Христо Лафчиев: "Глас Народен" е глас на разума

"Най-важно е пазим интереса на България"

OFFNews 24 септември 2014 в 14:22 3462 0

"Няма монопол на НЕК, има монопол на ЕРП-тата", отсече Христо Лафчиев, водач на листата на "Глас Народен" в предаването "Референдум" по БНТ в дебат, свързан с програмите на политическите партии.

Държавните централи формират най-ниските цени на електроенергията. АЕЦ "Козлодуй" - 3,7 ст., ТЕЦ "Марица-Изток" 2 - 6,2 ст. а ние плащаме между 10 и 11 ст. крайна цена. И това смъква целият енергиен микс надолу. ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 обаче са изключително скъпи и правителството на Иван Костов, което подписа неизгодните договори, заедно с това на Бойко Борисов, което ги внедри в практиката са виновни за тая скъпотия в микса, заяви представителят на "Глас Народен".

Както и ВЕИ-тата, които се развиха, започвайки от тройната коалиция 3-5-8 и добили пълния си обем при ГЕРБ, когато се сложих невероятни цени от 80-90 ст. на киловат час. В момента ние сме длъжни да изкупуваме тази цена на тока. Тук определено имаше облагодетелствани хора с връзка във властта и можем да кажем, че НЕК е последния виновник в получилата се крайна цена на тока. Ако ще се прави обща Европейска енергийна стратегия, в никакъв случай ние не трябва да даваме тока от евтините източници, в които сами сме инвестирали с данъците си. Можем да протестираме срещу цената на тока, можем абсолютно категорично да кажем, че не сме съгласни. "Глас Народен" смята, че не е необходимо покачване на крайната цена", каза Лафчиев.

Глас Народен" е глас на разума и смятаме, че докато технологиите на фракинг не се докажат като абсолютно безопасни, не бива да се отменя забраната. Трябва да изчакаме още няколко години да се разбере кои са безопасните технологии, ако изобщо има такива и едва тогава да се мисли трябва ли да се вдигне забраната", отвърна Христо Лафчиев на въпроса дали забраната за проучване на шистов газ трябва да бъде отменена.
По темата "за" или "против" "Южен поток" Лафчиев беше категоричен, че "Глас Народен" е "За". "Трябва обаче да се борим за нашия интерес. Хвана ме срам, когато един сенатор дойде в България и каза на българския министър-председател: "Вие спирате "Южен поток"?!"и той отговори: "О, да, спираме го". Този господин, който беше министър-председател, беше свързан с организацията "Отворено общество", която е свързана с едни други организации, с които е свързан сенатор Маккейн. Не може да идва сенатор от друга държава и да заповядва на българския премиер какво да прави", каза Лафчиев.
По темата за КТБ Лафчиев беше категоричен, че не може банка, атакувана от вестници да оцелее. "Банката пропадна, когато се скраха двама олигарси и беше атакувана и от прокуратура и съд. Режисираната атака към тази банка доведе до срив на доверието, а доверие после трудно се изгражда. Ако сега банката бъде отворена, тя ще фалира, защото вложителите веднага ще се втурнат да си теглят парите", каза Лафчиев.

Когато става дума да се забрани на компании с неизвестни собственици да притежават медии, водачът на листа на "Глас Народен" каза, че този режим трябва да се разшири. Към медиите трябва да бъде добавена и забрана за собственост на радиои тв честоти, банките да дават кредити на офшорки, дори и забрана за стопанисване на национални ресурси.

По отношение на плоския данък "Глас Народен" запазва неутралитет. "Направихме събрание по тази тема в партията, но така и не стигнахме до единодушие. Плоският данък е спасителен пояс за икономики, които нямат други достойнства, с изключение на Полша, но не е справедлив към наемния работник. За момента обаче трябва да го запазим, докато отново развием икономиката на страната", каза Христо Лафчиев.

Един от главните приоритети на "Глас Народен" е образованието, каза Лафчиев, който заяви, че е силно свързани с целите и действията на учителската стачка. През последните 20 години заплатите на учителите се намаляваха или бяха в застой, време е отново да тръгнат нагоре. Можем да имаме силна образователна система, а държавата трябва да отделя за образование поне 5 % от БВП", поясни Лафчиев.

По последната тема "трябва ли да се свика Велико народно събрание (ВНС) и да се приеме нова конституция, Лафчиев заяви: "Трябва да има ВНС с неголям ограничен мандат, но не за нова конституция, а за приемане на нужните поправки, които ще позволят реформи в съдебната система и преразглеждане на целия процес на приватизация досега."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови