Българският филм "Слава" открива Киномания днес (трейлър)

Юбилейното издание ще покаже най-новите филми на Педро Алмодовар, Мартин Скорсезе, Уди Алън, Карлос Саура, Емир Кустурица, Том Форд, Джим Джармъш и много други

ОFFNews 17 ноември 2016 в 15:40 5369 0

Кадър от Слава.

Днес, на 17 ноември, в 19:30 часа в Зала 1 на НДК ще бъде дадено началото на 30-тото юбилейно издание на филмовия фестивал Киномания. Честта да открие събитието ще има новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Слава". В него участие ще вземат и познатите ни от „Урок” актьори Маргита Гошева и Стефан Денолюбов.

Специално за юбилея организаторите от НДК са подготвили изключителна програма от най-новите филми на култови съвременни режисьори като Педро Алмодовар, Мартин Скорсезе, Уди Алън, Карлос Саура, Емир Кустурица, Том Форд, Джим Джармъш и много други. Някои от филмите в афиша вече получиха отличия на големите световни фестивали като разкошният мюзикъл „La La Land” на Деймиън Шазел, трилърът „Хищници в мрака” на Том Форд, детският „Хайди”, френският „Това е само краят на света” и др.

Прожекции ще има в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Дом на киното, "Евросинема", G8 и Френски културен институт.

Пълната програма на Киномания 2016 може да видите тук.

Освен станалите традиционни за Киномания: „Фестивал на фестивалите” (с най-горещите хитове), българско кино, „Фестивал на френското кино”, „Киното и неговата история”, детски филми, музикални филми и класически предложения, тази година юбилеят ще бъде отбелязан със селекция от 25 филма, включени в първото издание на фестивала през 1987 г., известен тогава с името „Световна кинопанорама”.

Киномания ще покаже и последния филм на полския режисьор Анджей Вайда, ”Остатъчни образи”, когото светът загуби преди месец. Другото интригуващо полско заглавие в афиша е „11 минути” на виртуоза Йежи Сколимовски, който в рамките на 11 минути преплита съдбите на няколко души във Варшава, променяйки напълно живота им.

За първи път тази година в детската програма на фестивала са предвидени три филма за деца над 10 години, които не са дублирани, а са оставени с оригиналните гласове на персонажите, като магичният „Червената костенурка” е без говор и разчита изцяло на визуалното послание и въздействащата музика и звук.

Киномания 2016 ще предложи и няколко интересни биографични филма, сред които: „Джанис Джоплин: Little Girl Blue” (за звездната блус рок изпълнителка), „Майлс Дейвис: Miles Ahead” (за невероятния джазмен), „Чет Бейкър: Born to be blue” (за легендарния тромпетист и певец), споменатият вече „Остатъчни образи” – за съпротивата на полския художник Владислав Стржемински срещу сталинисткия режим в Полша, както и „Пурпурен дъжд”, с който фестивалът отдава почит на големия артист Принс.

Билетите за всички филми са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на НДК и в мрежата на "Тикетпортал", както и на касите на кината от програмата на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!