Зам.-кмет в битка за свалянето на петолъчката от герба на Ивайловград

OFFNews 24 април 2015 в 07:00 3439 5

Зам.-кметът на Ивайловград Борислав Бояджиев води битка със своите колеги от повече от 2 години за премахването на комунистически символи в града. Сред тях са червена петолъчка в герба на града и улица, кръстена на Георги Димитров, чието име не е променено до момента.

Бояджиев внася предложението още през 2012 г., когато е общински съветник. предложението е внесено на 26 октомври, когато е и датата на освобождението на Ивайловград. 

„Считам за недопустимо и обидно за гражданите на града присъствието на комунистическия и тоталитарен символ червена петолъчка в официалния герб на Ивайловград. Този символ беше отстранен от гербовете на всички градове в България още в първите години на Прехода“, казва в предложението си до Общинския съвет в Ивайловград Борислав Бояджиев.

Освен това зам.-кметът предлага улица „Георги Димитров“ в града да бъде преименувана на фактическия освободител на Ивайловград генерал-лейтенант Александър Танев.

По думите му в града съществува паметна плоча на генерал-лейтенант Александър Танев, но тя е крайно недостатъчна като израз на признателност.

„Като наследник на българи, бежанци от Беломорска Тракия, аз отдавам голямо значение на събитията от Балканската освободителна война през 1912 година, което предопределя дълго бленуваното присъединяване на Ивайловград в пределите на родната България. Около 70% от настоящото население на Община Ивайловград са потомци на българи, прогонени от родните им места в Беломорска Тракия и Мала Азия“, казва в предложението си Бояджиев.

За да се почете паметта на хилядите тракийски бежанци общинският съветник предлага още централният площад в града да бъде преименуван на „Беломорец“.

Предложенията му са обявени за обществено обсъждане в 17.30 часа днес. След това те ще бъдат внесени за гласуване от Общинския съвет за нов опит да се премахнат комунистическите символи в града.

Пред OFFNews Борислав Бояджиев посочи, че се надява неговите предложения ще предизвикат и дебат в Общинския съвет за останалите комунистически символи и за това по какъв начин се спазват законите в България, според които комунистическия режим в България е обявен за престъпен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови