще работите или ще се забавлявате. Иначе рискувате интриги, влошаване на стари връзки, щети. Рибите да не пилеят време в празни думи и хаотични опити, имат си добри идеи.

* * *

На 10 февруари 2024 г. Черният воден заек ще предаде календарната щафета на Зеления дървен дракон. Дано тогава равносметката на всеки от нас е добавила крепко здраве, финансова стабилност, обществен авторитет и окрилящо любовно партньорство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови