Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Нели Чолашка 03 декември 2013 в 09:25 3342 0

Отбелазваме Международния ден на хора с увреждания.
Отбелазваме Международния ден на хора с увреждания.

На 3-и декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България има 480 хил. души със стпене на увреждане и със специфично потребности. 

За 3 декември в целия свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания.

В София отбелязването на Международния ден на хората с увреждания започна още вчера вечерта с благотворителен концерт-спектакъл в Младежкия театър.

Премиерът Пламен Орешарски и социалният министър Хасан Адемов се срещнаха днес с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в Министерския съвет.

„Поставихме въпроса за повишаване на заетостта в специализираните предприятия и кооперации за хора с увреждания. Удовлетворени сме от първите стъпки в насока подпомагане на малките и средни предприятия.

Разчитаме много на спешното приемане на Закона за обществените поръчки и следващите стъпки за създаване на възможност на тези предприятия да участват в обществените поръчки и да се създаде по-голяма заетост”, каза след срещата Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

На срещата с премиера е била обсъдена е и възможността за създаване на гаранционен фонд за подпомагане на тези предприятия.

Министър Хасан Адемов напомни, че в бюджета за 2014 г. парите за политиките за хора с увреждания са увеличени с 12 мнл. лева и са 170 млн. лева. 

"Парите не са единственият техен проблем, а интеграцията им в обществото, това да разчитат на доходи от труд, на достъпно образование"каза Адемов.

Според социалния министър посланието на днешния празник е да бъдат подсетени политиците и всички, които вземат решения за проблемите и нуждите на хората с увреждания.

Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заяви, че всяка година на този ден поставят проблемите на хората с увреждания и всяка следваща година се отчита, че малко от тях са решени.

Сред поставените въпроси на срещата с премиера Орешарски е бил този с подкрепа за семействата, които се грижат за деца или лица с увреждания. Това е важен въпрос, с решаването на който може да се предотвратява институционализацията на деца с увреждания и те да остават в семейна среда, обяви Събева.

„Има програми за трудова заетост на хора с трайни увреждания, която работи добре и е много важно тя да бъде подкрепена и да продължи в същата посока. Най-важното, което искахме, е нашите становища да се разглеждат и да се вземат предвид”, допълни тя.

В началото на извънредното заседание на парламента днес председателят на Народното събрание Михаил Миков прочете декларация по повод Международния ден на хората с увреждания.

"Всяка година ООН насочва фокуса на деня към различни аспекти от живота на инвалидите – интегрирането им, осигуряването на достъп до публични сгради, правото им на достойна работа и живот.

Тазгодишното мото на инициативата е „Премахни бариерите, отвори врата към обществото, даващо равни възможности на всички“, подчерта Миков.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови