Откриват „Зелени дни“ на 21 май с дегустация на бавни храни и концерт (програма)

ОFFNews Последна промяна на 19 май 2015 в 17:32 3019 0

В световния ден на биоразнообразието - 22 май, номинациите за годишните награди на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще открият официално шестия фестивал-изложение „Зелени дни“, провеждащ се между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия в София.

Специални гости ще бъдат министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, замeстник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заместник-кметът на София Тодор Чобанов и представител на Президента на Република България с лично послание от Росен Плевнелиев.

Точно в 10:30 часа с приветствени слова старт на събитието ще даде г-н Любомир Попйорданов, председател на БААТ, управител на „Одисея-Ин Спортно-туристическа агенция“ ООД, организатор на форума.

Интерактивен театър за обитателите на Балкана (в 15:00 часа), Ателие работилничка за маски на животни (16:00 часа) и Kарнавал на биоразнообразието с участието на най-малките (в 17:00 часа). В празничната вечер от 19 часа на сцената на голямата фестивална шатра ще излязат алтернативните герои от Babyface Clan, които преди няколко месеца издадоха новия си албум „You’re Not Wearing Your Tie”.

Те ще дадат старт на кампанията за събиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие и ще свирят за всички, които обичат и опазват българската природа.

На 22 май от 11 часа започва второто издание на „Форум планини“ – дискусия за предизвикателствата и възможностите пред туризма в планините и защитените територии у нас.

Вечеря с дегустация на традиционни български фермерски продукти ще бъде един от акцентите на „Зелени дни“. В петъчната вечер от 19 часа в Grand Hotel Sofia ще бъде представено менюто „Вкусове и аромати от Рила и Пирин“ с толумско сирене от каракачанска овца от село Влахи, тръненик - сушен колбас от черен дроб и нафпавок от с. Горно Драглище, прясна овча пастърма от с. Брезница, зелено сирене от с. Черни Вит.

Няма да липсват кулинарни демонстрации и на „Зелени дни“ – от фермерски пазари „Хранкооп“, гостуващи със селскостопанска продукция на четиридневния форум и Garden to Business (G2B).

Неформалното начало на фестивалната програма на 21 май ще бъде дадено от активности и ателиета, както и редица презентации, включително на „Хлебните къщи“ и на вело приключенеца Вячеслав Стоянов от 17 часа, когато ще се осъществи и официалното изпращане за поредната му епична еко велоекспедиция Cycle 4 Recycle, която ще стартира от Аляска на 27 май.

Само на велосипед Вячеслав и спътничката му Яна Меламед ще стигнат чак до Аржентина с образователна цел – да популяризират колелото като екологичен начин на придвижване и рециклирането като щадяща природата практика.

През четирите Зелени дни производителите на натурална и селскостопанска продукция, козметика, храни и напитки, посетителите ще имат възможността да избират между богата палитра от активности. Ще могат да се включат в спортната програма (йога, катерене на катерачни стени, велосъстезания, слаклайн, уъркшоп по бягане), да се насладят на изложби (за ПП „Витоша“ и местата от мрежата „Натура 2000“ ), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), филми („Дивата природа на Алдомировско блато и рида „Три уши“), работилници по занаяти и др. Специално внимание е отделено на лекциите и презентациите на природни паркове (ДПП „Витоша“), ОП „Туризъм“ към Столична община, НПО и платформи, които представят своите природозащитни проекти – „За земята“, Greenpeace, “Прозрачни планини“, БФБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови