Страхил Ангелов: Не е важно как гласуваш, важно е кой брои резултатите

Владимир Йончев 27 октомври 2015 в 15:51 4191 10

Страхил Ангелов
Страхил Ангелов

Страхил Ангелов беше кандидат за кмет на София от Движение "Напред България".

Той беше един от най-активните и остри политици на БСП, но напусна партия, заради несъгласие с политиката й.

Според преброените до момета протоколи, Страхил Ангелов получава около 1% от гласовете.

Потърсихме го за коментар за случващото се на и след гласуването.

Г-н Ангелов, какъв е коментарът Ви за тези избори? Най-вече честни ли бяха?

България премина в еднопартийна система. Въпрос на време е вече видимите резултати да се впишат и в конституцията.

Това като по времето на Тодор Живков, но не го направи внукът му, с който сте в една партия, а друг.

По времето на Тодор Живков поне имаше и за хората. Сега новата власт не е толкова загрижена за тях. Тогава се поддържаше някакво спокойствие и равновесие, защото с парите, с които разполагаше човек, можеше да притежава малкото възможни артикули, които се продаваха в търговската мрежа.

А хората сами ли си избраха тази партийна власт или някой спусна резултатите отгоре?

Аз, например, бях много учуден как в 19:10 ч, когато няма преброен нито един протокол и ЦИК не бяха публикували избирателната активност, вече по телевизиите се показваха точни резултати. От къде телевизиите взимаха тези данни?

Това са екзит полове, такива винаги е имало.

Как правиш екзит пол, когато нямаш избирателната активност? Че той е процент от нея. Плюс това сайта на ЦИК не работеше от сутринта. Това го казвам в "подкрепа" на електронното гласуване и колко перспективно е то.

"В подкрепа" в кавички, предполагам?

Естествено, че в кавички.

Резултатите изненадват ли Ви?

Честно казано - не особено.

Очаквахте ГЕРБ така убедително да печели навсякъде?

Да. Ето в София вече е публикувано всичко. Има си победител. А в зала Арена Армеец трети ден седят заключени някакви хора и се въргалят бюлетини навсякъде. Това са изборите, така се правят тук.

Според Вас защо се случва това в Арена Армеец?

Този хаос е създаден умишлено, за да се прокара въпросният референдум. Въпреки че той се провали, защото не събра нужните гласове, той ще влезе в пленарна зала. Ще влезе в пленарна зала и тази сърцераздирателна история от Арена Армеец ще бъде преекспонирана и изтъкната от ораторите. В крайна сметка ще бъде въведено електронно гласуване и тогава вече няма да има нужда гражданите да се занимават да гласуват. Няма да има депутати, ще има хакери. Вие просто ще можете да изчакате да ви уведомят за резултатите. Популацията ще бъде уведомена надлежно.

Имате ли данни как точно става технологията? Има ли възможност резултатите, които са получени в урната да са различни от тези, които излизат впоследствие като официални резултати?

Много ясно. Когато чакат 3 дни да дадат протоколите, съвсем спокойно може да се въведе, каквото се намери за добре. Защо не го направиха тези протоколи да се въвеждат в 24-те районни избирателни комисии например? Говоря за София конкретно, това за страната вече е много по-различно. Бай Ганьо прави избори. Бай Ганьо много обича да прави избори и ще продължи да ги прави. Това е положението. Доказа се, че не е важно как гласуваш, важно е кой брои резултатите.

Имате ли вече данни за злоупотреби, за разминавания между резултатите от секциите и това, което е въведено официално?

Не, защото те са заключени в Арена Армеец. Аз от къде да ги получа тези данни? Интересно ще бъде да погледнем и колко са невалидните бюлетини. На последните парламентарни избори имаше 200 хиляди. Мисля, че сега може да са и повече.

Защо се получават невалидни бюлетини?

Защото, който не е гласувал по счетения за "нормален и достоен" начин, бюлетината му става невалидна. Или поне голяма част от бюлетините на неправилно гласувалите. Аз така разсъждавам. Не заради моите резултати. Те ме удовлетворяват, имам над 4500 гласа, което за мен е добре.

Не очаквахте ли повече?

Не. Е, може и да съм очаквал малко повече, но в никакъв случай не съм потънал в разочарование. И не аз съм важният във случая. Важно е всичко това, което се случва, а и то не предизвиква възмущение.

Това, което направи Волен Сидеров в изборната нощ, как си го обяснявате?

Това си го обяснявам като платен репортаж.

А кой е сценаристът? Самият той или някой извън него?

Предполагам, че може би са му подсказали от друго място. Защо да се говори за такива "дреболии" като избори при положение, че Волен Сидеров може да атакува НАТФИЗ междувременно. Защо да гледаме пресконференции, те не са интересни, не са важни неща. Важното е Волен Сидеров да се сбие пред НАТФИЗ и това да бъде показвано по всички телевизии в нощта на изборите.

Каква е прогнозата Ви за втория тур?

Видими резултати в цяла България.

А след това?

След това променяме конституцията и си слагаме член първи за "ръководната роля на Партията". И след това всички към Терминал 2. Който не е работил за видими резултати, той няма място тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!