88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 08:45 3708 19

88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума

Практически, всички, които са гласували на референдума, са гласували и на местния вот. 98 % от гласувалите на референдума са гласували и на местния вот, т.е. няма хора, които да са отишли да гласуват само на референдума. Той не е бил сам по себе си извънреден стимул за българските граждани. Обратно, ако трябва да завъртим тези проценти, бихме могли да кажем, че 88 % от гласувалите на местния вот са гласували и на референдума. Ако референдума се организираше самостоятелно, можем да кажем, че чак толкова висока избирателна активност нямаше да има, коментира пред БНР Стефан Георгиев от агенция АФИС.

Той каза още, че привържениците на „Реформаторския блок“ са и най-големите привърженици на референдум.

84% от привържениците на Реформаторския блок са подкрепили референдума. 78% от привържениците ГЕРБ са подкрепили референдума, половината привърженици на БСП също са гласували „за“. Най-нисък относителен дял е ДПС – 1/3 от тях са подкрепили референдума, останалите или не са го подкрепили, или са гласували с „не“.

Според Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, който следи вота в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора, на балотажа в Пловдив ще се активизират допълнително не повече от 5% от избирателите.

Не е изненада балотажа в Пловдив, имайки предвид развитието на предизборната кампания. Срещу кмета на Пловдив се изля доста негативна информация, но въпреки това той постигна един по-добър резултат на тези избори, отколкото на предходни избори. Изборите ще бъдат решени от избирателите, които са излезли на първия тур и просто ще има преливане на гласове от различни партии към съответния кандидат. Специално за Пловдив, разликата, с която води Иван Тотев, е много голяма, така че, най-вероятно той ще бъде евентуалният победител.

От градовете, които „Галъп Интернешънъл“ следи при изборите, има два избора – в Благоевград и Бургас и два балотажа – Шумен и Видин. Социологът Първан Симеонов припомни, че съотношението между политическите сили, показано на вчерашните избори, е такова от месеци наред, но все пак се наблюдава повишаване на влиянието на ГЕРБ по места, и добави:

Трябва да се погледне и към националистическия сектор, където бяхме свикнали да има различни хегемони в лицето на „Атака“, после на НФСБ, сега като че ли ВМРО изпъква, ако са верни изчисленията и на други колеги. ВМРО показа ярки кандидатури за кметове, включително тази изненадваща кандидатура във Видин, но трябва да се изчака балотажа, за да се види дали БСП продължава пътя си надолу или поне върви по равното.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 16:46

Колектива,

Ето какво ТОЧНО съм написал:

"Много добре знам какво е мнението на този човек". А между това и "Разбирам от електронни избори" има толкова голяма разлика, че не си струва да се дискутира дори.

Сегашната власт (дали това ми харесва или не е съвсем отделен въпрос, но фактът си е факт) печели мнозинство и без електронни избори и засега не се очертава спад. Еле па на фона на почти всички от алтернативите. Да не говорим, че ако наистина има желание да прокара електронното гласуване, ще го направи и без референдум - сам каза по-долу (или горе, не знам какви са ти настройките), че в парламента има достатъчно хора за тая работа.

26.10 2015 в 16:06

Сам си каза, че много добре знаеш, па сега изведнъж заден ход.

Най-големият проблем на електронното гласуване по принцип е, че ще го прави този, който има най-голям интерес да го направи лошо - сегашната власт - ако те го поискат.

Вторият най-голям проблем му е това, че още не е измислено такова гласуване, което да може да реши първия.

Иначе е супер.

26.10 2015 в 15:53

Колектива,

Нямам никакви претенции да разбирам от електронно гласуване. Като ме цитираш, цитирай цялото изречение. Иначе си е тролене.

26.10 2015 в 15:43

"Много добре знам"

Да, едно време българите разбираха от коли, футбол и жени.

Сега разбирате от коли, футбол, жени и електронно гласуване.

26.10 2015 в 15:43

Референдуме,

1. Откъде трупаш знания си е лично твой избор.

2. В статията в Уики, която ти пуснах, са изброени конкретно такива държави. Ако искаш мога да ти препиша списъка, но какво променя това?

3. Електронното банкиране и електронното гласуване са изключително близки по технология. Близки са дори и по това, че са срещнали същото недоверие в началото на съществуването си.

4. Не знам. Ти кажи колко са тези страни и защо са се отказали.


Нивото на народа е такова, че много хора наричат гласуването "електрическо". При такъв материал едва ли може да очакваш сериозен ефект върху мнозинството от една разяснителна кампания. Което не значи, че не трябва да я има. По простата причина, че макар и не много, има хора, за които тя е полезна и им помага в избора.

26.10 2015 в 15:36

Колектива,

Много добре знам какво е мнението на този човек, както и какви са потенциалните опасности при електронното гласуване. Както казах вече, далеч съм от мисълта да влизам в дискусия "за" и "против" него. Важното е, че тематиката беше много широко дискутирана и, естествено, имаше и доводи "за", и доводи "против".

26.10 2015 в 15:20

1. Не трупам знания и опит от Уикито.
2. Конкретно поисках да изброиш страни, за които твърдиш сам, че са въвели такова.
3. Не сравнявай електронното банкиране с гласуването. Разликата е огромна. Това издава, че си абсолютен лаик в темата.
4. И последно, Колко страни са направили опит да въведат електронно гласуване и са се отказали до този момент?


Иначе имало ли било дискусия? Дори и да е имало тя с нищо не е допринесла за осветляването този процес пред българския народ, като тук не включвам тъмносите български поданици на републиката с липсващ или спорен 8 клас като степен на образование.
Както каза друг участник по-горе - ако референдума беше в различен от изборния ден то гласуването нямаше да достигне и 10% от имащите право на глас.

26.10 2015 в 15:06

Ето ти и заключението на твоя експерт:

"На въпросите, сързани с възможността за манипулиране на вота, Кримър беше категоричен, че при гласуването на хартиен носител е много по-лесно да се въздейства върху избора на един „глас“, но не и масово, докато при гласуването онлайн значително по-трудно е манипулирането на един вот, но ако това се сллучи, то води до масова манипулация на гласуването."

Наздраве на глупаците, гласували "за", които не разбират какво им казват дори собствените им експерти ;)

26.10 2015 в 14:56

Референдуме,

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_examples

И тук въпросът не е "за" или "против" електронното гласуване. Мисля, че се изговори достатъчно и е ясно, че има и предимства, и недостатъци. Точно като електронното банкиране. Въпросът е дали е имало достатъчна обществена дискусия по въпроса и според мен - да, имаше.

26.10 2015 в 14:52

Колектива,

А условия да имат поне 5 Нобелови награди няма ли да поставиш? :D

Ей ти един, ама и той стига:

http://movebg.com/2014/bg/newsfeed/83-movebg-online-lekciya-kakvo-predstavlyava-elektronnoto-glasuvane-i-sigurno-li- e-to

Много нещо се изписа, много нещо се изговори, пак казвам - който е имал уши - чул е. Който не е - ще търси под вола теле каквото и да стане.