Планът за възстановяване: Правителството няма визия, само претоплени стари проекти

Цецка Бачкова 01 април 2021 в 14:48 1838 0

Налице е огромен риск 12-те милиарда евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост да се забавят, както и да не можем да се възползваме от пълния им размер. 

В следващите пет години България ще има възможност да се възползва от над 12 милиарда евро по инструмента за възстановяване на Европейския Съюз “Следващо поколение ЕС”. Това е най-големият финансов пакет, предлаган някога от бюджета на ЕС и огромен шанс за страната ни, не само да се възстанови от кризата, но и да се превърне в едно наистина добро място за живот. Тези средства са достъпна възможност, но не се полагат „по право“, а ще бъдат отпуснати само ако България от своя страна представи адекватен План за възстановяване и устойчивост, съобразен с приоритетите на ЕС за следващите години. Единствено проекти от представения национален план ще бъдат финансирани по това перо.

Българският План за възстановяване, с който страната ни ще кандидатства за тези средства, няма нито визия, нито амбиция за смели реформи. Той е един пожелателен списък от повторно „претоплени“ стари проекти и инициативи, с който България отново иска от ЕС пари, без да се ангажира с реформи. Саниране, трети лъч на софийското метро, ремонти и строителство, напояване, въвеждане на електронно управление в държавни системи, където вече са похарчени милиарди без резултат - тези проекти категорично не могат да бъдат мотор за силно и догонващо икономическо развитие. Подкрепата за частния сектор е силно ограничена, даже символична. При над 85% от средствата, получател ще бъде държавата, което създава и засилено „усещане“ за корупция. В Плана липсват важни за страната икономически сектори, липсват инвестиции в хората, а сериозни проблеми, като демографския, не са адресирани изобщо. Не е изпълнено и едно от основните изисквания, а именно Планът да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. Всичко това може да спъне приемането на Плана от страна на Европейската Комисия, да доведе до сериозно забавяне и до загуба на средства. 

Предложеният План за възстановяване показва ясно, че досегашното правителство няма визия за развитието на страната ни с хоризонт, по-дълъг от следващия възможен мандат. Както и досега, политиките следват парите, а не ясно формулирани и консенсусни национални цели. Повече от година след началото на пандемията няма готови идеи за възстановяване на страната ни от кризата, които да чакат възможност за финансиране. Липсва и желание, предложенията от общественото обсъждане по темата да бъдат анализирани и взети под внимание. Това дава основание за съмнения, че планът ще бъде използван за заграбване и прахосване на средствата. Пренасочването на парите за следващите пет години към „правилните“ хора и обръчи върви на висока скорост, а познатите корупционни схеми тихомълком и без никаква публичност се залагат в актуализираната версия на Плана. Тези схеми обричат на провал всяко бъдещо управление.

Държавите-членки трябва да предадат своите национални планове най-късно до 30-ти април тази година. И въпреки че този срок наближава, липсва каквато и да е информация докъде е стигнало съгласуването на актуализираната версия на българския план с Европейската комисия. Българският план за възстановяване и устойчивост има нужда от спешна преработка, за да гарантира насочване на усилията, реформите и финансовия ресурс към устойчиво и иновативно икономическо развитие, просперитет и качество на живот. В тази посока трябва да бъдат насочени усилията на всички политически партии до 30-ти април, когато е крайният срок за представяне на Плана.

Националният план за възстановяване и устойчивост не бива да бъде използван в интерес на едно отиващо си правителство или на определени, близки до властта фирми и сектори. Той трябва да следва националния интерес и да носи по-добро бъдеще за всички. 

Цецка Бачкова е зам.-председател на ДСБ, кандидат за народен представител от листата на Демократична България в 24 МИР София. 

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови