Откриха живи родственици на Леонардо да Винчи

ОFFNews 15 април 2016 в 17:34 7484 2

Франко Дзефирели.

На днешната дата, 15 април, през 1452 година е роден Леонардо ди сер Пиеро да Винчи в село Анкиано до град Винчи, близо до Флоренция - всепризнат гений на Ренесанса, наричан "универсален човек" (лат. homo universalis).

По този повод италиански учени публикуваха свои твърдения, че са намерили живи родственици на великия творец и учен, въпреки че тялото му е изгубено преди векове.

Историците Алесандро Вецоси и Агнес Сабато заявиха пред пресата във Флоренция, че са намерили живи роднини на Да Винчи, сред които и звезда от съвременната италианска оперна, филмова и телевизионна сцена - Франко Дзефирели, номиниран за "Оскар".

Изследването им е започнало през 1973 г. и ги е довело до 35 непреки наследници на художника. До това откритие Вецоси, който е директор на музея на Да Винчи, и Сабато, президент на Международната асоциация Да Винчи, са стигнали, след като са проучвали документи от Италия, Франция и Испания.

Няма как да бъде направен ДНК тест, защото останките на твореца са изгубени по време на религиозните войни след смъртта му през 1519 г. Двойката изследователи обаче се разровили в архивите на църквата, общините и общинските съвети, за да съставят семейно дърво на автора на "Мона Лиза".

Самият Леонардо е нямал деца, но е имал много роднини, чийто наследници са открити. Откритието, че са роднини с изобретателя, изненада много от жителите на градчето Винчи в Тоскана, които разбраха дни преди пресконференцията.

Близо 40 души бяха изненадани с приятната новина.

"Майка ми, Дина, беше права, тя ни разказва за някакви документи и писма, които са написани на обратно и ти трябва огледало, за да ги прочетеш. Никога не сме ги смятали за важни и с времето се изгубиха или продадоха. Това, което смятахме за легенда, предавана през поколенията, се оказа истина", споделя Джовани Калоси, един от родствениците на Леонардо.

"Как се чувствам като роднина на Леонардо да Винчи? Очевидно съм изненадана, но и щастлива, радвам се и за баба си, която почина, но приживе много се гордееше, че носи фамилията Винчи. Кой не е чувал за него или не е виждал творбите му?", казва Елена Калоси, друга наследница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!