Президентът поискал от ДАНС да разследва хакерските атаки по изборите

"Арена Армеец" можеше да се избегне с електронно гласуване, смята Росен Плевнелиев

Юлиан Христов 30 октомври 2015 в 11:02 4574 22

Президентът поискал от ДАНС да разследва хакерските атаки по изборите

Снимка БГНЕС

Неразбориите около местния вот и случая с Арена Армеец могат да бъдат избегнати, ако се въведе електронното гласуване. 

Това смята президентът Росен Плевнелиев, който даде брифинг по повод резултатите от референдума. Според държавния глава атаките и сривът на сайтовете на ЦИК и МВР не са случайност. "За мен тези хакерски атаки не са случайни. За мен това е нов Костинброд", каза Плевнелиев. Според него по този начин е било подхранено съмнението у гражданите, че електронното гласуване не е честно и няма как да успее. 

"Преодолян беше митът, че провеждането на референдум заедно с избори ще затрудни избирателя. Българските граждани бяха затруднени не от референдума, а от противоречивите указания на партии и институции. Странни организационни решения затрудниха хората повече от това, че на масата имаше още една бюлетина", каза президентът.

Държавният глава не коментира масовите грешки в изборните протоколи и опорочаването на вота на места. Според него в деня на изборите обаче е имало други безпрецедентни действия:

Конституционни съдии, народни представители звънят на държавния глава и казват, че в определена секция ги карат два пъти да се разходят до тъмната стаичка, за да гласуват. Казват, че трябва да попитат може ли да получат бюлетина референдума, за да им бъде дадена. И това не е къде да е било в страната, а в София. Даваме си сметка, че това в никакъв случай не е случайно. Същевременно в една демократична държава, която е припознала европейските ценности, не би следвало да бъде възможно да имаме подобни съмнения и притеснения. Въпреки за мен много странните хакерски атаки в деня на изборите, искам да ви уверя, че аз няма да забравя този казус.

Президентът каза, че очаква отговор на въпросите откъде са дошли тези атаки и кой ги е поръчал. Също така, кой от ЦИК е дал разпореждането на избирателите да не се дават бюлетини за референдума. „Не мога да давам квалификации, без да разполагам с доказателства, но това, което се случи на мен и на много гласуващи, е факт, и, разбира се, те трябва да намерят своите обяснения“, каза президентът.

Плевнелиев се въздържа от оценка за работата на ЦИК и искане за оставки. „Всички бяхме притеснени с аферата Костинброд. Тя предопредели резултатите от изборите и отне не малко гласове от една или друга политическа сила, която беше обект на атаката по тази афера“, коментира Плевнелиев. Според него партиите би следвало да променят Изборния кодекс за това как да работи ЦИК. "Очаквам анализи, очаквам и последствия", каза държавният глава. 

Според него, въпреки всичко, референдумът може да бъде отчетен като успех.

Плевнелиев призова партиите да приемат резултатите от референдума, в противен случай биха направили "огромна грешка":

Апелирам народните представители да осъзнаят историческата отговорност, с която са натоварени във връзка с предстоящото гласуване в парламента относно референдума. Надявам се да бъдат на висотата на очакванията на гражданите за отговорно решение и действие в подкрепа на пряката демокрация – без овъртане, без процедурни хватки, без отлагане. С предстоящото гласуване в парламента пред очите на целия народ ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска да продължи задкулисно да саботира референдумите в страната.

Плевнелиев каза още, че референдумът не е първа стъпка към втори мандат. "Всеки, който днес си прави сметките за следващите президентски избори, много, много ще сбърка. Нека да видим какво ще се случи в следващите месеци около света. Около нас вре и кипи, кризите са много. Необходими са отговорни действия на политиците, необходима е стабилност, необходими са реформи. Не очаквам оттук нататък всеки да се позиционира само с идващите президентски избори", каза още Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!