Синдикатите във Филхармонията молят Радев да ги спаси от парашутистите на Вежди

Невена Илиева 26 януари 2017 в 06:54 5321 0

Членовете на синдикалните дружества КНСБ и КТ "Подкрепа" към Софийска филхармония изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да бъдат анулирани последните конкурси за директори на национални институти, проведени в последните дни от управлението на Вежди Рашидов.

Друга част от музикантите обаче са на мнение, че синдикатите водят война с новия директор и твърдят, че оркестърът е разделен. 

Според музикантите-синдикалисти, политиката на вече бившия министър на културата е корупционна, достигнали върха си с конкурсите за ръководители на Филхармонията и на Музикалния театър „в последния момент“.

Според синдикатите, провеждането им в „12 ч и една минута“ цели единствено „назначаването на предварително определени от г-н министъра лица“.

По думите им "нагласените" конкурси водят до влошени икономически и финансови резултати, водещи неизбежно до ниски доходи, съкращения на работни места и лоши условия на труд.

Според тях становищата на членовете на комисията по оценяване на кандидатите са констатирани манипулации на оценките в избора на нов директор на Филхармонията. В допълнение те твърдят, че Найден Тодоров, който бе избран от комисията на конкурса е "предварително и одобрено и поканено лице" от Вежди Рашидов. 

Според членовете на синдикалните дружества на филхармонията конкурсът е проведен въпреки излязло съдебно решение за възстановяване на неправомерно уволнения директор Марио Николов.

„Имайки предвид тези факти, ние категорично заявяваме, че в Министерството на културата, под ръководството на министър Рашидов, е налице постоянна практика на непрозрачност и отказ да се спазва Закона за достъп до обществена информация“, се пише в писмото, подписано от председателя на СБМТД към КНСБ при Софийска филхармония Куманов, от председателя на НФ „Култура“ – КТ „Подкрепа“ Кръстева и от председателя на СМСА – НСФ „Култура“ към КНСБ Петров.

На 20 януари се проведе протест пред Министерство на Културата с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от министър Рашидов. Бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя.

От друга страна в спора стоят музикантите, които не са членове на синдикалните дружества. Според тях от "няколко дни синдикалните представители се опитват да дискредитират конкурса и новоизбрания директор Найден Тодоров. Въпросните лица си позволяват да действат от името на целия оркестър, въвеждайки в заблуждение институциите. Проведоха протест и написаха писмо до Министерство на културата, излъчвайки неверни твърдения от името на оркестъра."

Очаква се утре останалата част от музикалните дейци да изразят мнението си относно конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови