"Една година Евромайдан": Емоциите от киевските барикади в снимки

OFFNews 16 декември 2014 в 12:00 4118 12

Снимка Сергей Антонов

Една от снимките, включени в изложбата

Фотоизложбата "Една година Евромайдан", която е посветена на миналогодишните демонстрации в Киев, ще бъде открита днес в 18:00 часа в клуб на фоторепортера "Бохема" в София. 

Изложбата е със снимки на фотографа на OFFNews Сергей Антонов и този на Bulphoto- Тихомира Методиева.

Преди година двамата отидоха в Киев, където по това време хората протестираха по улиците, предизвикани от решението на тогавашния украински президент Виктор Янукович да не подписва споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. 

"Една година по-късно...Не търсим отговори. Не се лутаме във въпроси. Не обвиняваме. Не величаем. Не претендираме за изчерпателност. Организираме ви простичка разходка из Майдана през нашите очи. Срещаме ви с хората, чиито погледи не можем да забравим", казват двамата фотографи.

Те обясняват, че със снимките си искат да разкажат на хората у нас за това, което са видели преди година: "за авганците, и за студентите, и за казаците, и за политическите партии, и за пианистите-екстремисти, и за звената по самоотбрана, и за библиотеката на Майдана".

Антонов и Методиева са посветили изложбата си на Олексей Коновалов, с когото се запознали в Киев и който загинал по-късно в Луганск. Запомнили го с реплика „Като видях как Беркут бият децата рязко станах националист”.

Двамата признават, че снимките няма как да покажат всичко, което са видели и почувствали в Киев, но за това разчитат на въображението на посетителите.

"Разбира се, няма как всичко да покажем със снимки. Не сме в състояние да пресъздадем топлината на горещия чай, която стопля гърлото, спуска се през гърдите и разтуптява по-силно сърцето ти, за да продължиш разходката в студената нощ. Не сме в състояние да покажем мириса на изгоряла гума, аромата на горящите цепеници във варелите. Вкусът на споделен черен хляб със сланина, препечен на варела върху парче фолио. Не можем да опишем солидарността, вярата, силните приятелства", признават те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!