Румен Петков: Плевнелиев е най-тежкият провал на ГЕРБ

OFFNews 26 септември 2016 в 08:25 6364 6

Настоящият президент на България Росен Плевнелиев е един от най-тежките политически провали на ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков „Канал 3“.

Според него Плевнелиев е първият посочен държавен глава на България, който е не се е справил с функцията си на обединител на нацията и е пример за неуспешна и дори вредна за държавата ни външнополитическа дейност.

„Този президентски мандат на Росен Плевнелиев е най-тежкият провал на ГЕРБ в политиката. И този нихилизъм на премиера Борисов към институцията да обявиш държавния си глава за второразрядна институция, не е добър знак. Усещането за самодостатъчност на премиера не е откритие, но да заяви, че позицията на президент е второразрядна институция е не просто политически неиздържана, а грозновата“, каза Петков.

Той смята и че Росен Плевнелиев с действията си е показал независимостта си "точно от нас, българите".

"С редица свои изяви той например, постави под въпрос нашите взаимоотношения със съседните ни държави. Той например постави в много деликатно положение президента на Румъния с едни брътвежи как тук ще правим обща флотилия под ръководството на Турция", посочи зам.-председателят на АБВ.

Петков коментира и тезите, че САЩ са имали желание Плевнелиев да изкара още един мандат на поста си като държавен глава.

„Моето скромно мнение е, че по скоро не са имали такова желание. Вижте, в мисията на САЩ в България работят много интелигентни хора, и те не може да не си дават сметка, че с всяка своя изява президентът Плевнелиев ерозираше общественото доверие и уважението към САЩ. С този непремерен слугинаж, с тази неспособност да се артикулират обикновени тези по приемлив начин, това доверие няма как да не ерозира. И това определение, между другото, важи и за някои от министрите в този кабинет! И не бива да считаме, че САЩ имат такова отношение към България. Те имат такова отношение, каквото ние допускаме и желаем! Няма как определени фигури да желаят да са безгръбначни слуги и някой да ги възприема като сериозен политически фактор. Случаят с Плевнелиев е точно такъв", добави Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

6

66

30.09 2016 в 08:05

и несравнимо по-лек
от социалистическите насирания
и пияно прасе пикаещо в шадравана . ;)

12530

5

синя сова

26.09 2016 в 19:33

Очаквам с нетърпение ,когато ще видим "герб" и бойко борисов,които са проект на генералите от АБВ (ДС),да се окажат най-тежкият провал на ДС!...Дано!

11024

4

Delian Delchev (delian)

26.09 2016 в 10:12

Всяка външнополитическа дейност, която не се харесва на мусю Дьо Ла Фонтен е направо за национална гордост :)

17439

3

мнение от IP

26.09 2016 в 10:03

Хе, хе.. Румен Петков знае какво мислят в посолството на САЩ. Освен за отношенията с Русия, АБВ се грижи и да уважаваме САЩ, каквото и да значи това...

12803

2

_az_

26.09 2016 в 09:22

О, пикльо, тази лъжа, и 1000 повторена, мисля че вече няма кой да я приеме, особено изказана от хора с жълто на гащите...