Ексклузивно Асен Василев е кандидатът за премиер, Петков призова за широка коалиция с 6-месечен хоризонт (видео)

Изложбата „Гениални дилетанти“ показва субкултурата в Германия през 80-те

OFFNews Последна промяна на 03 май 2017 в 14:32 4685 0

На 9 май във фоайето на УАСГ ще се открие изложбата „Гениални дилетанти“, посветена на субкултурата в Германия през 80-те.

Изложбата, обиколила вече десетки държави по цял свят, в София ще включи и специална част, посветена на България. Заедно с това ще има и редица събития от паралелната програма, част от инициативата „Революцията продължава“ по случай 30-годишнината от първия независим рок фестивал в България.

80-те години на 20-ти век в Германия са необикновено време, в което музиката, модата, дизайна и изкуството поемат в нова посока и с нова енергия за промени и експерименти. Тогава на сцената се появяват нови банди като „Einstürzende Neubauten“, „Die Tödliche Doris“ или „Deutsch Amerikanische Freundschaft“, които напълно революционализират музиката със своето звучене, текстове, костюми и сценично поведение.

Именно на този период от немската култура е посветена изложбата „Гениални дилетанти. Субкултура в Германия през 80-те“, която е продукция на Гьоте-институт и има своята премиера през 2015 г. емблематичния музей в Мюнхен Haus der Kunst. Оттогава изложбата е обиколила десетки страни по цял свят, а от 9 до 31 май ще бъде представена и в България от Гьоте-институт София във фоайето на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Изложбата „Гениални дилетанти“ цели не просто да представи субкултурата в Германия през 80-те, но и да влезе в диалог с локалната среда и да направи съпоставка със същия период в България. 80-те тук са били не по-малко интензивно време, когато се заражда нови тип музика и изобщно ново усещане за света. От това време са легендарни банди като „Нова генерация“, „Ревю“, „Ахат“ и други.

В рамките на „Гениални дилетанти“ ще бъде представена и специална изложбена част, посветена на субкултурата в България, с архивни снимки на Нели Недева-Воева и с текстове на журналистката Доротея Монова.

Гостуването на „Гениални дилетанти“ в България ще бъде съптроводено и от разбоонразна съпътстваща програма, изготвена съвместно с фондация „Димитър Воев – Нова генерация“, с която ще се търсят паралелите между субкултурите в България и Германия през 80-те. Освен това изложбата съвпада с 30-годишнината от първия независим рок фестивал в България, провел се на 15 май в Летния театър в София. Проявите, посветени на този повод и събитията от съпътстващата програма на изложбата „Гениални дилетанти“ ще преминат под мотото „Революцията продължава“.

На откриването на 9 май от 18:00 публиката ще има възможност да се срещне с познатите лица от 80-те и 90-те в България – музиканти, артисти, журналисти, и да разгледа архивната изложба с българска част с тях. Освен това предаването „Аларма“ по Програма „Христо Ботев“ на БНР ще превърне изложбата в свое временно студио.

Прогрмата продължава на 12 май, петък, когато ще проведе разговор за младежката контракултура през 70-те и 80-те в България с модератор Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. Същата вечер от 20:00 домакин става Студио Прожектиране в УАСГ с концерт на група „Две купета“.

На самата годишнината от легендарния рок фестивал през 1987 г. – 15 май – в Гьоте-институт ще се проведе прожекцията „Революцията продължава“. На 19 и 25 май, този път в изложбата в УАСГ, ще се проведат отново прожекции на филми и срещи с авторите им.

На 31 май, последния ден от изложбата, в УАСГ ще се проведе разговор за неформалните младежки движения и рок групи, създаването на сп. „Ритъм" и „Блек топ“-а в БНР, за зараждането на новата българска журналистика, за книгата „Цветя от края на 80-те“ с участници Румен Янев, Емил Братанов, журналисти, автори на книгата, и Доротея Монова, журналист и издател.

„Революцията продължава“ ще включи още и концерти на групите „Ревю“ и „Жълти стъкла“ съответно на 19 май в клуб Maze и на 21 май в клуб Neu Berlin.

През целия период на изложбата Гьоте-институт предлага безплатни турове на български, английски и немски език. За групови посещения: stefka.tsaneva@goethe.de

„Гениални дилетанти“ – Субкултура в Германия през 80-те е пътуваща изложба на Гьоте-институт, която се показва в музеи и други изложбени зали по цял свят.

Изложбата се организира от Гьоте-институт България в партньорство с Университета по архитектура, строителство и геодезия, Сдружение „Трансформатори“, фондация „Димитър Воев – Нова генерация“ и Студио ПроЖерктиране.

Изложбата е част от календара на културните събития по случай 75-годишнината на УАСГ, както и от инициативата „Революцията продължава“  по случай 30-годишнината от първия независим рок фестивал в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови