Прожекция на DamNation със специални гости на 29 януари

ОFFNews 29 януари 2015 в 13:24 2709 0

Каузата за свободните реки привлича още съмишленици на втората прожекция на DamNation на 29 януари от 20:00 часа в кино "Люмиер" в София.

Прожекцията ще бъде придружена от открита дискусия по темата за опазване на реките, в която участници ще бъдат експерти от НПО, отговорни бизнеси и представители на природозащитни дружества.

Билети може да бъдат закупени от магазини „Стената“ на цена 10 лв. в комплект с подарък. На място ще могат да бъдат закупувани на касата на кино „Люмиер“.

Специални гости на събитието ще бъдат:

- Емилия Бегунова от Българска федерация по рафтинг и Световна федерация по рафтинг;
- Тихомир Стефанов, ихтиолог от Национален природонаучен музей;
- Владимир Иванов от WWF за актуалната кампания "Допиши историята на реките";
- Тино Василев, магазини "Стената", официален представител на пионера в отговорния бизнес, компанията Patagonia.

Филмът предстои да бъде показан и в други градове от страната.

Емилия Бегунова ще сподели наблюденията си върху измененията на преградените реки и замърсяването им с технически отпадъци, както и какви са трудностите пред развитието на рафтинга в условия на изкуствено задържани от водноелектрическите съоръжения реки. Като член и на Световната федерация по рафтинг, тя ще разкаже и за глобалното проучване на организацията за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване.

Заедно с тях за състоянието на българските реки ще говори Владимир Иванов от WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките, и Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“, в чийто фокус е нарушеното биоразнообразие в реките и усилията на рибарите за възстановяването им.

За посланията на Patagonia и как те са претворени в DamNation, ще говори Тино Василев от магазини „Стената“, официален представител на компанията за България.

Предвид наболялата тема за реките в глобален план и запитванията от градове извън столицата, вече се планират прожекции на DamNation в цялата страна. Сред първите населени места, които ще могат да се насладят на филма и да вземат отношение по проблема, са жителите на Пловдив, Варна и Бургас.

Както и на събитията в София, предвидени са участия на специални гости – експерти, жители на засегнати райони и представители на местни сдружения и НПО. Подробности ще бъдат разкрити съвсем скоро.

Поднесен по атрактивен начин, с балансирани дози драма и хумор, нестандартни планове и изключително операторско майсторство, филмът за ефективно спасяване на реките в САЩ не случайно е носител на 11 награди от 9 специализирани фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи.

DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек - от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Прожекциите на DamNation са само първа стъпка от инициативите за 10-годишнината на „Дни на предизвикателствата“ – най-големият български фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм.

В календара на форума за 2015 г. са заложени още прожекции на образователни, приключенски и екстремни филми почти всеки месец до кулминацията – тридневната пълна фестивална програма в началото на декември

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови