Quantcast

Една година от началото на Майдана

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2014 в 13:16 4576 15

Днес се навършва една година от началото на проевропейските протести в Украйна, станали известни като Евромайдан.

На 21 ноември вечерта около 1500 украинци излязоха на Майдана в Киев в знак на протест срещу решението на тогавашното правителство да замрази подписването на споразумение за асоциация с Европейския съюз.

В същия ден Окръжният административен съд в Киев забрани провеждането на масови акции в центъра на Киев до 7 януари 2014 г.

Протестите обаче продължиха с пълна сила и на следващия ден възникнаха първите сблъсъци с полицията.

На 24 ноември бяха и първите масови протести. На Майдана в Киев излязоха около 100 000 души. Демонстрации имаше още в Лвов, Луганск, Донецк, Одеса, Днепропетровск, Харков и други, като в някои от градовете протестиращите бяха разпръснати от полицията.

В следващите дни към протеста се присъединиха и студентите от Киевския университет „Тарас Шевченко“ и от Киевско-Могилянската академия.

Около 4 часа сутринта на 30 ноември спецчастите от „Беркут“ започнаха да гонят протестиращите от площада с палки и сълзотворен газ. Около 40 души бяха ранени, а 33-ма бяха задържани от полицията.

Действията на спецчастите възмутиха жителите на украинската столица и скоро броят на протестиращите се увеличи още повече, като по различни оценки демонстрантите на 1 декември са били между 500 000 и 1 млн. души, а протестът се превърна в антиправителствен.

След кратко намаляване на напрежението, то се увеличи отново през февруари. Само в рамките на месец загинаха близо 90 души, а повече от 600 бяха ранени. 17 души станаха жертва на стрелбата на снайперисти по време на демонстрациите.

Спецчастите „Беркут“ бяха разпуснати, а 12 от спецполицаите бяха идентифицирани като снайперисти, стреляли по протестиращите.

Кои точно са снайперистите обаче не беше доказано.

Демонстрациите доведоха до смяната на властта в страната, а президентът Виктор Янукович напусна Украйна и се укри в Русия.

В средата на март се проведе референдум за отделянето на Крим от Украйна и за присъединяването му към Русия. Самото анексиране стана факт няколко дни по-късно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2015 в 00:05

If you wrote an article about life we'd all reach ennenhtelmigt.

21.11 2014 в 19:30

Мислех си че вече всичко съм чел и чул за зверствата на комунизма ,но се доверих на една информация... ,намерих сайта и..не мигнах цяла нощ..Вижте го и вие.Целият свят ,ако го гледа ще затрепери от злобна омраза и ще скочи да заличи тази империя на злото от лицето на земята,защото аз отдавна съм убеден,че съществуването и е позволено от Бога,само за назидание..Колко прав и колко необходим е бил Рейгън,чак снощи разбрах напълно ..Чака се следващият ход на Историята ,за да довърши необходимото.Ето адреса:http://www.youtube.com/watch?=oVZjyyAE-78(po 78 se orientirajte w spisyka)

21.11 2014 в 18:44

Всъщност в Украйна беше извършен държавен преврат, с участието на ултраси, неофашистки и крайно националистически елементи, подкрепяни и насъсквани от еврогейско-педероатлантическия пакт, който иска да сложи ръка варху тази бивша съветска република и да я НЕОКОЛОНИЗИРА, както направи с България.

Хунтата в Киев е антинародно марионетно формирование, гнусен лакей на прогинилия капитализъм, чрез което пиндосите се опитват да натрапят на украинския народ компрометираната ЗАПАДННЯШКА ДЕМОНОКРАЦИЯ.

Омерзен съм.

21.11 2014 в 18:20

Нейно Височество Путин на високи токове

Високите токове на Путин, за разлика от ниския му ръст, си заслужават и коментара, и присмеха, и опасенията, които пораждат като послание за характера на този комплексиран притежател на най-голямата държава в света, притежател на ядрено оръжие.

Когато класациите на „Форбс” величаят саркастично Путин като най-влиятелния човек на света, сарказмът не достига до съзнанието на путиноподобните човеци в Русия и у нас. Те смятат, че да си най-влиятелен на света е похвала и съответно тълкуват признанието като обективно преклонение пред могъществото на един заслужаващ уважение властелин.

Путиноподобните човеци не разбират от ирония. Те не схващат, че съсредоточаването на безконтролно много власт в ръцете на отделна личност, пък бил той и гениален управник, е вредно и опасно. Маркирането на факта за влиянието на този злодейски характер, стъпил на пиедестал от купчина ядрени оръжия, съответно се превръща в повод за тържество на путинската пропаганда и нейните адепти по света и у нас.

Руският политолог Станислав Белковски написа една от най-цитираните в света биографични книги за истинския Путин и в нея сподели подозренията и слуховете, че всъщност Путин е скрит гей. На тази тема Белковски е посветил отделна глава в „Путин: цялата истина за стопанина на Кремъл”.

Чрез високите си токчета Путин всъщност сам си нарисува карикатурата- оказа се още по-голям лицемер, отколкото съм си мислил досега. Защото Путин и обкръжението му превърнаха хомофобията в главно идеологическо оръжие на руския режим от „мъжкарски позиции”. Путиноподобните човечета, като Сидеров у нас, повтарят в захлас опорната му точка за „еврогейския съюз”, но тъкмо техния кумир дефилира по световните подиуми на високи токчета.

Всъщност самият бащица от Кремъл явно е превъртял дотам да си вярва, че само на него му е позволено да се клати на високи токчета в някакъв едноличен гейпарад и че това ще остане незабелязано.

Колкото до това, дали някой има право да се „занимава” с високите му токчета, длъжен съм да напомня, че пропагандата на Путин отдавна занимава света с неговите физически дадености. Няма друг подобен случай в съвременния свят един президент да бъде сниман и показван толкова упорито в полуголи и в кичозни спортно-героични пози.

Днес Путин явно е загубил дотолкова представа за себе си в пукнатото огледало на собствената си самооценка, че не разбира колко е смешен, позорейки Русия с приумиците си- ту ще предложи 15 милиарда подкуп на съседен сатрап, за да го откаже от сближаване с Европа, ту ще излъже, че руските командоси не са руски командоси, ту само няколко седмици по-късно ще си признае с гордост, че те са тъкмо такива и т.н.

Впрочем в „Русия на Путин” убитата през октомври 2006 г. в Москва руска журналистка и правозащитничка Анна Политковская обръща специално внимание на походката му като индикатор на онова, което тя и други свободолюбиви руснаци ненавиждат. Отделя на тази тема главата „ Акакий Акакиевич Путин ІІ” . оприличавайки го на комплексирания герой на Гогол от „Шинел”, Политковская описва церемонията от 7 май 2004 г. по встъпването му в длъжност като президент в Кремъл и обобщава:

„Все едно гледаме Ленин след революцията, който крачи като собственик на превзетия през 1918 г. Кремъл”. Стр. 295

„И преди в Русия сме имали лидери с подобен мироглед. И това ни е довеждало до трагедии, до масови кръвопролития, граждански войни. Не искам повече. Затова ненавиждам този типичен съветски чекист, когато го видя да крачи наперено по червения килим към трона на Русия”. Стр. 310

http://ivo.bg/2014/11/20/

Иво Инджев

21.11 2014 в 17:23

Слава на героите!

21.11 2014 в 16:33

И като краен ефект, това което преди година се казваше Украйна, приключи същесвуването си. След още година от там ще избягат Харков, Запорожието, Одеса, Николаев, и ще се върнат в Русия. Поляците, унгарците, румънците, словаците ще приберат и своите части, а останалото ще влезе в учебниците по история, и ще бъде прибрано в склада на музея.
Това, че днеска пиндосите ги изпасаха с камшика, и им направиха правителство, вече няма да помогне с нищо.

21.11 2014 в 16:17

И кво? За кво подскачахте? Срещу олигархията? Ми че тя пак е на власт, още по нагла, много по-крадлива. Дереджето в Украйна сега е много по-зле отколкото преди година. И със сигурност ще се влошава все повече и повече.
Нагли лъжци наричащи се "демократи" подлъгали глупаци "демократи" . Лъжците обират каймака, глупаците мрат от глад или на фронта.
Да еба и демокрацията!

21.11 2014 в 14:51

""Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира""
Станчева, друга подобна идиотия знаеш ли?
Все пак има една държава, която от 100 години съсипва други държави за да им краде и експлоатира ресурсите, ама тя, Станчевна, не е Раша.

21.11 2014 в 14:41

Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg


Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравнение с ЕС или с някоя от държавите в съюза.

Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори...

Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000.

Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона.

Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия купува), ядрена програма и арсенал.

Какво произвежда Русия?!

Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БВМ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер...Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany. Когато работех в Щутгарт установих, че до първата кафе – пауза в 9 ч. извършвам такъв обем работа, колкото за цял работен ден в България.

Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия...Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко, мода, селско стопанство, Берета...

Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд - това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност.

Какво произвежда Русия?!

Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители... Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?!

Какво произвежда Русия?!

Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е пет пъти по-скъп отколкото в Европа. Обявиха, че Южен поток ще струва 3 милиарда, после станаха 4 милиарда. Наскоро порастнаха на 9,5 милиарда. Приятелите на Путин продължават да усвояват пари, и да ги изсипват в морето, въпреки че проектът е спрян от ЕС. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира.

Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа.

1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства.

Това произвежда Русия!!!

21.11 2014 в 14:32

Перемога!

https://pbs.twimg.com/media/B29O-txCAAAC7RW.jpg:large