Рашидов ще оправя "дупката" в центъра на Варна

OFFNews 25 юли 2015 в 17:34 4416 5

Вежди Рашидов.

„За центъра на Варна, в който от десетилетия зее една дупка и тя стана нарицателно за това място, е нужно решение на държавата. Крайно време е всички институции да се намесят, за да придобие центърът на Варна облика, който този град заслужава“, съобщи bTV.

Това заяви Вежди Рашидов днес на срещата си с кмета на морския град Иван Портних. МК ще съдейства на община Варна за подготовката на обекти кандидатстване по ОП "Региони в растеж". Такива обекти например са Аладжа манастир, Малките и Големите терми, Джанавара, Карач теке, Варненския некропол.

„Ще се търсят средства по еврофондовете, с които да бъде компенсиран собственика на Терена Георги Гергов. Исканата сума от него е 12 милиона лева – толкова, колкото са заплатени от самия него за придобиване на собствеността”, коментира Рашидов, цитиран от "Фокус".

Той разясни, че статутът на терена не позволява да бъде застрояван, независимо чия е собствеността. Възможностите са, ако т.нар. „Дупка” бъде прехвърлена на държавата, тя да бъде облагородена и да се превърне в туристически обект. Министърът посочи още, че има идея да бъде обявен международен конкурс за архитектурно решение за визия на Дупката.

Рашидов обяви, че се предвижда да бъде направена обиколка по българското Черноморие, за да бъдат избрани приоритетни обекти, които да бъдат обект на новите европейски програми.

Става въпрос за културни обекти, където има поток от хора. По негови думи, е добре тези обекти да бъдат предоставени на кметовете на общините, в които се намират. Кметът на Варна Иван Портних обясни, че е направена пълна актуализация на списъка на сградите-паметници на културата. В него са добавени нови сгради и в момента техният брой е повече от 600.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!