Плевнелиев призова кандидатите на изборите да дебатират "за" или "против" президентска република

OFFNews 07 октомври 2016 в 20:09 5372 17

Кандидат-президентите да дебатират по важни за нацията въпроси, а не да се заливат с компромати. За това призова президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод предстоящите президентски избори на 6 ноември. Според държавния глава един от важните въпроси, по който трябва да се дебатира е "за" или "против" президентска република: 

На идващите президентски избори кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030“? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят.

Плевнелиев посочи, че някои кандидат-президенти обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната и призова избирателите да гласуват с разум, защото членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива и то е "съзнателен цивилизационен избор". 

Президентът допълни, че ЕС не е сбор от "високоплатени чиновници и правила за управление на еврофондове", а общ стремеж за изграждане на "общоевропейско пространство за мир". "Важно е всеки един от кандидатите за президенти да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната", допълни той.

По думите му външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а трябва да бъде принципна и балансирана. "Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения", допълни Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че институцията на президента има авторитет, който трябва да бъде запазен и призова кандидат-президентските двойки да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване на авторитета на президентството. "Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите", каза още президентът.

Той смята, че в кампанията няма място за политически нападки или "войнстващ популизъм", с които някои политици опитват да привличат гласове. "Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран", заяви президентът.

Той даде за пример своя мандат, в който е работил за приемственост. "Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива", каза още държавният глава. Плевнелиев акцентира и на това, че в мандата си е дал път на пряката демокрация "с инициирания от мен на два пъти референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат".

Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията, заключи държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови