Спортни центрове в училищата за жителите на "Младост" предлага кандидат-кметът на Д21

OFFNews 12 октомври 2016 в 17:54 7219 0

Снимка Движение 21

Арх. Магдалина Ръжева

В училищата в "Младост" да се създадат спортни центрове, в които жителите на квартала да могат да тренират в извънучебно време. Това е едно от предложенията на кандидата на "Движение 21" за районен кмет на столичния кв. "Младост" арх. Магдалина Ръжева.

Добрият за децата квартал е добър за всички, заяви арх. Ръжева при официалното й представяне като кандидат за кмет днес от общинския съветник инж. Симеон Славчев.

Частичните избори за кмет на района ще са на 6 ноември заедно с президентските. Арх. Ръжева е с бюлетина №3.

Тя обяви, че ще работи и за създаването на безопасна и приятелска среда за децата, както и на модерна среда за обучение на учениците в читалищата и библиотеките, смята арх. Ръжева.

Според арх. Ръжева е важно и да се обследва маршрутът на децата от дома до училище и да се направи средата безопасна за самостоятелното им придвижване, така че родителите да са спокойни да ги пускат навън.

Зелен "Младост" и взаимодействие с гражданите ще бъдат сред другите приоритети на арх. Магдалина Ръжева.

Инж. Славчев и арх. Ръжева съобщиха, че "Движение 21" ще внесе в Столичния общински съвет Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в квартали с комплексно застрояване за поддържане и използване от съответната етажна собственост. Целта на наредбата е да даде възможност на гражданите активно да участват в мероприятията по подобряване на жизнената среда в жилищните комплекси. Така ще се разреши проблемът с обгрижването на пространствата около блоковете, като собствениците на апартаментите ще могат сами да взимат решенията как да ги благоустроят, а Общината ще им съдейства с материали за тази цел.

Относно проблема с плановете за застрояване в "Младост", инж. Славчев коментира, че тези площи са върнати на собствениците още около 2001 г. и всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално от Столична община.

"Ще се стремим към повишаване на гражданската информираност като основа за по-активна гражданска позиция по отношение на проблемите на квартала", заяви арх. Ръжева. Тя уточни, че това може да стане чрез провеждане на открити обсъждания по актуални за квартала теми, чрез обновяване и поддържане на електронния портал на район "Младост" и издаване на електронен месечен бюлетин.

Арх. Ръжева подчерта, че един от основните транспортни проблеми на ж.к. "Младост" е свързан с липсата на алтернативи за вход и изход от квартала, тъй като основната артерия е бул. "Александър Малинов". Тя посочи като възможност за решаването му изграждането на връзка с бул. "Копенхаген", която да дава изход директно към бул. "Цариградско шосе".

Арх. Магдалина Ръжева е родена и израснала в столичния район "Младост" и познава добре проблемите на жителите му. Тя е възпитаник на Софийската математическа гимназия и има магистърски степени по архитектура и по архитектурна теория и критика от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Членува в Съюза на архитектите в България и е негов представител в работна програма на Международния съюз на архитектите - "Архитектура и деца". Член е и на Камарата на архитектите в България. Арх. Ръжева е носител на наградата "Сграда на годината" (2014 г.) за ОДЗ 180 "Зайченцето бяло", с. Герман, съвместно с арх. Николай Давидков и арх. Петър Бубев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови