Време разделно във Филхармонията

Невена Илиева 26 януари 2017 в 16:05 6363 0

"Контрапротест" се състоя днес пред сградата на Софийска филхармония.

Той бе придружен и от писмо от музикантите, които не са част от синдикалните дружества, както и част от синдикатите, недоволни от действията на своите лидери.

Те се разграничават от действията на колегите си, които на 20 януари се организираха протест пред Министерство на културата с искане за спиране на конкурсите за директори на националните институти. Тогава желанието на протестиращите не бе уважено от министър Рашидов. Бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той не се състоя. Синдикалните дружества към Филхармонията помолиха новия президент Румен Радев да анулира всички конкурси за директори на културни институции от последните месеци, организирани от министър Рашидов.

На протеста днес музикантите, които не членуват в синдикалните дружиства на КНСБ и КТ "Подкрепа", коментираха, че синдикатите водят война с новия директор и разделят оркестъра. Те обвиняват колегите си в това, че са намесени лични интереси в протеста.

Според тях синдикатите, които са "шепа хора", говорят и действат от името на целия олкестър без да се съгласуват с членовете му. Те се обявиха срещу писмото до президента Румен Радев и написаха друго, изразяващо позицията им. То е адресирано до президента на България, бившия министър на културата Вежди Рашидов, синдикалните лидери към Софийска филхармония и всички медии.

В него те определят акцията на колегите си като "нелегитимна", извършена зад гърба на останалите членове и целия състав на институцията. 

"Писмото до президента Румен Радев е изпълнено с отвратителни твърдения и обвинения, съчинени единствено от самите синдикални лидери", пише още в "контраписмото".

"Тези индивидуални нелегитимни действия, прикрити зад маската на синдикални искания, целят да върнат Софийска филхармония години назад и представляват открито кадруване в интерес на временно изпълняващата длъжността директор на Софийска филхармония Светлина Терзиева.

Разграничаваме се категорично от спекулациите и твърденията в това писмо, изказани от наше име и още утре сутрин след обсъждане с целия колектив ще излезем пред институциите и медиите с официално открито писмо.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews