Светльо Витков: Трябва да управляват млади, честни и образовани хора

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2014 в 11:49 1184 1

“Аз не искам да вляза в парламента, искам другите да излязат. Нямам амбиции да стана министър-председател. Който и да стане министър-председател сега, ще носи голяма тежест. Решението за КТБ е горещ картоф, който не знам дали ще успеят го преглътнат. И макар че Бойко Борисов каза, че ще изтегли 8 милиарда, преди да има мнозинство, аз не мисля, че действително е решение някой да тегли милиарди, които после ние да връщаме. Дали ще има правителство или нови избори ще стане ясно от решението на ДПС. Без подкрепата на ДПС, ГЕРБ не биха могли да управляват.” Това каза в интервю за „Дарик радио” председателят на ПП Глас Народен Светльо Витков.

„Ние от Глас Народен сме реалисти и ако ме питате дали ще стана министър-председател, ще Ви кажа директно - няма как да стане, а и не това е целта. Целта е да се изчисти т.нар. политическо пространство от хора, лица и смея да твърдя и задници, които ни превърнаха в най-бедните хора в Европа и ни оставиха единия гол билет от Терминал 2”, каза Витков и поясни, че говори за модел за управление.

„25 години пробваме с експерти, с хора от сой, но в крайна сметка сме на дъното. Експертът действително има голям опит, познава спецификата и проблемите на сферата, в която работи, но има своите обвързаности - лобита, кръгове и недотам чисти хора. Такъв човек, когато е издигнат на управленски пост, се съобразява с хората, които са го издигнали, а не с тези, които са гласували за него. Това, което предлагаме е на тези постове да застанат млади, образовани хора с идеали, които ще се допитват до експертите за решението на конкретен проблем, но ще защитават преди всичко интересите на България. Може би звучи революционно, но друг модел – няма. В „Глас Народен” има чисти хора, млади, образовани и това според нас е модела за излизане от криза”, каза Светослав Витков.

Лидерът на „Глас народен” е категоричен, че проблемът не е в броя на министерствата, а в начина, по който те работят. „Трябва да има прозрачност за начина, по който се харчат парите от държавния бюджет във всяка една институция. „Нещо, което Глас Народен направи – показа публично на сайта си как харчи държавната си субсидия и всеки може да проследи паричния поток. Само по този начин могат да бъдат видени кражбите и да се разкрият корумпираните лица, а не чрез СРС-та”, каза той.

На въпроса дали България трябва да е в Европейския или в Евразийския съюз, председателят на Глас Народен заяви, че геополитиката не може да се разглежда на ниво салата и ракия, тъй като държавата ни има зависимост и от Америка, и от Русия. “Много е опасно, когато си на границата между исляма и християнството да надигаш глава и да воюваш с джихадистите”, допълни той.

Витков определи и главните приоритети на „Глас Народен”. „За да се реши демографската криза, първото нещо, което трябва да се направи е държавата да поеме разходите на майките-студентки, свързани с детето. В здравеопазването да се премахнат клиничните пътеки, тъй като те са много къси и болестите не следват „пътеката”. В образованието - учителят трябва да се върне в центъра на образователния процес, а средствата отделяни от БВП за образование от 3,2%, колкото са сега, да станат 5 %”, каза Светльо Витков.

На въпрос дали има партия или коалиция от настоящите, с които Глас Народен е готова заедно да подкрепя правителство, Витков отговори, че още от създаването Глас Народен е заявила, че няма да прави коалиция с никого и допълни, че ако една партия има такава идея, значи тя няма самостоятелност, а иска на всяка цена да влезе във властта.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 15:48

Да ,новите формации като ГН правилно се дистанцират от до сегашното управление. Ако социалното ни развитие и чувството ни за чест и достойнство още не са ни толкова скъпи ,то малките групи за които тези неща са приоритет скоро ще излязат напред ,а защо не и тези избори. Защото става въпрос за чест и достойнство ,а не за лесни обещания и лъжи.


един ден ще станат средата ,от която да се започне на ново