Българин спечели Европейска награда за литература

ОFFNews 08 октомври 2014 в 12:36 7670 8

Милен Русков.

Снимка БНР.

Милен Русков.

Българинът Милен Русков бе удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. с романа си "Възвишение" (2011, „Жанет 45”).

Призът за най-добри новоизгряващи автори в Европа бе връчен на Русков и на още 12 други писатели на Панаира на книгата във Франкфурт днес.

Останалите наградени са са Бен Блуши (Албания), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).

Освен известността и рекламата, която получават, всеки един от тях ще получи по 5000 евро. Издателите получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.

Европейската награда за литература е основана през 2009 г. , като от тогава досега Европейският съюз е финансирал превода на 56 от общо 59-те носители на отличието на 20 различни езика. Общият брой на преводите е 203, което означава, че средно всяка книга е била преведена между 3 и 4 пъти. Носителите на наградата се ползват с привилегии и при представянето им на големи международни литературни панаири като този във Франкфурт, Лондон, Гьотеборг и фестивала Passaporta в Брюксел.

Милен Русков е писател и преводач, автор е и на други два романа - „Захвърлен в природата” (2008, „Жанет 45”) и „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004, „Жанет 45”).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови