София Филм Фест ни посреща с носители на "Оскар" и "Златна палма"

OFFNews 29 януари 2015 в 18:39 7276 0

Стефан Китанов и Мира Сталева.

Снимка София Филм Фест

Стефан Китанов и Мира Сталева.

Тазгодишното издание на София Филм Фест започва на 5 март, като то ще бъде посветено на 100-годишнината от началото на българското кино, както и на титлата на ЮНЕСКО "София - творчески град на киното".

Това съобщиха пред медиите директорите на фестивала Стефан Китанов и Мира Сталева

Фестивалът ще бъде открит с премиера в Зала 1 на НДК на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар” за цялостно творчество.

Специално за СФФ в столицата пристигат още стотици творби, носители на най-престижните фестивални награди и покорили зрителите в целия свят.

Награждаването ще се проведе на 14 март, но фестивалната програма ще продължи и след това, като тя ще се излъчва и в Бургас, Пловдив и Варна до 29 март.

Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее” фестивала от 27 февруари.

Програмата на целия фест съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Билетите и тази година ще идват под необичайната форма на кенчета. Те ще се продават от средата на февруари, като ще може да го намерите из цяла София и в другите градове, където фестивалът ще се проведе.

Всеки закупен билет важи за всяка една прожекция, като за да гледате някой филм, трябва предварително да си запазите място онлайн или по телефона.

Как ще изглежда билетът.

Какво значи това - решавате да подарите на някого билет за фестивала, но не сте сигурни кой филм най-много ще му хареса или кога ще е свободен? Няма проблем, купувате кенче на СФФ и човекът сам ще реши кой филм и кога да гледа.

В мрежата ще бъдат разпространени и няколко специални билета, скрити в обикновени кенчета. Става въпрос за златните билети. Късметлията, който открие златен билет в кенчето си, ще получи картбланш да посещава с него абсолютно всички филми на фестивала - а не само един, както е с обикновения пропуск - и да присъства на всички срещи с гост режисьори, актьори и т.н., които ще идват на СФФ.

Голямата награда на София Филм Фест ще бъде избрана от 5-членно международно жури, което тази година ще се оглавява за пръв път от българин - Стефан Командарев. 

Организаторите разкриха и друг важен член на журито - програмният директор на най-известния филмов фестивал в Азия - този в Пусан.

Третият член ще бъде носителят на Голямата награда на София Филм Фест 2014 Леван Когуашвили от Грузия. Другите двама все още се пазят в тайна.

Стефан Китанов (вляво) и Стефан Командарев (вдясно) по време на пресконференцията.

Към момента програмата включва:

„Урок” – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов;
„Хилда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд;
„Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари;
„Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани;
„Иви” (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик;
„Денят на Патрик” (Patric's Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон;
„По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз; 
„Прелюбодеяние” – България, режисьор Явор Веселинов.

За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм.

По случай 100-годишнината на родното кино зрителите ще видят 2 серии от български филми - „10 класически български филма (до 1989 г.)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990 г.)”.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Зимен сън” („Златна палма” - Кан ’14), „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале ’14), „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” („Златен лъв” – Венеция ’14).

Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм).

В програмата присъстват отличени заглавия като „Два дни, една нощ”, който получи една от тазгодишните номинации за "Оскар" за играта на Марион Котиар, номинация за „Златна палма” и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят.

Носителят на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014 „Белият бог” на Корнел Мундруцо; „Спокойни води/Still the Water” на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма” в Кан.

„1001 грама” на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса”; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „The Homesman”, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар” за изпълненията им във филма. 

„Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel” на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис / Still Alice” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Златен глобус”, наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и „Оскар” за ролята й в този филм.

Зрителите ще видят още революционния фестивален хит „Племето”, „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата - „Чест / Pride” на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm”, с номинации за „Златен глобус” и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн.

СФФ тази година ще насочи вниманието си към Грузия, като ще покаже селекция на съвременни и класически филми от съкровищницата на грузинското кино.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия.

Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика - филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

Международният филмов фестивал София Филм Фест със своята 19-годишна история се е наложил като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety”) и акредитиран от FIAPF.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!