Китайски календар: Какво да очакваме в Годината на Тигъра

OFFNews 04 януари 2022 в 12:12 21068 0

Снимка Getty Images

Според китайския календар 2022-ра е година на Черния воден тигър - един от 12-те знака в китайския хороскоп. Прогнозите вещаят една щастлива година.

Тигърът е символ на властта в китайската култура и се свързва със силата на императорите. Той носи увереност, смелост, сила и състезателен дух. 

Китайската Нова година настъпва не на 1-ви януари, а на 1-ви февруари и продължава до 31-ви януари 2023 г. Всяка година началото ѝ се определя според лунния цикъл. Годината винаги започва с първото новолуние между 21-ви януари и 20-и февруари.

Животните в китайския хороскоп сформират 12-годишен цикъл. Те са базирани на стара народна приказка, известна като "Великата надпревара", в която се състезават да стигнат до нефритения император. Редът, в който животните стигат до владетеля, е и последователността на годините, кръстени на тях, в китайския календар. 

Тигърът е третият зодиакален знак в хороскопа. Знаците се подреждат в следния ред: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Годината на водния тигър идва след Годината на вола (2021) и преди Годината на заека (2023).

В китайския хороскоп годините на Тигъра са 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 и 2022. Тигърът се изобразява като краля на животните и символизира сила и смелост. 

Но освен от характеристиките, които носят животните, енергията на годината се определя и от 5-те елемента в китайската астрология - вода, дърво, земя, огън и желязо. Всеки от тях има собствена символика. Например Годината на водния тигър ще донесе отговорност и убеждение. Но статичният елемент на тигъра е дърво, което ще донесе креативност.

Желязото пък символизира солидарност и воля, огънят страст и желание за действие, а земята - всеотдайност и фокус върху целите. 

Също така водата в китайската култура е асоциирана с черния цвят, затова и 2022 е годината на Черния воден тигър (Ян тигър). Тя символизира жизнената същност, зрелостта и дълбоките емоции.

Затова късметлийските цветове на 2022-ра, които ще донесат здраве и благополучие, ще бъдат черно, зелено и жълто.  

Хората, родени в годината на Тигъра, са смели, непредсказуеми и уверени. Много са харизматични и обичат да бъдат забелязвани и харесвани от другите. Склонни са да действат прибързано, дразнят се лесно, но и са прекалено отстъпчиви.

Как да привлечем късмета, разчитайки на елементите в китайската култура?

Късметлийският елемент е дървото, а дървесната енергия сочи на изток. Това означава, че ако гледате на изток, можете да подобрите вашето здраве, богатство и дълголетие. 

Цветът, свързан с елемента Дърво, е зеленият, така че можете да украсите източната част на къщата си в зелено или да поставите зелено растение на изток, за да привлечете късмета на ваша страна.

Според цикъла на петте елемента, Водата генерира Дърво, така че можете да сложите и Воден елемент на изток, за да подобрите късмета си.

Избягвайте поставянето на метални предмети в източната част на дома ви, както и такива, които носят енергията на елемента Огън.

Щастливи числа

Щастливите числа, свързани с хората, родени в годината на Тигъра, са 1, 2 и 3, както и числата, които ги съдържат.

Трите числа, за които се казва, че носят лош късмет на родените в годината на Тигъра, са 6, 7 и 8, както и съдържащите ги. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков