Филмът на Румъния, България и Чехия - "Аферим", с награда на Берлинале

OFFNews 16 февруари 2015 в 15:50 8123 1

Кадър от
Кадър от "Аферим".

Румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде спечели „Сребърна мечка“ за режисура на фестивала в Берлин.

Наградата бе поделена с полската режисьорка Малгожата Шумовска за филма й „Тяло“. „Златна мечка“ за най-добър филм бе присъдена на иранския режисьор Джафар Панахи за филма му „Такси“.

„Аферим!“ участва като проект в 10-ото издание на Sofia Meetings през 2013 година. Продуценти са Ада Соломон от „ХайФилм”, Румъния, носител на „Златна мечка” за „Позиция на дете” и наградата на Евроимаж за продуцент на годината на Европейската филмова академия, Росица Вълканова - КЛАС Филм, България, и Иржи Конечни от „Ендорфилм”, Чехия.

Филмът е в копродукция с Ню Бояна Филм и е реализиран с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ). „Аферим!” ще има своята българска премиера, участвайки в Балканския конкурс на предстоящия 19-и София Филм Фест.

Филмът разказва една история от Влашко през 19ти век: местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос така наречената обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как „духът на времето” и манталитетът създават реалността, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от действия и постъпки, състояли се в миналото.

„Аферим!” е турска дума, която означава „Браво!” – и тя може да се отнесе с най-голяма доза уважение към работата на режисьора Раду Жуде, по повод най-оригиналната му творба до момента. Забележителна свежест има в начина, по който Жуде и съсценаристът му Флорин Лазареску представят един традиционен исторически филм, „дегезиран” в класическата структура на уестърн с преследване на бегълци. Въпреки че тонът му често е рязък, „Аферим!” е изключителен, дълбоко интелигентен поглед към един ключов исторически период, реализиран с ум, находчивост и с гняв.”

„Прекрасно заснет в бляскаво черно-бяло решение, на 35 мм, третият филм на Раду Жуде беше показан премиерно в основната конкурсна програма на Берлинале. Двата предишни филма на Жуде – „Най-щастливото момиче на света” и „Всички мои роднини”, бяха мрачни и забавни сатирични творби за обтегнатите икономически и социлни отношения в съвременна Румъния. И двата получиха признанието на фестивали като Сънданс, Берлин, Сараево и много други кинофоруми. Най-новият филм на Жуде използва същият сардоничен тон, но се прицелва в по-амбициозна тема, с по-широк политически резонанс. Ще бъде трудно да се продаде за разпространение в много държави по света, но може да се използва идея за лансирането му като „румънският отговор на „12 години в робство”. „Аферим!” задълбава с внимание в историческите корени на темата за робството, като Жуде и съсценаристът му Лазареску събират информация за истински случаи на поробени цигани. Двамата успяват категорично да преобразят тази мрачна тема, предполагаща проповед със социално-реалистични елементи, и да направят от нея един забавен и личен филм”, пише списание Variety.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови