88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума

OFFNews 26 октомври 2015 в 08:45 4413 19

88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума

Практически, всички, които са гласували на референдума, са гласували и на местния вот. 98 % от гласувалите на референдума са гласували и на местния вот, т.е. няма хора, които да са отишли да гласуват само на референдума. Той не е бил сам по себе си извънреден стимул за българските граждани. Обратно, ако трябва да завъртим тези проценти, бихме могли да кажем, че 88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума. Ако референдума се организираше самостоятелно, можем да кажем, че чак толкова висока избирателна активност нямаше да има, коментира пред БНР Стефан Георгиев от агенция АФИС.

Той каза още, че привържениците на „Реформаторския блок“ са и най-големите привърженици на референдум.

84% от привържениците на Реформаторския блок са подкрепили референдума. 78% от привържениците ГЕРБ са подкрепили референдума, половината привърженици на БСП също са гласували „за“. Най-нисък относителен дял е ДПС – 1/3 от тях са подкрепили референдума, останалите или не са го подкрепили, или са гласували с „не“.

Според Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, който следи вота в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора, на балотажа в Пловдив ще се активизират допълнително не повече от 5% от избирателите.

Не е изненада балотажа в Пловдив, имайки предвид развитието на предизборната кампания. Срещу кмета на Пловдив се изля доста негативна информация, но въпреки това той постигна един по-добър резултат на тези избори, отколкото на предходни избори. Изборите ще бъдат решени от избирателите, които са излезли на първия тур и просто ще има преливане на гласове от различни партии към съответния кандидат. Специално за Пловдив, разликата, с която води Иван Тотев, е много голяма, така че, най-вероятно той ще бъде евентуалният победител.

От градовете, които „Галъп Интернешънъл“ следи при изборите, има два избора – в Благоевград и Бургас и два балотажа – Шумен и Видин. Социологът Първан Симеонов припомни, че съотношението между политическите сили, показано на вчерашните избори, е такова от месеци наред, но все пак се наблюдава повишаване на влиянието на ГЕРБ по места, и добави:

Трябва да се погледне и към националистическия сектор, където бяхме свикнали да има различни хегемони в лицето на „Атака“, после на НФСБ, сега като че ли ВМРО изпъква, ако са верни изчисленията и на други колеги. ВМРО показа ярки кандидатури за кметове, включително тази изненадваща кандидатура във Видин, но трябва да се изчака балотажа, за да се види дали БСП продължава пътя си надолу или поне върви по равното.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството