Искат да слагат плоча на ислямски светец на нос Калиакра

ОFFNews Последна промяна на 21 август 2015 в 16:35 3582 25

Нос Калиакра.

Директорът на Регионален исторически музей в Добрич Костадин Костадинов съобщи, че е изразено желание на нос Калиакра да бъде поставена паметна плоча на турския пълководец и шиитски светец Саръ Салтък баба, съобщи "Дарик".

Според директорката на музея в Каварна Дарина Мирчева Министерството на културата изпратило представителит на българската алианска организация на мюсюлмани-шиити „Джем”, които да поставят плочата там. 

На това намерение се възпротивили всички общински съветници, които чули.

Митовете гласят, че Саръ Салтък е свързан с преселването в Добруджа през 13 век селджушки турци, като тленните му останки били погребани на няколко места в Добруджа, една от които е носът. Българските историци смятат, че такъв човек не е имало и той е само легенда.

„Става въпрос за грандиозна историческа фалшификация, която в Турция е с ранг на историческа истина. Оказа се, че в цялото това начинание, освен „Джем”, участва още една турска организация от Истанбул и двете заедно със знанието и разрешението на МК са тръгнали да поставят плочата. Тя вече е доставена в Каварна, но след този скандал няма да бъде сложена”, заяви Костадинов. 

От МК категорично опровергаха твърденията, че са изпращали хора на нос Калиакра, за да поставят паметна плоча, нито пък някой се е допитал до тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 06:58

Охо, офнюз станаха родолюбци, вярно от дясно-прозападните родолюбци, но все пак...

22.08 2015 в 15:12

БРАВО НА ЕМО!!!

22.08 2015 в 12:15

Орките да си поставят плочи в Мордор, тука е България! С глусният си език и религия да си събират партакешите и марш към анадола! Свине мохамедански, още нещо- скоро държавата със 100 годишна история-Турция няма да я има, ще има държава на кюрди, честито!

22.08 2015 в 02:22

Какво стана с толерантността бе?
Нали уж нямаше турско робство?! Смешници, най - големите роби са тия дето отричат робството, те и до ден днешен са си роби бе!

22.08 2015 в 00:02

Дa ти тлaскaм нa империятa.Дaли ще смееш.дa ми кaжеш в очите кaкъв долен гяур съм,преди дa съм ти спрaскaл врaтa нaобрaтно.Нямa дa имaш възможност дa се доизкaжеш,тукa си плюй нa воля.

21.08 2015 в 22:57

То скоро няма да има Турция, ти за нова отоманска империя ...

21.08 2015 в 21:51

Чета и се чудя на т.н "мюсулман" и на пишещите след него. които му се връзват. От такива като него "мюсулмани", таткото на съвременна Република Турция Кемал Ататюрк не може да се наслаждава на неземния рай.
Тъпанар "мюсулман" , на български се пише и казва мюсЮлман.
Османска империя няма и няма да има! И на Калиакра няма да има никаква "мюсулманска" плоча! А ти да се задавиш с пари!

21.08 2015 в 21:17

Айде да видиме кои ще са тези смелчаги дето ще сложат "паметна плоча" на турски пълководец на свято място дето са загинали достойни български жени и девойки избрали смъртта пред помохамеданчването!Аз лично ще отида и ще я изкърта с голи ръце!ОБЕЩАВАМ,КАЗАХ! Това е някаква грозна провокация,но няма значение,то България си страда от национални предатели от векове,да знаят обаче че им идва края!

21.08 2015 в 20:53

Австралийският премиер към мюсюлманите: „Не ви харесва християнството? Довиждане!”

30 юни 2010, 11:49
Премиерът на Австралия Кевин Ръд остро разкритикува мюсюлманите, живеещи в страната. В свое изказване министър-председателят заяви, че мюсюлманите, които имат намерение да живеят според законите на шериата, разбира се, могат да правят това, но извън пределите на Австралия. Ръд неприятно изненада мюсюлманската общност, отбелязвайки, че подкрепя постоянното наблюдение от страна на спецслужбите за случващото се в австралийските джамии. За това съобщава сайтът mirvam.org, като се позовава на информация от австралийски медии.
«Имигрантите, които нямат австралийско гражданство, трябва да се адаптират към австралийското общество, а не обратното. В противен случай не им е тук мястото. Аз вече започнах да се тревожа, да не би не дай си Боже някой без да иска да обиди тези хора и тяхната култура» – добави премиерът. «След терористичните атаки в Бали националистическите настроения в Австралия се засилиха. Нашето общество е резултат от 200 години конфликти, постоянство и победи на милиони мъже и жени в борбата за свобода. Нашият официален език е английският. Не е нито испанският, нито арабският, нито китайският, нито пък японският или който и да е друг. Щом искате да живеете в нашето общество – учете английски» – добави още първият министър. «Мнозинството от австралийците вярват в християнския Бог. Това не е религиозна дискриминация, нито пък е законово влияние, още по-малко политически натиск. Това е факт. Мъжете и жените, създали тази нация, са го направили на основата на християнската вяра. Това е начинът на живот в нашата страна, той бива посяван у децата още в училищата. Ако нашият Бог оскърбява някого, нека този някой да иде на друго място. Тук е нашата земя, нашата страна. Ако споделяте нашите ценности – добре дошли. Ако сте дошли обаче, за да се възмущавате, ако не ви харесва нашето знаме, ако не ви се нрави нашата християнска вяра, винаги можете да се възползвате от основното демократично право – да си тръгнете когато и където ви е удобно. Тук не ви харесва? Довиждане. Не сме ви викали» – това е другата част от изказването на австралийския министър-председател.

21.08 2015 в 18:28

Г-н мюсулман, разберете, че никой не Ви е длъжен. Християни не са длъжни на мюсулмани, нито пък обратното. Ако сте прав, то българите сме щели да си останем в рамките на Османската империя до ден днешен. Милионите животи и хилядите мъченически жертви оборват теорията Ви и ме карат да не Ви взимам на сериозно. Вместо да насаждате омраза от страна на едната вяра, защо не се опитате да помогнете на разделението в нашия народ като мюсулманин? Моралното плюене по християни и гавра с историята на народа, населяващ от векове тези земи само доказва колко грешен мюсулманин сте и колко петните хората, изповядващи тази религия. Сменете името си на "трол" или "наглец".

Колкото до този акт, който е и тема на статията, това е абсурдно от морална гледна точка. Показва се пълно незачитане на българската трагедия от онези години, когато са се случвали тези преселения, както и погазване на моралните ценности на българското християнско общество. Изказвания от типа на "религиозна нетолерантност" биха звучали нелепо и нагло.