Ветко Арабаджиев съсипва Японския хотел точно преди да стане паметник на културата

OFFNews 05 май 2016 в 20:25 46554 12

На 23 април стана ясно, че собственикът на Японския хотел - Ветко Арабаджиев, е започнал да надстроява източното крило на сградата, дело на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава, като по този начин се съсипва непоправимо уникалния облик на постройката.

От сайта за архитектура Citybuild.bg разкриха, че намесата се прави точно преди хотелът да бъде обявен за паметник на културата, нещо, което ако се случи, Арабаджиев няма да има право да пипа облика на зданието, още по-малко да го надстроява.

"Работих 36 г. от строежа и откриването на хотел "The New Otani" (бел. ред. -първото име на хотела), единственият в Европа с единствената автентична Японска градина с Японска къща. Молбата ми, а и на доста хора, оценяващи това прекрасно архитектурно творение, ако може да направите нещо за запазване максимално уникалността му. Новите собственици от 6 месеца извършват безобразия - рушат, без да се съобразяват с конструкции, преобразяват интериори в един просташки безумен селски кич, изкореняват японски вишни и растителност. Няма да се учудя, ако посегнат и на фасадите", пише арх. Красимира Старчева до бившия вече главен архитект на София Петър Диков.

От своя страна, той отговаря, че е взел мерки сградата да бъде защитена от посегателство, като е предложил тя да бъде обявена за недвижима културна ценност.

Това се е случва през март и май месец 2015 г., като и досега Японския хотел не е обявен за паметник на културата. Сега, година по-късно, бизнесменът Арабаджиев е започнал да унищожава облика на сградата и отвън, без да има реакция от властите.

На 26.04.2016 г. в защита на уникалната за Европа сграда се вдигат и от Камарата на архитектите в България, като пишат до Йорданка Фандъкова и Дирекцията за национален строителен контрол.

В писмото си архитектите молят надстрояването да бъде проверено и подчертават, че обектът предстои да бъде обявен за паметник на културата. КАБ обаче все още очакват отговор на оплакването си, пишат от "City Build". 

Позицията на общината засега е, че хотел "Маринела" е частна собственост и Арабаджиев може да си прави каквото поиска с него, което значи, че дори може да го бутне.

Надстрояването на източното крило на Японския хотел. Снимка: Citybuild.bg.

Пред "City Build" председателят на КАБ арх. Владимир Дамянов заяви, че при емблематична сграда като тази, без значение дали е паметник на културата или не, при каквато и да било намеса собствениците и проектантите са длъжни да уведомят авторите.

След като Кишо Курокава почина през 2007 г., уведомени трябва да бъдат неговите наследници, в противен случай "колегите трябва да понесат санкции".

Надстрояването на източното крило на Японския хотел. Снимка: Citybuild.bg.

Откакто Ветко Арабаджиев придоби Японския хотел, скандалите около него не спират. Той първо бе преименуван на жената на бизнесмена - Маринела, след което интериорът му бе тотално променен, като много хора оприличиха новата му визия като кичозна.

Последва изкореняване на японските вишни, посадени още при строежа на сградата, за да бъдат заменени с палми. Накрая около сградата бяха сложени пластмасови светещи вишни. Последното действие на Арабаджиев, което възмути столичани, е именно започналото надстрояване на източното крило.

Цялата история на емблематичната сграда може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12192

9

Stoyan Georgiev

05.05 2016 в 22:18

Идеално!!!!
Още един дворец на чалга културата се строй.

77927

8

El Commandante

05.05 2016 в 22:04

А така Ветко, пОкажи им на тея шопи прости кво е тва станимашки стил и уют, бахги в претенциозните, като искат японско да си хващат самолета и у Хирошима при бомбите....

13214

7

XR4

05.05 2016 в 22:01

wayOff,грешиш!
Имаме елит. Имаме нормални и кадърни политици и бизнесмени. Проблема е , че тях ги мачкат , тъпчат , не им дават шанс и ги завират в калта за да могат ония назначените(за които говориш) да си разиграват коня...

11480

6

Plagiat

05.05 2016 в 21:41

talkoven.onlinerechnik.com/duma/омерзѐн
Значение на думата омерзен
‑а, ‑о, мн. ‑и, прил. Остар. Книж. Презрян, осквернен, омърсен.
Ми, пази се бре, балкански... То с някви лозУнги не става...
Кажи нещо свое, сподели.....
Анализирай се:
Балкански: "Ми ЧЕТВЪРТ ВЕК седерастите и сороститутките ЛЪЖАТ НАРОДА, че частната собственост уж била "свещена и неприкосновена" и ето го резултата...."
Плагиат: Що уж? Неприкосновена е, явно, щом червените псевдокапиталисти се гаврят неприкосновено...
Ти, чете ли материала или само записался доброволцем....???

11480

3

Plagiat

05.05 2016 в 21:21

Ами не сте видели, предполагам, какво "сътвори" Ветковица с хотел Марица в Пловдив.....
Преди мнооооого време ходехме там, на "покрива", да отпуснем с прекрасна гледка, мохабет и питие....
После ходехме там да се посмеем на невъзможната смесица на стилове, кич, килимчета, ерзац статуи.... вече не се сещам кво още, ама беше много тъжно смешно.....