Изненадващи и силно емоционални 'Оскари': ето кои са големите победители

ОFFNews 10 февруари 2020 в 09:56 6664 0

Снимка Variety

Много вълнения и емоционални изповеди оцветиха 92-рата церемония по връчването на престижните награди "Оскар". 

Режисьорът Пон Джун-хо бе отличен за най-добър режисьор за филма "Паразит". Южнокорейската продукция бе отличена и за най-добър чуждоезичен филм, както и за най- добър сценарий.

Пон Джун-хо не скри вълнението си:

„След като спечелих най-добрия чуждоезичен игрален филм, мислех, че съм свършил за деня и бях готов да се отпусна“, каза режисьорът, след като победи в категорията най-добър режисьор имена като Сам Мендес, Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино и Тод Филипс.

„Когато бях малък и учех кино, имаше една поговорка, която издълбах дълбоко в сърцето си:„ Най-личното е най-креативното. Този цитат е от нашия велик Мартин Скорсезе", каза Пон и предизвика овации за Скорсезе. След това той допълни: "Когато хората в САЩ не бяха запознати с моите филми, Куентин винаги поставяше моите филми в неговия списък."

"Куентин, обичам те", каза той на английски, като по-късно добави, че би искал да раздели трофея на пет с всички номинирани.

Не по-малко емоционален в речта си бе и Брад Пит, който спечели Оскар за поддържаща роля за превъплъщението си в Клиф в "Имало едно време в Холивуд":

„Казаха ми, че имам само 45 секунди да говоря, което е с 45 секунди повече от предоставените от Сената на Джон Болтън по време на импийчмънта на президента Тръмп." 

„Така че мисля, че може би Куентин трябва да направи филм за това кога възрастните в крайна сметка постъпват правилно“, добави актьорът.

"Поразен съм", каза Пит в благодарственото си слово. "Не съм от хората, които гледат към миналото, но това ме накара да се замисля. Мисля си за приятелите, които ме караха да гледаме от колата "Буч Касиди и Сандънс Кид" и за всички прекрасни хора, които срещнах по цели път."

„Благодаря на Академията за честта”, заяви Брад Пит. „Тарантино доказа, че е оригинален, единствен и филмовата индустрия ще бъде много по-бедно място без него. Лео, винаги ще те подкрепям”, обърна се още Брад Пит към колегата си Леонардо Дикаприо.

Пит добави, че е много разочарован от това, което се е случило тази седмица и намекна, че може би ще се оттегли за кратко от екрана: "Сега е време да изчезна за кратко и да се върна към създаването".

Хоакин Финикс, отличен за най-добър актьор за превъплъщението си в "Жокера", засегна социалните теми в речта си:

"Спрете, спрете... не мисля, че съм нещо повече от всички в тази зала"

"Това изкуство ни дава възможност да използваме гласа си за онези, които нямат глас", продължи той. "Проблемите, пред които всички се изправяме, често ни карат да мислим, че се борим за различни неща. Но борбата за ЛГБТ общността или за животните е борба за права. Ние се борим за права срещу вярата за това че един вид може да доминира над всичко. Мисля че се откъснахме от естествения свят, станахме егоцентрици, мислим се за центъра на вселената, изсмукваме ресурсите на света. Плашим се от етичната промяна, а когато използваме любовта като движеща сила, можем да измислим системи за промяна на околната среда.

 "Бил съм лошо момче, себичен, неблагодарен, много трудно се работи с мен, но ми дадохте втори шанс. Но се вижда, че сме силни, когато си помагаме, а не когато се обвиняваме за минали грешки. Това е и най-доброто, което може да направи и човечеството", добави Финикс.

Емоциите на вечерта бяха подсилени и от отдаването на почит към Кърк Дъглас, който преди дни почина на 103 години, както и към носителя на „Оскар“ за документален филм – баскетболната звезда Коби Брайънт, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с дъщеря си и още седем души.

Победителите:

Най-добър филм - "Паразит"


Най-добър актьор - Хоакин Финикс ("Жокера")


Най-добра актриса - Рене Зелуегър ("Джуди")


Най-добър режисьор - Бонг Джун Хо ("Паразит")


Най-добрър актьор в поддържаща роля - Брад Пит ("Имало едно време в Холивуд")


Най-добра актриса в поддържаща роля - Лора Дърн ("Брачна история")


Най-добър оригинален сценарий - "Паразит"


Най-добър адаптиран сценарий - "Джоджо Заека"


Най-добър анимационен филм - "Играта на играчките 4"


Най-добър документален филм - "Американска фабрика"


Най-добър международен филм - "Паразит"


Най-добра песен за филм - Елтън Джон и Бърни Топин за (I'm Gonna) Love Me Again от "Рокетмен"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови