ДОМА Арт Фест: Нордика променя облика на София (акценти)

ОFFNews 18 май 2015 в 15:18 5473 1

Серия от атрактивни градски намеси ще зарадват столичани от 28.05 до 20.06 по време на ДОМА Арт Фест: Нордика, който тази година представя съвременното изкуство и култура на Северна Европа.

Актуални артисти от региона ще променят ключови градски пространства в София със своите акции и пърформанси на открито. Сред тях е и немският художник Ян Форман, чийто глобален проект „Dispatchwork” се прочу по целия свят.

„На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?“, така започва мотивацията си Ян Форман за стартирнето на „Dispatchwork“. Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по целия свят и ги запълва с различни по цвят и размер пластмасови блокчета LEGO.

Авторът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5-ти юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи. Избраните локации ще разберете от сайта и Facebook страницата на събитието.

Климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от ДОМА Нордика, свързвайки отдалечени и нетолкова познати арт пространства с установени и известни. Сред алтернативните локации от картата на фестивала са празните складови пространства и бивш хладилен завод МРАЗ на ул. "Индустриална" 11 и галерия UNDERGROUND, които ще приютят изложба Нордика 1, 2 и 3-та част, пространството в подземията на Сердика на бул. "Мария Мария" 16, където ще се разположи медия арт, СКЛАДА – пространство за дизайн и интериор, което ще преплете изкуство и нордски интериор; галерия Suspacious с изложба графичен дизайн; VIVACOM ART HALL – фотография; MOZEI – пърформанс; галерия CREDO BONUM – развиваща се във времето изложба и детска програма; Café DEVET – официален инфо кът на фестивала, Дом на киното - кино прожекции, а Културен център на СУ - Нова конферентна зала в Ректората на СУ и зала Алма Матер – дискусии и пърформанс.

Освен на тези локации, част от артистите ще разчупят ледовете, изнасяйки своите пърформънси и изпълнения директно на улицата, на ключовите софийски публични локации.

За първи път ДОМА стъпва и в Пловдив – мястото за срещи и разговори artnewscafe посреща нордски артисти за коктейли, изложби и пърформанси.

Нестандартните локации за изкуство отдавна са тенденция по света, затова ДОМА 2015: Нордика повежда отворена дискусия за мястото на независимите арт пространства и в България, срещайки ни със създателите на един от най-популярните независими арт центрове в Исландия Kling&Bang, чиито основатели ще гостуват в София, за да се запознаят с местния опит.

ДОМА Дискусии предлага още срещи и разговори с гост-артистите, работилници, представяния и лекции за нордското изкуство и култура в партньорство с Катедра „Германистика и Скандинавистика“, СУ „Св. Климент Охридски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови