Михаил Константинов: В 90% от протоколите има грешки

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2015 в 10:21 5024 14

Три са основните причини, за да се стигне до хаоса в "Арена Армеец". Сред тях е и факът, че при 90% от протоколите на СИК има грешки. 

Това заяви проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване", което изчислява резултатите от вота, по Нова тв.  

„Хаосът за щастие приключи. Искам да изкажа искрените си извинения на хората, които пострадаха от този хаос, въпреки че дружеството, което представлявам, вероятно има най-малка вина за това. Независимо от това, всички са виновни в този случай”, коментира Константинов. 

Причините за хаоса в зала „Арена Армеец” той обясни така:

„Първо, намаляването на състава на общинската комисия от 41 на 19 души. При двоен и троен размер на работата, да се намали два пъти комисията, е вид малоумие. Второ – в намаления си състав общинската избирателна комисия организира лошо графика по приемане на протоколите от СИК. Имаше начин това да се избегне, като се разхвърля във времето приемането на документите, за да не се налага хората да висят по този безобразен начин. Третата е при нас, в комисиите. 90% от протоколите съдържаха грешки, и те не само се поправят, а минават по три пъти. В тази ситуация невинни няма. Всички сме виновни”, обясни Константинов. 

Той коментира падането на сайта на ЦИК, на външно министерство и на МВР, на Главна дирекция ГРАО с думите:

„Атаката по интензивност надвишаваше 3000 пъти най-голямата известна досега атака срещу България. Аз съм убеден, че това е организирано от голяма хакерска международна група с много възможности. През защитата, която имаме и е една от най-добрите в света, за секунда проникваха по 15 000 хака”, добави Константинов. 

Той обаче уточни, че тази атака няма да се отрази на обработката на резултатите. „Ние не използваме интернет като обработваме резултатите”, коментира още Михаил Константинов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 17:41

Най-накрая се показа клетия професор, то без него не можа, нали трябва да си оправдае парите. Кажи си сега Мищо, колко пари успя да лапнеш на тези избори, колко очакваш на балотажа въпреки жестоката конкуренция, в която си се вкючил. От къде взе пари за машините за електронното преброяване! Може би си играл при Черепа или си хвърлял на боб! За теб с пълна сила се отнася този клип, бай курти - https://www.youtube.com/watch?v=uQH2JaMKv6U. Парите нямат мирис, нали гусин професоре!!!

27.10 2015 в 21:04

Това с т.нар. хакове, които влизали вярно леко трепе рибата, ама в предния пост реших да не го коментирам, че не в този "експертен" е проблема. Но ясно е че ИО отново им го хакнаха, и то не през backdoor-а.

27.10 2015 в 17:24

Значи CloudFlare не е защита а CDN. DDOS protectiona или поне този който предлагат го имат за всички планове. Включае и безплатния план, макар по скъпите да покриват по високи нива на OSI модела. Не че ви трябват толкоз за DDOS особено ако оставите пакетите да стигнат до по високо от 3-то ниво.

https://www.cloudflare.com/plans

На ЦИК не е безплате и си личи по Name сървърите, които ползва домейна.

Как минаха по 15 000 хака бе човек, какви са хаковете какво направиха. Ти разлика между пакет, request и malicious payload правиш ли.

Излагате се както Вие само можете. Не трябва да разбираш от всичко, но поне питай. Сайта на ЦИК бил хакнат. Има сигурност, цялостност и достъпност до файловете (или сайта). Трите са различни неща. Кое от тях е комроментирано.

Оставяте хората да мислят, че вашите файлове и информация са си отишли, а не че сайта е просто бил недостъпен.

Малко барем да им бяхте нещо казали да ги успокоите ли де да знам. Къде Ви баш хакнаха (което не е и правилен термин ама айде). Миналата година пък зам.министъра на транспорта (ако се не лъжа)Спасов, че сте атакувани от вирура вируса Zeus Kins. E те такова животно нема. Това са два съвсем разлнич malware-а.

Пуснете ги тез термини в Google-то, земете ги питайте тия админи некои неща само се излагате.

27.10 2015 в 14:27

Хайде пак хакерска атака. Навремето и сайта за записване в детските градини се срина и обяснението на общината пак беше хакерска атака. Да им се не начудиш на световните хакери какви цели си избират - все се целят в системи на едни "наши" хора.
Но по-вероятно е всичко това да се дължи на дълбоко настанилата се некадърност в управлението на държавата. То не е от една или две години, но тези са върха.

27.10 2015 в 12:48

А представяте ли си, ако Арена Армеец я нямаше!

27.10 2015 в 12:45

Мишо Константинов е сравнително умен човек, но тази сутрин по телевизията доста ме подразни, че като пълна мижитурка отказа да поеме отговорност. А Информационно обслужване, на която е шеф, има основна вина за случилото се заедно в ЦИК и ОИК.
Какво пише на сайта на ИО:
"Дружеството се ангажира да изпълни дейностите по компютърната обработка във всички 265 Общински избирателни комисии и в Централната избирателна комисия, като ще осигури необходимата компютърна техника, програмно осигуряване, комуникационна свързаност и квалифициран персонал, притежаващ необходимата професионална компетентност и опит."
Неободимата техника очевидно са най-евтините възможни принтери и скенери с производителност, която на друго място не съм виждал от близо 15 години. Такива дето сканират една страница по 2 минути и я разпечатват за пет.
Програмно осигуряване, явно не включва софтуер, който да помогне на членовете на СИК да си сверят резултатите.
Комуникационната свързаност се видя, 1 час и кусор без връзка.
Професионална компетентност и опит са момиченца и момченца, дето се чудят какво да правят и сканират протоколите, както чукча сглобява квантов компютър.
90% от протоколите съдържаха грешки, ами аз лично съм му казал на Константинов, че системата е така организирана, че насърчава протоколите да са набързо и грешно попълнени. Колкото по-добре ти е попълнен протокола толкова по-дълго висиш. Не че той не го знае, и не че е нещо ново за тези избори, но когато беше на синекура в ЦИК направи нещо по-въпроса.
Иначе е умен човек, ама истинския акъл се проявава, не в пускане на симулации за избори (т.нар. изборна математика, като цяло доста тривиално упражнение), а в това да помислиш какво се случа, какви са проблемите, които могат да възникнат и как се решават.

27.10 2015 в 11:37

М.Константинов е ченге с мисия за манипулации на всички избори до сега.

27.10 2015 в 11:29

Мишо можеше да защити повече хората си от ИО. Те пък нямат никаква вина за хаоса в Арена Армеец. Те само въвеждат данните от протоколите, които са пълни с грешки, но нямат право да ги поправят. Затова хората от СИК се връщат в ОИК за решение.

27.10 2015 в 11:28

Мда а кой дебил се хвалеше с избори 2 в 1 ...

27.10 2015 в 11:18

Не знам за мъчениците от секционните комисии.... Но тия от ОИК трябва да са ЖЕЛЕЗНИ. Хората от секционните комисии са подремвали все пак и са излизали на въздух, докато тези от ОИК постоянно са работили. И я се замислете какви хора има в СИК щом по три пъти са си поправяли грешките. Участвах в паралелно преброяване в малък областен град, имаше протоколи които от пръв поглед се виждаше, че са грешни. Имаше секции които са приключили в 0.30 ч. с протоколите... /Става дума за секция с 400 гласували/