Започва връчването на Нобеловите награди

ОFFNews 06 октомври 2014 в 09:22 3755 2

Златен медальон с изобразен Алфред Нобел в ляв профил.

Снимка Wikimedia.

Златен медальон с изобразен Алфред Нобел в ляв профил.

Днес ще бъдат определени първите носители на Нобелови награди за годината, съобщиха от сайта на наградите.

Първата награда през Нобеловата седмица в Стокхолм ще е за физиология или за медицина. На 7 октомври ще стане ясно името или имената на наградените за физика, за химия - на 8 октомври, а за мир и икономика съответно на 10-и и 13-и този месец.

Все още не се знае кога ще бъде съобщено името на тазгодишния носител на Нобелова награда за литература.

Нобеловата награда се присъжда всяка година на личности със забележителна научноизследователска работа, които са разработили впечатляващи методи или имат изключителни умения, или пък имат изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството.8

Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901, пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г. всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Концертната зала на Стокхолм от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Всяка награда може да бъде връчвана най-много на трима номинирани. Наградите се състоят от златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През тази година (2006) паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,37 милиона долара. В началото е било замислено тези пари да спонсорират бъдещата работа на наградените, но в днешни дни повечето учени вече са преустановили дейността си в момента на тяхното награждаване.

Ако има двама победители в една категория, наградата се разделя поравно между тях. Ако победителите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели поравно наградата между тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза на научни, културни или хуманитарни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови