Филм с българско участие откри "Берлинале"

OFFNews 06 февруари 2015 в 08:53 5072 0

Кадър от филма "Никой не иска нощта"

65-ият международен кинофестивал в Берлин "Берлинаре" бе открит снощи с филма "Никой не иска нощта", в който България участва като копродуцент.

Филмът е копродукция между България, Испания и Франция. Лентата на испанската режисьорка Изабел Койшет разказва за живота на американския изследовател от края на XIX век Робърт Пиъри и по-точно за срещата между законната му съпруга и жената, която чака дете от него.

В ролята на главната героиня се е превъплътила Жулиет Бинош, която дойде в България през юни 2014 г. за снимките на филма. Френската актриса вече е печелила наградата за най-добра актриса с филма "Английският пациент" през 1997 г.

"Никой не иска нощта" се състезава за наградата Златна мечка с още 18 филма. Наградата ще бъде присъдена на 14 февруари. Журито председателства американският режисьор Дарън Аронофски, а негови членове са актьорите Одри Тоту и Даниел Брюл, режисьорите Джун-хо Бон и Клаудия Льоса, продуцентите Матю Уайнър и Марта де Лаурентис.

В конкурсната програма е "Рицар чаши" на Терънс Малик, който разказва за проблемите на известността. В главните роли са Крисчън Бейл, Кейт Бланшет и Натали Портман. Друг чакан филм е "Кралицата на пустинята" на Вернер Херцог с Никол Кидман в ролята на британската шпионка Гъртруд Бел. Единственият французин в конкурсната програма е Беноа Жако с "Дневника на една камериерка" с Леа Сиду.

Кинофестивалът в Берлин ще покаже и филма "Такси" на иранския режисьор Джафар Панахи.

Латинска Америка е представена с гватемалския филм "Иксканул" на Хайро Бустаманте и двата чилийски филма "Седефено копче" на Патрисио Гусман и "Клубът" на Пабло Лараин. "Айнщайн в Гуанахуато" на британеца Питър Грийнауей е копродукция с Мексико.

Извън конкурсната програма британецът Кенет Брана ще представи "Пепеляшка" с Кейт Бланшет, а Вим Вендерс - "Всичко ще се оправи" с Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Рейчъл Макадамс. Германският режисьор ще получи също награда Златна мечка за цялостно творчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови