Днес на много места по света празнуват деня на бащата

Няколко идеи за филми, които да изгледате с баща си

OFFNews 19 юни 2022 в 16:36 1571 0

Най-добрият татко

Снимка Facebook

Най-добрият начин да прекарате с децата (или с татко) е да гледате заедно филм

На много места по света днес се отбелязва Денят на бащата.

Според католическата традиция празникът първоначално е честван в деня на св. Йосиф - 19 март. Страни със силно католическо присъствие като Италия, Испания и Португалия все още отбелязват Деня на бащата на този ден. Под испанско и португалско влияние мартенското честване е пренесено и в Латинска Америка.

Днес много страни, в това число и Великобритания, са възприели американската традиция Денят на бащата да се отбелязва през третата неделя от месец юни.

Денят на бащата за първи път е честван в САЩ в началото на 20-и век - на 19 юни 1910 г. по инициатива на Сонора Смарт Дод.

През 1966 г. президентът на САЩ Линдън Джонсън решава празникът да се отбелязва през третата неделя от юни.

През 1972 г. президентът на САЩ Ричард Никсън провъзгласява Деня на бащата за национален празник.

Великобритания възприема американската традиция след Втората световна война.

Сред страните в света, които отбелязват Деня на бащата на различна дата, са Норвегия, Дания, Бразилия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия, Република Корея, Русия, България.

Денят на бащата е четвъртият най-популярен празник за изпращане на поздравителни картички след Коледа, Свети Валентин и Деня на майката.

Най-популярният подарък за Деня на бащата е вратовръзката.

Ето и няколко предложения за филми, които празнуващите днес татковци могат да гледат в компанията на близките си, като започнем с "Хук" на Стивън Спилбърг (1991) и продължим с още класики:

"Кръстникът" (1972)

Епичната история за престъпност и семейство, разказана от режисьора Франсис Форд Копола, е призната за един от най-добрите филми в историята на киното и е любима на повечето мъже.

"Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход" (1989)

В четвъртия филм от поредица в приключението на екранния археолог Индиана Джоунс (Харисън Форд) за първи път се впуска и баща му (Шон Конъри).

"Кланът Тененбаум" (2001)

Филмът на Уес Андерсън разказва за успехите и разочарованията в семейство Тененбаум, след като ексцентричният баща (Джийн Хекман) го напуска. Ирония, чувство за хумор и абсурдни прояви следват сюжетната линия през цялото време.

"Поле на мечтите" (1989)

Филмовата класика с Кевин Костнър в главната роля гарантира развлечение и добро настроение за цялото семейство.

"Голдфингър" (1964)

Брилянтният класически филм от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд е причината всички татковци да се "захласват" по прословутия агент 007.

"Търсенето на Немо" (2003)

Години след излизането си на екран трогателната и забавна анимация за баща, който търси изгубения си син, все още е в състояние да "разтопи" и най-коравото сърце.

"Жега" (1995)

Криминалната драма на режисьора Майкъл Ман, събрала на екран двама от най-големите актьори на Холивуд - Робърт де Ниро и Ал Пачино, е способна да завладее всеки баща.

"Лорънс Арабски" (1962)

Любовта към този героичен филм, който също се числи към най-добрите в историята на киното, се предава от баща на син.

"Лов на диви хора" (2016)

Едва ли има татко, който да не оценява по достойнство тази приключенска история за нестандартно бащинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови