Опаковаха къщата на Вазов в стихове заради ремонт

ОFFNews 11 юни 2015 в 18:27 7663 1

Снимка МК

Опакованатат къща на Вазов в София.

Започна ремонт на къщата-музей на Иван Вазов в София, който е предвиден да завърши в навечерието на 165-ия рожден ден на поета - 9 юли.

По повода сградата е опакована със защитна мрежа със снимка и стихове на Иван Вазов

Къщата на Иван Вазов е построена през далечната 1895 година върху наследствено място и с голям заем от 30 000 златни лева. В нея писателят живее най-дълго време, до смъртта си през 1921 година. Още приживе обаче най-естествено Вазовата къща се превръща в средоточие на обществена енергия, в културно средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането ѝ в музей. Пет години след смъртта на поета, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей. В продължение на 20 години негов уредник е Елин Пелин.

Къщата на националния писател винаги е била своеобразно поклонническо място. В спомените си писателят Стилиян Чилингиров разказва, че след 1916 година сред учениците, които посещавали за първи път столицата, било мода да позвънят на вратата на Вазовия дом и да зърнат, макар и за миг, отблизо или отдалеч, своя любим поет. Иван Вазов още приживе се превръща в обществен мит, духовна институция, паметник на високата словесност, съизмерим единствено с могъщото, средищно и неотместимо присъствие на Балкана в географския пейзаж на България.

„Музеят на националния ни класик е съдбовно място, защото пази и паметта за огромната народна енергия. Тук се спира шествието на запасните и действащи офицери, понесло огромната скръб от подписването на Ньойския договор, за да намери утеха в думите на своя национален поет. Тук през 1920 година в продължение на четири часа под балкона на Вазов преминава всенародна манифестация, за да го поздрави за юбилея му, и в безброя на това изумително множеството са и престарелите опълченци от шипченските боеве, завинаги запомнени в могъщото слово на поета”, казва главният уредник на музея, известната ни поетеса и писателка Мирела Иванова.

Честването на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов в национален мащаб започна още през февруари т.г. с впечатляващата изложба "Обичаният Вазов" в Галерия "Средец" на Министерството на културата. Тя включваше художествени творби от големи български майстори, дар на писателя за двата му юбилея - през 1895 и 1920 година.

„Наш дълг е да съхраним паметта за величавото дело на Патриарха на българската литература и да я пренесем към идните поколения”, подчерта министър Вежди Рашидов при откриването на изложбата "Обичаният Вазов", посветена на 165-годишнината от рождението на народния поет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови