"Тракийските гробници са по-уникални от египетските пирамиди"

ОFFNews 11 май 2015 в 16:50 8059 10

вежди рашидов.

Снимка БНР

Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тракийските гробници са по-уникални от египетските пирамиди, съобщи БНР.

Това стана днес при посещението на Рашидов в Карлово, където той огледа щетите по паметника на Христо Ботев и участва в дискусия относно културния туризъм.

Той запита защо след като България лежи върху четири култури - туризмът у нас не процъфтява.

"Какво трябва да се направи ? Защо ги няма туристите? Защо знаят за Гарибалди, а не за Левски? Гробът на Леонардо да Винчи се посещава от 12 милиона туристи годишно, а музеят в Карлово и другите ни музеи с хиляди артефакти не са живи? Имаме талантливи хора, но никой не ги познава. Имаме прекрасни музеи, но те стоят празни, а българската изложба в Лувъра се посещава от 30 000 души на ден”, коментира Рашидов.

За 2014г. в световен план 60 % от туристите са предпочели културния турзиъм, за Европа са 27 %, а за България – 14 %. Тази година 30 000 туристи от Слънчев бряг ще посетят Белинташ.

"Когато имаме ясна национална концепция за развитие на културата в българската държава, то това касае и всяко селце и град в нея. Не е достатъчно да имаш музей с прекрасни артефакти, който без публика означава, че не е жив", коментира Рашидов.

Според него е важно хората по места да се научат да продават продукта си, а не като досега да работят на принципа "дай пари".

От МК публикуваха прессъобщение, според което паметникът на Ботев в Калофер е непоклатим и стои много стабилно.

"Има фуги по стъпала към монумента, които трябва да бъдат премахнати. По самия паметник няма абсолютно никакви увреждания", каза Рашидов.

Той съобщи, че в скоро време специална междуведомствена комисия с участието и на експерти от Министерството на културата ще се произнесе какви действия да се предприемат за укрепване на стъпалата към паметника.

Въпреки това министърът смята, че е възможно да се наложи паметникът да бъде демонтиран и преместен

„Ако са се появили пукнатини по скулптурата, за да бъде спасена, вариантът е да се премести, като това ще се реши от експертна комисия”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!