„Дни на предизвикателствата“ представя филмовия шедьовър DamNation (видео)

ОFFNews 23 декември 2014 в 16:34 3002 0

Кадър от DamNation.

Снимка Ben Knight

Кадър от DamNation.

След изключителния интерес към 10-тото издание на ежегодните „Дни на предизвикателствата“, посетенo от над 2500 души, събитията по повод кръглата годишнина продължават.

На 15 януари 2015 г. ще видим за първи път у нас в рамките на световната му премиера едно от най-силните документални заглавия на природозащитна тематика за 2014 – пълнометражния DamNation.

Лентата е отличена с 11 награди от 9 специализирани филмови фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи.

DamNation е вълнуваща филмова одисея, пренасяща зрителя в Америка и проследяваща драматичната промяна в отношението на една нация от гордост към инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки.

                                                            Снимка: Matt Stoecker.

Там, където падат язовирните стени, реките поемат отново по своя път, давайки възможност на дивите риби да се завърнат към първобитните си места на размножаване след десетилетия забранен достъп. Брилянтно кинематографично майсторство и неочаквани открития водят през реки и пейзажи, променени чрез изграждане на бентове, но също през метаморфоза в екзистенциалните стойности – от подчиняването на естествения свят към осъзнаването ни като част от природата.

Филмът се прожектира и в партньорство със световната природозащитната организация WWF, чиято актуална кампания за опазване на реките цели именно съхраняване и възстановяване на естествените реки в България.

Билетите за DamNation са в продажба от магазини „Стената“ на цена 10 лв. До 31 декември включително към всеки закупен билет има и подарък .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови