Президентът поискал от ДАНС да разследва хакерските атаки по изборите

"Арена Армеец" можеше да се избегне с електронно гласуване, смята Росен Плевнелиев

Юлиан Христов Последна промяна на 30 октомври 2015 в 11:02 3825 22

Президентът поискал от ДАНС да разследва хакерските атаки по изборите

Снимка БГНЕС

Неразбориите около местния вот и случая с Арена Армеец могат да бъдат избегнати, ако се въведе електронното гласуване. 

Това смята президентът Росен Плевнелиев, който даде брифинг по повод резултатите от референдума. Според държавния глава атаките и сривът на сайтовете на ЦИК и МВР не са случайност. "За мен тези хакерски атаки не са случайни. За мен това е нов Костинброд", каза Плевнелиев. Според него по този начин е било подхранено съмнението у гражданите, че електронното гласуване не е честно и няма как да успее. 

"Преодолян беше митът, че провеждането на референдум заедно с избори ще затрудни избирателя. Българските граждани бяха затруднени не от референдума, а от противоречивите указания на партии и институции. Странни организационни решения затрудниха хората повече от това, че на масата имаше още една бюлетина", каза президентът.

Държавният глава не коментира масовите грешки в изборните протоколи и опорочаването на вота на места. Според него в деня на изборите обаче е имало други безпрецедентни действия:

Конституционни съдии, народни представители звънят на държавния глава и казват, че в определена секция ги карат два пъти да се разходят до тъмната стаичка, за да гласуват. Казват, че трябва да попитат може ли да получат бюлетина референдума, за да им бъде дадена. И това не е къде да е било в страната, а в София. Даваме си сметка, че това в никакъв случай не е случайно. Същевременно в една демократична държава, която е припознала европейските ценности, не би следвало да бъде възможно да имаме подобни съмнения и притеснения. Въпреки за мен много странните хакерски атаки в деня на изборите, искам да ви уверя, че аз няма да забравя този казус.

Президентът каза, че очаква отговор на въпросите откъде са дошли тези атаки и кой ги е поръчал. Също така, кой от ЦИК е дал разпореждането на избирателите да не се дават бюлетини за референдума. „Не мога да давам квалификации, без да разполагам с доказателства, но това, което се случи на мен и на много гласуващи, е факт, и, разбира се, те трябва да намерят своите обяснения“, каза президентът.

Плевнелиев се въздържа от оценка за работата на ЦИК и искане за оставки. „Всички бяхме притеснени с аферата Костинброд. Тя предопредели резултатите от изборите и отне не малко гласове от една или друга политическа сила, която беше обект на атаката по тази афера“, коментира Плевнелиев. Според него партиите би следвало да променят Изборния кодекс за това как да работи ЦИК. "Очаквам анализи, очаквам и последствия", каза държавният глава. 

Според него, въпреки всичко, референдумът може да бъде отчетен като успех.

Плевнелиев призова партиите да приемат резултатите от референдума, в противен случай биха направили "огромна грешка":

Апелирам народните представители да осъзнаят историческата отговорност, с която са натоварени във връзка с предстоящото гласуване в парламента относно референдума. Надявам се да бъдат на висотата на очакванията на гражданите за отговорно решение и действие в подкрепа на пряката демокрация – без овъртане, без процедурни хватки, без отлагане. С предстоящото гласуване в парламента пред очите на целия народ ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска да продължи задкулисно да саботира референдумите в страната.

Плевнелиев каза още, че референдумът не е първа стъпка към втори мандат. "Всеки, който днес си прави сметките за следващите президентски избори, много, много ще сбърка. Нека да видим какво ще се случи в следващите месеци около света. Около нас вре и кипи, кризите са много. Необходими са отговорни действия на политиците, необходима е стабилност, необходими са реформи. Не очаквам оттук нататък всеки да се позиционира само с идващите президентски избори", каза още Росен Плевнелиев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2015 в 17:52

#IgnoreКънчоПуткодеров

30.10 2015 в 17:00

#IgnoreКънчоПуткодеров

30.10 2015 в 16:39

Драна путко, дали ти харесва президента или не, е много все тая - той си е президент, а ти.. ти си продукт на един разпаднал се комунистически строй. И ти, и утопичния ти строй скоро ще бъдете забравени :)
Путко, само те провокирах за заплащането - ти си толкова съдрана, че никой не би ти платил! Дори и за да те напълни с юнашко мляко ;)
Поздрави от моята "нетрадиционно полово ориентирана" вагина към твоята източно ориентирана червена хламидна клоака :)))

30.10 2015 в 14:30

А, Куткудеров, нещо трият ли?

Еми отдавна му предлагахме на Йончев, земи си публикувай някакви правила за водене на дискусия във форума, че да се псуваме по цял ден с мурзилките нещо взе да ни омръзва.

Всеки има право да определя правила за поведение в частната си собственост.

30.10 2015 в 14:19

Още не е показано нищо, от което да се вижда, че е имало "атака". Единствената причина да се вярва са приказките на няколко лица, силно заинтересовани някой друг да им е виновен за падането на сайтовете.

А сайтове на държавата падат постоянно и не от хакерски атаки, питайте гугъл за некое журналистическо клише, примерно "срив в системата" и бройте.

30.10 2015 в 13:57

Могло, а? Ако днес не пуснеш необходимия брой постове, нема ти дадат надника - пиши така, че да не те трият.

30.10 2015 в 13:12

Драна путко, дръж се прилично! И не досаждай!

30.10 2015 в 12:52

В духа на изказването на президента, спокойно може да се каже и обратното - заради успешните хакерски атаки, които напълно сринаха системата на ЦИК, електронното гласуване трябва да се отложи за тогава, когато ще има работеща система, която издържа на всякакви хакерски атаки. Ако на тези избори имаше електронно гласуване, една хакерска атака, щеше да предизвика още по- голям хаос от този в зала Армеец и дори да прекрати изборите още сутринта. Голям автогол си вкараха поддръжниците на електронното гласуване с театрото в зала Армеец и "хакерските атаки".

30.10 2015 в 12:49

Вместо да разпореди, дали е в правомощията му да разпорежда каквото и да било е друг въпрос, извършването на проверки на всички поправяни протоколи се дължи на неграмотност на секционните комисии или на престъпление по служба, той ще търси хакери.
А за референдума най-добре се изказаха хората, гласували зад граница. От 1,5 млн. българи там, 1 - 2 % гласували. Тоя така и не увря, че ако референдумът се беше провел в различен ден от местните избори, щеше да е абсолютен провал. Селски тарикътлък е избори и референдум в един ден.

30.10 2015 в 12:19

В главите Ви всичко е продадено и обречено. Вие не сте способни да промените системата. Вие сте пасивни наблюдатели, които винаги ще повтарят, че някой друг йм е виновен. А в момента явно сте дълбоко убедени в действащата система за да сте противници на нейната промяна.

"Аз незнам как ще стане, ама така няма да стане".

Айде със здраве Ганьовци.