Quantcast

Плевнелиев пред ООН: Не трябва да приемаме тероризма и екстремизма за „новото нормално”

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2016 в 11:48 4564 3

"Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Плевнелиев призова за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци и за укрепване на международното сътрудничество и координация с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците.

„Европа е символ на надеждата за милиони бежанци, бягащи от насилието и войната. Вдъхновени от общите си ценности, сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека. Страните, които са по-близо до зоните на конфликт, като България, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

„Миграцията следва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите - жените, децата и хората с увреждания. В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността. Този изключително важен елемент трябва да ни води в изграждането на партньорства между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“, допълни Плевнелиев. 

Държавният глава подчерта, че настоящата глобална хуманитарна криза напомня, че трябва да се справяме с глобалните проблеми, като се фокусираме върху първопричините, които са ги породили.

„Свидетели сме на нестабилни региони, несигурни граници и разтревожени граждани. Тероризмът се разраства. Никой не е имунизиран и никой не е в безопасност. Зоните на конфликт се превръщат в благодатна почва за радикални идеологии и терористична дейност. Всеки ден се нарушават и погазват правата на човека, а невинни жени и деца са основните жертви“, посочи той.

Българският държавен глава отново подчерта, че не е достатъчно конфликтите да бъдат изброявани, за тяхното разрешаване трябва да се полагат конкретни усилия. „Тероризмът и насилственият екстремизъм са тревожна заплаха за мира и сигурността, правата на човека и устойчивото развитие. Не можем и не трябва да приемаме това за „новото нормално”. Превенцията на радикализацията трябва да бъде основен елемент от реакцията. България е приела необходимото вътрешно законодателство и е изградила съответния институционален капацитет. Образованието, опазването на културното наследство и зачитането на правата на човека ще ни помогнат да се справим с причините, принуждаващи отделни хора да се присъединяват към агресивни екстремистки групи. Трябва да се положат всички усилия за изкореняване на тероризма и екстремизма“, апелира президентът от световната трибуна.

В речта си Плевнелиев постави акценти и върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие през следващите петнадесет години, което ще има решаващо значение за гарантиране на напредък и просперитет в целия свят, за укрепване на мира и за превръщане на нашата планета в по-добро място за живеене.

„Написахме история с приемането на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. и Споразумението от Париж за климатичните промени. Сега е време за тяхното изпълнение. Като президент на България съм горд, че бях сред първите, които подписаха историческото споразумение. Моята страна подкрепя скорошно влизане в сила на Споразумението от Париж. Българското правителство вече е започнало вътрешната си процедура по ратифицирането му“, обяви президентът Плевнелиев и допълни, че България вече работи по националната си програма за развитие “България 2030”.

България също така работи активно за интегрирането на човешките права на децата във всички големи междуправителствени процеси в ООН. България направи правата на децата основен приоритет на Съвета на Европа по време на своето председателство на Комитета на министрите и се гордее с приемането на Софийската стратегия за правата на детето, която ще се изпълнява от всички 47 страни членки на СЕ през следващите 6 години.

От трибуната на Общото събрание на ООН българският президент се обяви за засилване на прозрачността, съгласуваността и ефективността в системата на ООН, която трябва да бъде добре подготвена да се справи с новите предизвикателства и да отговори на растящите нужди.

В изказването си президентът Росен Плевнелиев констатира нарастваща през последните години подкрепа на международната общност за осигуряване на равни възможности за жените и мъжете при достъпа до висши ръководни позиции, включително за поста Генерален секретар на ООН. 

“След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа“, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

2

Victimized

23.09 2016 в 16:03

"България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността. "
България не приветства нищо такова , приветства го марионетката на снимката . Няма нито логика , нито причина да споделяме отговорността за война започната по геополитически и икономически причини от началниците на другата марионетка .
Вместо да говори заучени глупости , можеше да повдигне въпроса за спиране на огъня , и съсредоточаване на средства по изграждане на разрушените от САЩ и съюзниците им държави .
Съчувствам на хората бягащи от войната , но не може една от най-бедните държави в света , с разсипана икономика и в демографска криза , не само ,че не сме длъжни , но и не ни е по силите . Президенчето е милионер , той няма да ходи по женския пазар да си пазарува , него не го интересува .....

11009

1

случайно прочетох

23.09 2016 в 12:53

И сега президентът да съди премиера за обида за:

http://offnews.bg/news/Politika_8/Az-prezident-Ne-me-ponizhavajte-obidi-se-Borisov_636523.html

Защото дори да му напишат изявление, като това на Плевнелиев, Борисов нямаше да го прочете, а щеше да започне да се хвали за нещо си.