Трета страна се включи в скандала за Филхармонията

ОFFNews 27 януари 2017 в 20:11 8793 2

Трета страна се включи в скандала, разразил се около конкурса за нов директор на Софийската филхармония.

Светлина Терзиева, един от кандидатите за най-високия пост във Филхармонията, явил се на скандалния конкурс от 20 януари, изрази мнението си в отворено писмо, в което твърди, че конкурсът е опорочен от действията на комисията, назначена да избере нов ръководител.

Тя адресира писмото си до новия министър-председател проф. Огнян Герджиков, президента Румен Радев, ръководителя на Софийска районна прокуратура, омбудсмана Мая Манолова, председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански и до всички медии.

Според нея, в проведения конкурс журито от 11 души не е било в пълен състав по време на изслушването ѝ. При едночасовото изслушване Маргарита Васева, член на комисията, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов за директор на дирекция Бюджет и финансово-счетоводна дейност, не е присъствала. По думите на Терзиева, нейният подпис обаче стои в протокола от заседанието на комисията, като в писмото си тя нарича това "документално престъпление".

Друга причина, за да нарече непрозрачен конкурса, е че протоколът за резултата е попълнен на друго място и оценъчните карти са броени от трети лица, които не са членове на комисията, без автентичността на картите да бъде удостоверена и без контрол при броенето от членовете на комисията.

Терзиева обвинява Найден Тодоров в "плагиатство, което е обект на съдебно санкциониране", тъй като няма как да съществува сходство в два репертоарни плана, каквото членовете на комисията са намерили. Те са "отбелязали поразителната прилика на репертоарния план на г-н Найден Тодоров с този, който аз съм изготвила"

Репертоарен план е документ, който всеки кандидат трябва да представи, за да покаже визията си за политиката на Филхармонията. 

"Репертоарният план е авторски интелектуален труд, който е плод на многомесечени анализи, планирания и контакти. В този смисъл всеки репертоарен план е уникален и е невъзможно да има каквото и да е сходство между два плана, поради спецификата в подготвянето му", пише още тя.


Г-жа Светлина Терзиева

Според нея липсва протокол за събеседването с кандидатите и недопускането на наблюдатели на конкурса го прави непрозрачен.

"Общоприета практика е при провеждане на конкурси те да се протоколират или дори да се заснемат, а някои организации (например БНР) осигуряват директно излъчване на конкурсите за обществено важни институции, каквато е и държавният културен институт с национално значение Софийска филхармония. След нееднократното изискване от синдикалните организации за прозрачност и честност при провеждането на конкурси за директори на държавни културни институти Министерството на културата продължава да работи по остаряла и даваща възможности за корупция процедура при избор на директори", допълва тя в писмото си.

Терзиева призовава министър-председателя проф. Огнян Герджиков да назначи проверка, която да разгледа документите около конкурса за нов директор на Софийска филхармония.

Конкурсът за нов директор на Филхармонията предизвика вълна от недоволство в редиците на института.

На 20 януари бе организиран протест пред Министерство на културата от синдикалните членове на Филхармонията в КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от министър Рашидов. Бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя.

Протестът бе допълнен от писмо до президента Румен Радев, в което синдикалните лидери искаха да бъдат отменени всички назначения на директори на културни институции от последните месеци на управлението на Вежди Рашидов. 

На 26 януари други членове на Софийска филхармония излязоха на протест срещу колегите си от синдикатите - те твърдят, че синдикалните лидери водят война с новия директор и разделят оркестъра. Обвиняват колегите си и в това, че са намесени лични интереси в протеста.

Според тях синдикатите, които са "шепа хора", говорят и действат от името на целия оркестър, без да се съгласуват с членовете му. Те се обявиха срещу писмото до президента Румен Радев и написаха друго, изразяващо позицията им. То е адресирано до президента на България, бившия министър на културата Вежди Рашидов, синдикалните лидери към Софийска филхармония и всички медии. В него те определиха акцията на колегите си като "нелегитимна", извършена зад гърба на останалите членове и целия състав на институцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

2

Излизам с името си като музикант в Софийска филхармония и кандидат за директор в предишния конкурс.
Госпожа Терзиева вече я подкара през просото.
Всеки кандидат може да си изфантазира прекрасен репертоарен план. Участниците не са тъпи, нито некадърни. Но на конкурса от другите (освен Терзиева, облагодетелствана от позицията си) се очакват единствено коментари и допълнения по вече действащия репертоарен план. Той НЕ СЕ ПИПА. Нарича се Етика.
Как според нея става смяната на директори? Отиващата си госпожа Терзиева отмъква „интелектуалния“ си труд, а следващият директор анулира всички договори, обезщетява солисти и диригенти, връща парите на публиката и започва от нула? А Филхармонията – кучета я яли?
Ето, ТОВА би било подсъдно.
И е много страшно, когато в главата на отиващ си временен (слава Богу) ръководител вместо идеята за приемственост, надграждане и просперитет, гори единчката мисъл „След мен и потоп... ако не съм Аз!“. Още по-страшно е, когато на такъв човек се даде власт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!