Шамсия Хасани - първата жена, дръзнала да рисува графити в Афганистан

OFFNews 09 май 2017 в 12:00 5180 1

На пръв поглед Шамсия Хасани е обикновена млада жена от Афганистан, която преподава в университета в Кабул. Тя обаче е първата жена, която се осмелява да рисува графити свободно по улиците на разтърсваната от конфликти страна. 

Използвайки стените на изоставени сгради, повредени след бомбени атаки, Хасани рисува картини, които често изобразяват жените в традиционно за мюсюлманите облекло, които радостно свирят с различни музикални инструменти. Част от нейната мисия е да представи града с цвят сред тъмнината на войната.

"Започнах да правя графити след семинар за разпространението им сред афганистанските художници през 2010 г. Тогава от Великобритания дойде графити артистът Чу, които ни научи на много неща", споделя 29-годишната жена. "След семинара реших, че уличното изкуство ще повлияе много добре на нашето общество, защото в Афганистан е много по-добре да представяме изкуството на улицата, тъй като нямаме добри галерии и хората няма да видят работите ни. В същото време мога да променям изгледа на града, като поставям цветове и дори прикривам лошите спомени от войната".

"Останалите, които бяха на семинара, отказаха да правят графити, според тях бе нередно. Тогава аз бях единствената, но 2 години по-късно и други се обърнаха към графитите, защото видяха работата ми", продължава Хасани. 

Въпреки подкрепата на много хора около себе си, жената признава, че е опасно да се прави улично изкуство в Кабул и Афганистан като цяло. 

"В момента е много опасно, има бомбардировки. От друга страна хората са затворени и не възприемат уличното изкуство, особено ако е правено от жена. Хората са много чувствителни на тази тема", казва тя, "когато правя улично изкуство се страхувам през цялото време. Хората биха могли да ме тормозят, защото съм жена. Ако бях мъж щеше да е по-лесно, защото никой нямаше да ми каже нищо. Но понеже съм жена, дари и да не правя изкуство, ако просто ходя по улицата, чувам много думи за себе си". Тя признава, че понякога оставя работите си недовършени от страх за себе си.

Жените са централен предмет на изкуството на Хасани. Стилизирани силуети, понякога облечени в бурки или в хиджаб. Те обаче са далеч от стереотипите, наложени от талибаните. Фигурите на Хасани са активни субекти: силни, грациозни, динамични, често изобразени загубени в размисъл, дори танци.

"Когато започнах, рисувах жените с бурка, с остри рамене, с движение", казва Хасани. "Сега ги рисувам без бурка, защото искам да покажа, че жената дори да няма такава, тя пак е затворена в Афганистанското общество. Жената тук все още не е свободна", допълва тя.

Не случайно жените в работите на артиста са изобразени с музикален инструмент. Той символизира възможността за себеизразяване и контрол над собствения си глас.

"Искам да покажа, че жените са се завърнали в афганистанското общество с нова, по-силна форма", каза тя за Art Radar, "не жената, която остава у дома си. Това е нова жена. Жена, която е пълна с енергия, която иска да започне отново.

Хасани е обикаляла много страни, за да показва изкуството си - Великобритания, Германия, Дания, Швейцария, Америка, дори Виетнам. Прекарвала е доста време в Лос Анджелис, където се чувства свободна да рисува без риск за здравето си. 

Снимки: Facebook / Shamsia Hassani

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови