Филми за Навални и убийството на журналиста Ян Куцияк на фестивала София ДокуМентал

OFFNews 05 септември 2022 в 08:46 2855 0

София ДокуМентал

Снимка София ДокуМентал

София ДокуМентал

Третото издание на международния филмов фестивал "София ДокуМентал" ще бъде открито на 19 септември под купола на Ларгото с филма „Убийството на един журналист“ (2022, реж. Мат Сарнецки, САЩ).

Лентата разказва за убийството на Ян Куцияк.

„Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, споделя Мартичка Божилова, директор на фестивала.

В тазгодишното издание на фестивала са включени 28 филма от България, Франция, Хърватска, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и САЩ.

Зрителите ще могат да видят и „Навални“. Документалният филм прилича повече на шпионски трилър. Той проследява работата на руския опозиционер Алексей Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой го е отровил по време на полет от Сибир за Москва през 2020 година.

Зрителите ще могат да видят също и „TikTok, Boom“, който разглежда огромния успех на първото китайско приложение, което надминава гигантите от Силициевата долина.

В „Да станеш Кусто“ двукратно номинираната за "Оскар" режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и преживявания; човекът, който вдъхновява поколения да пазят Земята.

Включени са и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан „Нямаш място в нашия град“. Филмът е първата копродукция на HBO Max за България. Документалният филм-наблюдение на режисьора Николай Стефанов пренася публиката сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България — Перник, проследява обществени и лични кризи и показва живота отвъд коравия външен вид и клишираните вицове. Режисьорът показва, че нищо не е само черно или бяло.

„Колите, с които нахлухме в капитализма“ на Борис Мисирков и Георги Богданов ще закрие "София ДокуМентал". Този филм разказва за социалистическите автомобили, като показва няколко лични истории, които не без хумор свидетелстват за събитията и трудностите на отминалите времена. Автомобилът някога е бил разглеждан и като оръжие срещу "империалистическия враг".

Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19-28 септември 2022 г.

Зрителите ще могат да гледат документално кино в Дом на киното, Чешкия център, Люмиер и в специално създаденото за фестивала Pop up кино в Ларго София.

Пълната програма и часовете на прожекциите може да видите тук.

София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!