Има план за преместването на Историческия музей в ЦУМ

Калоян Константинов Последна промяна на 28 май 2015 в 15:10 6695 6

Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви пред OFFNews, че много пъти е коментирал с Вежди Рашидов идеята НИМ да се премести в ЦУМ, като вече има и конкретни идеи как това да се случи.

"Сега да свърши това (бел.ред. - откриването на Националната галерия "Квадрат 500") и в обозримо бъдеще ще се обсъждат всички варианти да се обезщети господин Георги Гергов, който е притежателят на сградата на ЦУМ. Той я е купил с голям заем за близо 70 милиона. Очевидно, че държавата не може да извади 70 милиона да ги плати в момента, и след това още 30-40 за реконструкция на сградата за музей. Затова в момента зрее една идея на Вежди Рашидов, гениален е понякога министърът – държавата да му плаща вноските в банката (на Гергов) в течение на 20-30 години, докато сградата стане нейна. Ще се подпише един договор, че се плащат вноските за сградата и се прехвърля дългът му. Това е едно решение. Сега, като свърши това нещо, надявам се ние да сме на дневен ред", каза Димитров.

Той изтъкна, че откакто Южната дъга е била построена, НИМ е станал по-достъпен и се радва на още по-голяма посещаемост.

"В момента имаме 5 пъти повече посетители от който и да е музей в центъра. Те имат по 50-60 хиляди посещения годишно, ние миналата година имаме 269 хиляди. Това е точно 5 пъти повече от който и да е музей в центъра. Разбира се, бихме могли да имаме и 1 милион посещения, ако бъдем в центъра и имаме добър мениджмънт. При наличие на всички големи съкровища на България при нас – нормално е", допълни историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 12:36

Че ЦУМ е идеален за целта спор няма.
Ама това държавата да изплаща заемите на Гергов + лихвите, които при такъв заем вероятно са огромни, ми звучи като "Гергов го е закъсал със заема, дай да му оправим бакиите за десетки милиони за сметка на държавата". Айде, айде, няма нъжда! Далеч по-добре е да се построи нова сграда, отколкото държавата да подари на Гергов 70 и кусур милиона, които той никога не би могъл да вземе за ЦУМ. За тези пари можем да построим нереализирания проект на Никола Лазаров за сграда на Софийския университет и да настаним вътре НИМ. А не да храним свинарите. Гергов сам ще си фалира и държавата ще може да изкупи ЦУМ от банката на много по-ниска цена. Предложението да изплащат 20-30 години баснословни суми на тоя Гергов ми звучи малоумно - първо, че всяко правителство си сменя курса и няма да иска да дава пари; второ е спорно, дали ще е жив след 30 години...

28.05 2015 в 15:57

Браво бе, един ДС агент и един Мултак се опитват да спасят един комунист свинар, притятелче на Гоце от фалит.

Ма как така все с държавни пари се спасяват червени некадърници. Ми да си фалира свинаря, да му вземе Уникредит Цум, да го продаде през съдия изпълнител и държавата да го вземе за 20 не за 70 милиона. Ама така свинаря и член на ВС на БСП ще му се наложи да фалира

28.05 2015 в 15:31

Некой иска да прилапа резиденцията. Некой гербераст, дето живее наблизо.

28.05 2015 в 15:27

Според мен най-добре НИМ да се премести в сградите на БНБ и Президентството.
Последните събития с кат-ебе показаха, че с бнб и без нея, става това, което са си наумили посочените от северномексико разбойници да управляват. спасяват се удобни банки, а неудобните показно се разчленяват. все едно борисов каза на василев "аз те напривих толкова голям, аз ще те унищожа щом не слушаш!"
Та сградата на БНБ спокойно може да вземе.
За Президетството пък даже и не трябват доводи. С тоя сульо там. И без това заръките текат директно към назначения гаулайтер борисов. тая институция е напълно излишна! За какво ни е? Да се червим пред чехи, поляци, унгарци, Далай Лама, южнокорейци... къде не е отишъл и кого не е посрещнал само пред тях не сме се червили.28.05 2015 в 15:18

Моят план е да се върнат артефактите на градските музеи от където насилственно са иззети и да св прикючи с харченето на пари.

28.05 2015 в 15:17

Па що не... Да плащате наем на Гергов Прасевъдов...