Пролетен базар на книгата от 19-24 май в София (програма)

OFFNews 18 май 2015 в 14:30 7363 1

На 19 май от 11:00 часа в Националния дворец на културата в София предстои да бъде открит ежегодния Пролетен базар на книгата.

По-долу може да видите цялата културна програма на дните на литературата:

19 май (вторник)

- 12:00 часа, щанд Б9 - Представяне на поредицата „Вълшебната планина“ с най-новата книга „Денят е нощ“ от швейцарския писател Петер Щам, превод Любомир Илиев.

Красивата Джилиън жъне успехи като водеща в телевизията, има спокоен брак с Матиас и бляскав живот. Една нощ обаче съпрузите се скарват и малко по-късно катастрофират. Матиас умира, тя се събужда в болницата с обезобразено лице. Идва на себе си бавно, а една история от миналото й вдъхва сили да продължи напред, да възобнови контакта си с Хуберт - художник на актови картини с нестандартен поглед върху женското тяло, който й помага да възвърне самочувствието си;

- 17:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на книгата „Благодаря за цветята и облаците“. Антология на шведската поезия. Представяне на първата по рода си антология на шведската поезия, която излиза на български език. В антологията са включени творби от 73 автори, родени между 1859 и 1973 година.

Представянето е с участието на преводачките Свежа Филипова, Мира Душкова, редактора на книгата Юлиан Жилиев, Сабина Павлова от Съюза на преводачите в България, Антоанета Праматарова-Милчева, бивш посланик на България в Швеция, и Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в България.

- 17:30 часа, щанд № 325 - Представяне на автора Стойчо Младенов.

Той е много млад. Студент по право. Обича да пътува. Обича да чете. Казва се Стойчо Младенов и стана истинска сензация на конкурса „Веселин Ханчев“ през 2013 г., превръщайки се в най-младия лауреат на наградата. Първата му поетична книга „Между два града” бе удостоена с първа награда на конкурса за дебютна литература „Южна пролет” през 2015 г.

- 18:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера на „Патриархат“ от Георги Мишев.

Премиера на второто издание на романа „Патриархат“ на Георги Мишев. По романа е създаден сериал, който се излъчва през 2005 г. по БНТ. В него участват множество известни актьори като Кръстьо Лафазанов, Димитър Рачков, Йоана Буковска, Христо Гърбов, Ваня Цветкова и др.

- 18:30 часа, щанд № 325 - Представяне на авторката Здравка Евтимова.

Гласът й се чува по света. Сборниците й с разкази са публикувани в престижни литературни списания и антологии в над 30 страни.

Новият роман на Здравка Евтимова – „Една и съща река”, ще ви зареди със сила, истинска и чиста, което всъщност е призванието на добрата литература.

- 19:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера на Лидия Димковска (Македония) – „Резервен живот”.

„Резервен живот” е необичаен разказ за потресаващата съдба на две сестри - сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. След сложна и рискована операция в Лондон оживява само едната от тях, която е „скритият разказвач” в романа. Повествованието се разгръща от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Драматичното разделяне на двете сестри е сюжетният фокус, през който се разказва за голямото и още по-драматично политическо разделяне - на бившата югославска федерация. Преминавайки през сложни превратности – исторически и психологически, с нестандартна гледна точка към любовта и идентичността, романът създава мощно въздействащ образ на нашето съвремие и на ранимото ни човешко битие.

20 май (сряда)

- 16:00 часа, щанд № 326 - Автографи от Йордан Ганчовски
Авторът на романа „Нощта на Десети“ ще дава автографи на своите почитатели.

- 16:30 часа, щанд № 211 - Среща с автограф. Носителката на Наградата за литература на Европейския съюз Катри Липсон и романът й „Продавачът на сладолед“. Енигматичната съдба на една жена и нейните наследници, пречупена през призмата на събития от историята на ХХ век и преработена през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие.

- 17:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на „Свят за двама”, Мариана Закова, Ун Волтрон.

Драматизъм, интрига и силен източен аромат лъхат от страниците на книгата, наситени с безброй контрастни емоции, бурни преживявания и неочаквани събития. Еклектиката на пакистанския град Карачи примамва читателя с пресечните точки между Азия и Европа, докато непознатата култура завладява с екзотичните и тайнствени места от една непозната земя. Героите разкриват интимния си свят и потисканите си желания, които всеки от нас крие в дълбоките кътчета на душата си.

- 17:30 часа, щанд № 325 - Представяне на авторката Бойка Асиова.

Новият й сборник с разкази „Лудовица” е за хората – такива, каквито ги срещаме или сме срещали някога преди. Героите, обитаващи литературния свят на Бойка Асиова, са с богата душевност, ненатрапчив стремеж към доброта, човечност и благородство, малко любовни и много истински, лесни за обичане.

- 18:00 часа, сцена / ляв полуетаж -  Представяне на „Орел срещу орлица“ - втората книга от историческата поредица „Светослав Тертер“ на Павел Павлов.
 
„Убедително е обрисувана епохата, в която героите действат – време на тревожна заплаха и на оплетени политически ходове, издребнели интереси, засилваща се роля на болярството с присъщия му сепаратизъм, резултат от процъфтяването на феодализма. (...) Безкрайно заплетените ходове, безбройните страни, вмесени в конфликта, внезапностите и съвпаденията, характерни за онази действителност, наистина натрапват необходимостта от едно приключенско третиране на събитията. Това, което прави романа на Павел Павлов нов, съвременен по светоусещане, приемлив за днешния млад читател, е насмешливата дистанция, хуморът, липсата на патетика и неубедителни тиради. Смятам убедено, че такова отношение към миналото, е възпитателно, защото то най-ярко подчертава тезиса, че нашето време е по – добро от всички отминали времена.“
Вера Мутафчиева

- 18:00 часа, салонът на Чешки културен център, ул. „Г. С. Раковски” 100 - Представяне на носителката на Наградата за литература на Европейския съюз Катри Липсон и романът й „Продавачът на сладолед“

- 18:00 часа, книжарница „Хеликон - Витоша“ -  Представяне на „Там, където загинаха дърветата“, в която Светослав Иванов с 10 пътеписа до най-горещите точки на Земята.

През Ирак, Афганистан, Иран, Лондон, Израел, Палестина, Ливан, Газа, Конго, Либия, Сърбия Светослав Иванов отива там, където никой не иска да пристъпи, и разговоря с хора, които рядко допускат медии до себе си.

В „Там, където загинаха дърветата“ журналистът от bTV ни качва на палубата на Флотилията на свободата за Газа, където още в международни води корабът е щурмуван, а всички пътници – арестувани от военноморските сили на Израел. Научаваме още какво крие Лондон под лъскавата си фасада и защо многомилионният град се оказва най-доброто убежище за радикални ислямистки организации, бивши служители на иракски диктатори, чеченски лидери и неподозирани бегълци. Отбиваме се до главната квартира на НАТО в Кабул, попадаме във вихъра на пясъчна буря, возим се в БТР към афгано-пакистанската граница и минаваме край детска площадка, на която „можеш да стъпиш върху руска, китайска или иранска мина“.

- 18:30 часа, щанд № 325 - Представяне на автора Митко Новков.

Това са 31 интервюта с хора от най-различни държави по света, посветили своя живот на българския език, на литературата ни и изобщо на всеотдайната си любов към културните постижения на българския народ. Осъществени са в периода февруари 2011 – декември 2013 по най-различни начини – лични срещи, готови въпроси (в действителност само едно, с Димитрис Аллос от Гърция), фейсбук-чат или електронни писма. Всички отговорили се отзоваха с желание, което показва колко много се надяват те ние тук, в България, да им обърнем внимание, да оценим усилията им, да ги подпомогнем дори.

- 19:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера на „Живот на паралел“ от Вероника Денева.

Премиера на третия роман на талантливата авторка на „Един друг живот“ и „Сценарий за бъдеще“. В „Живот на паралел“ Вероника Денева ни разказва една история за любовта и за изборите, които правим в търсене на щастието.

21 май (четвъртък)

- 11:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на най-новата книга на детската писателка Мая Дългъчева „Разкажи ми в рими“.

Заповядайте на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК на едно събитие с четене, музика и изненади за всички деца. Само на премиерата ще имате възможността да получите автограф от художничката на илюстрациите на книгата „Разкажи ми в рими“ – Тоня Горанова.

Освен това ще можете да получите и много отстъпки за изданията на „Булвест 2000“ на щанд № 103.

- 17:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Среща с колумнистите от Портал „Култура“.

В рамките на една година ИК „Хермес“ издаде книги с текстовете на Тони Николов, Деян Енев, Калин Янакиев и Андрей Захариев, писани за Портал „Култура“. Четиримата автори ще разкажат повече за проекта, издаван под знака на ИК „Хермес“.

- 17:30 часа, щанд № 325 - Представяне на авторката Аксиния Михайлова
Новата книга с поезия на Аксиния Михайлова бе едно много очаквано събитие. През 2014 г. поетесата спечели престижната френска награда за поезия „Аполинер” за стихосбирката си Ciel à perdre (в превод „Небе за изгубване”, „Галимар”, 2014).

- 18:00 часа, щанд № 211 - Среща с автограф: Анна Ю и „Случайности по мярка“.

Три жени се опитват да намерят щастието си - такова, каквото смятат, че заслужават; по начина, който смятат за единствено верен. Едната се влюбва твърде късно и в твърде млад мъж; другата избързва с осиновяване, наказвайки така предателството на любимия си; третата се разделя с детето си в името на бляскавия столичен живот. Книга за неписаните житейски правила, които не бива да се пренебрегват. Защото това се заплаща скъпо.

- 18:00 часа, книжарница „Хеликон-Витоша“ - Представяне на Атанас Куцев – „Между Нирвана и Самсара“.

Авторът ще ни покаже Непал и Индия в най-откровената неподправеност на тези странни светове. В Непал Наско ще преподава английски на деца, и то не какви да е, а будистки монаси, които също има на какво да го научат. Там ще види света от гърба на слон, ще посети родното място на Сидхарта, ще се спусне с кану в джунглата и ще прекара Коледа в Хималаите. Ще се срещнем с незабравими образи, ще овладеем екстремното изкуство да се возим във влак и ще затънем в хаоса на преплитащите се емоции, сменящите се дестинации в една Индия, която с всяка страница ни става все по-близка и симпатична. Между свещеното и злободневното, между духовното и материалното Атанас Куцев успява да попие онази истинска същина на хората в Азия, която понякога носи объркване и недоумение, друг път – снизходителна усмивка, но най-вече едно безкрайно очарование към тази толкова простодушна различност.

- 18:00 часа, щанд № 111 - Среща с автограф: Гавраил Гавраилов и Анна Пелова, автори на книгата „Селата в България. Посоки за туризъм и култура“.

- 18:30 часа, щанд № 325 - Представяне на автора Чавдар Ценов.

По думите на редактора Борис Минков, „Малките новели на Чавдар Ценов откриват невидими пролуки във всекидневието и от тях изникват причудливи светове – дълбоки, загадъчни, меланхолни. При това тези вдъхновяващи утопични пространства са създадени от изключително благороден материал: гъвкав, динамичен и остроумен език. Всяко потапяне на читателя в дълбоките води на тази проза го извежда до различни брегове. Следвайте смело „Отклоненията“!”

- 19:00 часа, сцена / ляв полуетаж - „Приказки за любовта“ е заглавието на новия работен проект на Стелла /Стела Илиева/.

След книгите „В очакване на утре“ и драмата „42 дни живот“, талантливата авторка посяга към, винаги вълнуваща и актуална, темата за любовта. За различните лица на любовта – отхвърлената, подминатата, несподелената, красивата, щастливата пише Стелла в новата си книга. Детайли около работата по проекта „Приказки за любовта“, поднесени по интересен начин, с много изненади ще бъдат представени пред всички гости на нейното участие, част от Културната програма на „Пролетния базар на книгата“.

22 май (петък)

- 11:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на новата книга на Боби Мирчев „Мида, раковина и море“ с участието на вокална група „Смехоранчета“.

- 16:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на „Моето порно“, Бояна Ламбер.

Бояна Ламбер е социолог и журналист, репортер, водещ и сценарист на различни предавания в Нова телевизия, БНТ и БТВ от средата на 90-те до 2007-ма. От 2009-та е автор на блог с нейното име, който постепенно добива широка популярност, много от текстовете се дискутират разгорещено и със седмици в социалните мрежи. Темите са разнообразни – от актуални, политически и социални, през такива свързани с литература и изкуство до универсалните въпроси за самотата и любовта. И всички те са обединени от един субективен, нетипичен за нашите ширини и нрави, откровено и осъзнато личен поглед на авторката. Този поглед тя нарича „Моето порно“.

- 17:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на „Убийство” от Любен Петков.
 
Защо човек убива човека? Колко струва животът на всеки от нас в очите на тези около нас? Как се чувстват ония, отнели безпричинно човешки живот? Книгата на Любен Петков е вик в защита на живота, подобно на романа „Хладнокръвно” от Труман Капоти и творбите на класиците на писаното слово.

- 17:30 часа, щанд № 325 - Представяне на поетите Благовеста Пугьова, Рене Карабаш, Илиян Любомиров.

Среща с младите поети, техните безгрижия, любов и демони. Гласове, които не бива да бъдат отминавани.

- 18:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера на книгата с избрани разкази на Махмуд ал-Римауи „Обаждане посред сън“.

„Вгледани във всекидневието, незабележимото, в детайла, озвучени с полутонове, на границата на съня и будността, разказите на Ал-Римауи носят печата на Изтока, но се оттласкват от него и говорят на световния език на добрата литература. Настоящата книга е запознаване с майстор на нюансираното писане, на пестеливото слово и дълбоките прозрения“ - казва за автора Силвия Чолева.

С участието на автора и неговия преводач Хайри Хадман. Книгата ще представи писателката Силвия Чолева.

- 18:00 часа, щанд № 326 - Среща с автограф: Вероника Денева.

Авторката на „Живот на паралел“, „Сценарий за бъдеще“ и „Един друг живот“ ще дава автографи на своите почитатели.

- 18:00 часа, Щанд № 111 - Среща с автограф: Иво Сиромахов.

- 18:30 часа, щанд № 325 - Представяне на авторите Емануил А. Видински и Петър Чухов.

На това представяне, малко и като група Par Avion, и като създатели на съвременна българска проза за истински ценители, ще ни гостуват двамата автори. Сборниците „Егон и тишината” и „Камуфлаж” са литература, от една страна ранима и деликатна, а от друга – нереална и магична, попила поезия и музика.

- 19:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на три книги от поредицата „Дунав – обединени в литературата“ - проект по програма „Творческа Европа“ на ЕК, 2014 г.: „Господин К. на свобода“, автор Матей Вишниек, превод от румънски Огнян Стамболиев; „Рио Бар“, автор Ивана Сайко, превод от хърватски Ася Тихинова-Йованович; „Кафене „Хиена“, автор Яна Беньова, превод от словашки Асен Милчев.

23 май (събота)

- 11:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на автора Виктор Самуилов.

Най-добрият детски автор и чудната художничка Зара Буюклийска правят това великолепно издание, със закачливото заглавие „Не е честно”.

Много изненади, преливащи багри, смях и лудории за всички, независимо от възрастта им. Книга, която няма да се уморите да разлиствате отново и отново.

- 11:00 часа, щанд № 105 - В царството на пластилиновите фигурки.

Детска работилница за пластилинови зверчета, изработени по уникалния метод на Рони Орен и неговата книга „Тайните на пластилина“.

- 11:00 часа, щанд № 111 - Среща с автограф: Михаил Вешим.

- 12:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Природолечение. Естествени принципи, методи и средства за добро здраве
Премиера.

Книга с автограф. „Природолечение“ от д-р Димитър Пашкулев е практическо ръководство с природосъобразни правила, идеи, техники и препоръки за добро здраве.

- 12:00 часа, щанд № 111 - Среща с автограф: Калин Терзийски.

- 13:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера на първите поетични книги на издателство „Български издател“ към Фондация „Буквите“ – „Кафез за вятър“ на Николина Милева и „Фейщица“ – Мария Иванова Фьон.

- 13:00 часа, щанд № 111 - Среща с автограф: Деян Енев.

- 14:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на „Посланията на житните кръгове“.

В книгата арх. Мариана Везнева е подбрала пиктограми, появили се до 2013 г. и представляващи директни илюстрации към текстове от Библията. Тя е автор на чертежите, а докторът по богословие Константин Златев е автор на основния текст.

До този момент Мариана Везнева е единствената в света, която успява да разчете посланията в житните кръгове и да осъществи диалог със Създателите им – Висши космически същества.

- 14:00 часа, щанд № 112 и № 329 - Скоростно четене и супер памет.

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.
Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

- 15:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Скоростно четене и супер памет; Китайската калиграфия- изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване.

ИК „Инфодар“ и водещата на интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Суперпамет – Мнемоника” Анастасия Димитрова Ви канят на среща разговор на тема „Скоростно четене и суперпамет”.

Заедно ще направим първи стъпки в изкуството да помним и ще видим практическото приложение на чувството ни за хумор и въображенето ни. Ще разберем, че обемът на нашата памет е неограничен и защо децата запомнят по лесно от възрастните. Очаква Ви демонстрация със запомняне, малък уъркшоп и забавна игра за събуждане на активността на мозъка.

ИК Инфодар и Силви Велев представят кратка презентация на тема „Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване, променящ световъзприятието“.

- 16:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Книгата „Живият ум. Фокусиран към решения шахмат“ представя психологичен метод за усилване на игровите решения, ползван от автора д-р Владимир Бостанджиев при консултиране на Веселин Топалов.

Шахматната теория се разглежда като обективен пример за историческия и за индивидуалния процес на развитие на уменията за вземане на решения, който авторът нарича с термина солуциогенезис.

- 16:00 часа, щанд № 326 - Автографи от Иво Топалов.

Авторът на „Докторът“ и „Полетът на орела“ ще дава автографи на своите почитатели.

- 17:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на автора Йордан Велчев. Йордан Велчев освен дипломиран историк е и поет, отличен стилист и интерпретатор.

„Балканският човек” (издание в три тома и седем книги) е изключително осезаема за възприемане книга, в която са въведени множество графични изображения, гравюри, миниатюри, рисунки, орнаменти, проспекти и карти на градове и местности, отпечатъци на монети, шрифтове, символни знаци и дори модел на робот отпреди 900 години.
Не може да не се замислим и за процеса на издирването, обмислянето, написването, аранжирането, на всичко казано под черта, на безбройните страници с бележки в края на книгата, на целия този гигантски съзидателен труд. Труд с огромен духовен принос на българите към света.

- 18:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на Божана Апостолова.

„Тъкмо автоиронията, усмивката в себе си и към себе си, заедно с прошката и болката към и за всички, превръща животописанието на Божана Апостолова в една от малкото човечни книги на прехода. Прави така, че най-ценното усещане от първата до последната страница да е: И ти го можеш, само го поискай силно!“ - Антон Баев за романа „Делнична библия”

„Приказката е великолепна! Отваря и врата към фантастични светове, и апетит за четене, което ми се струва най-важно. Езикът, през който мисли и говори малката Божана, е напълно неподправен, заразителен, сякаш чуваш гласът й да звънти и да се рее в пространството... Тук иронията и сериозното са така неразчленимо и завладяващо свързани, че правят приказката философска и вълнуваща не само децата!“ - Камелия Спасова за поредицата съвременни детски приказки „Малката Божана”

- 19:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Премиера Кристин Димитрова – „Ефирни песни и научни служби”.
 
Какво ли си мислят за нас чужденците? С какво ли сме се прославили пред света? Дали ни знаят като страната на розите, народ с героична история, родината на Орфей, нация техническа или земен рай?
Сега-засега не.

В „Ефирни песни и тайни служби” е изследван образът на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията (1980–2000). Разглеждат се съвпаденията или разминаванията между нашата представа за присъствието ни зад граница и резултатите от това присъствие навън. Установяват се стереотипите в погледа към нас, както и „белите петна” на неотразяването. Издирват се темите, във връзка с които България е най-често коментирана – с какви предварителни очаквания са натоварени те и как тези очаквания еволюират във времето.
От Вазов знаем, че „и ний сме дали нещо на светът”, но дали наистина знаем какво сме дали?

24 май (неделя)

- 11:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Издателство „Просвета“ представя две от най-новите си учебни помагала: „Вълшебно лято“ – весели ваканционни книжки след 1. и 2. клас, и „Моят първи речник“ за ученици от 1. до 4. клас.
 
- 12:00 часа, щанд № 325 - Представяне на автора Христо Карастоянов.

„Христо Карастоянов разказва (романа „Една и съща нощ”) пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история. Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.” Хелмут Шонауер, Lesen in Tirol.

- 14:00 часа, щанд № 112 и № 329 - Скоростно четене и супер памет.

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.
Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

- 15:00 часа, сцена / ляв полуетаж - Представяне на Прия Базил и романа й „Загадъчната логика на сърцето“.

Религията, етносът, различията. Кой може да измери разстоянието между две сърца? Прия Базил и първият й преведен на български роман дават неочакван отговор на този въпрос – „Аз съм просто друг ТИ“. Анил и Лина. Лина и Анил. Двама души, идващи от съвсем различни светове – той от екзотичен Найроби, тя – от подреден Бирмингам. Той – дързък безбожник, тя – ревностна мюсюлманка.

Пътищата на двамата се преплитат неочаквано и тази среща променя завинаги живота им. Прелитайки от континент на континент, тяхната история жонглира с представите на читателя за религия, любов, страст и предателство. Дали разумът може да надделее над сърцето и доколко човек е готов да загърби гордостта, предразсъдъците и обвиненията на обществото в името на мечтите си? Едно искрено писмо-декларация на хуманността, „Загадъчната логика на сърцето” е смело опълчване срещу несправедливостта и примирението с общоприетите норми.

- 16:00 часа, щанд № 325 - Среща с автограф: Прия Базил и „Загадъчната логика на сърцето“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови