"И балът продължава": премиера на София филм фест (снимки и видео)

OFFNews 11 март 2016 в 17:58 4100 0

Премиерата на документалния филм на Георги Балабанов "И балът продължава" е на 17 март, сряда, от 18.30 ч. в кино "Люмиер".

"И балът продължава" предлага откровен, но и забавен поглед към маскарада, който се разиграва в съвременна България.

Филмът ни среща с един телевизионен журналист, един фитнес ентусиаст, устремен към света на политиката, един бивш разузнавач от Държавна сигурност и неговия приятел антикомунист, един психиатър, философ и критик на съвременната действителност. Техните истории и откровения за криволичещия 25-годишен български преход, допълнени от социологическите блиц интервюта на една анкетьорка, се смесват в документална трагикомедия на ситуациите.

Филмът на Георги Балабанов представлява калейдоскоп от сцени от съвременното българско общество. Той не е организиран около някаква основна сюжетна линия, а проследява многогобразието от конфликти, пориви и разочарования, които представляват българската психология и социология на прехода.

Във филма няма един единствен основен герой, а поредица от главни действащи лица, обитаващи възможно най-отдалечени сфери на нашия обществен живот. Водещият действието персонаж е една анкетьорка, която прави улични социологически проучвания. Простите й въпроси са насочени на първо място към това как хората възприемат своя живот в неговите най-елементарни икономически и социални измерения. Отговорите на нейните респонденти разкриват картина на бедност и безнадеждност.

Успоредно на уличните анкети на социоложката през филма преминават и другите основни действащи лица. Те са познати обществени фигури без реална политическа или икономическа власт, но с категорично заявена позиция и собствен авторитет: журналистът Мартин Карбовски, бившият депутат, член и основател на поредица националистически формации Павел Чернев, още един бивш депутат – психиатърът, философ и популярен анализатор на обществените явления, д-р Николай Михайлов.

Като своеобразна тъжно комична двойка, присъстващи винаги заедно, във филма участват бившият разузнавач и шеф на пресслужбата на Министерския съвет /1995-1997/ Красимир Райдовски и дисидентът, поет и журналист Николай Колев-Босия.

В епизодични, но ярки роли се изявяват историкът и бивш вицепремиер Димитър Луджев, маргиналният политик Йоло Денев, Евгени Минчев, Азис, режисьорът Иван Добчев, и още десетина не толкова популярни или напълно неизвестни съвременни български граждани.

Целта на тази пъстра извадка от знакови личности и лица на българския преход е създаването на една максимално широка, но и дълбоко интригуваща панорама, в която се оглеждат различни страни от съвременното българско битие.

Филмът е не само задълбочен анализ, но и провокиращо, предизвикателно произведение на едно отворено към широката публика документално кино. Той не дава готови отговори, не предлага лесни обяснения, нито произнася някакви присъди, а се опитва да бъде забавно, но и честно огледало на съвременната българска действителност.

„И балът продължава“ обаче не се ограничава само в днешния ден. Той непрекъснато хвърля мостове към миналото, но и поглежда с тревога към бъдещето. Въпреки прецизната си аналитичност и строга безпристрастност филмът успява да поддържа и висок емоционален градус. Той стои близо до своите герои, успява да ги представи по интимен и топъл човешки начин, да открие неизвестни и интригуващи черти дори у някои доста популярни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови