Петър Москов: Компромисите превърнаха бившите партийни секретари в днешните работодатели

OFFNews 21 юни 2021 в 10:45 1856 0

Национално обединение на десницата отстоява за ред, законност и грижа и подкрепа за работещия и предприемчивия, каза Петър Москов пред журналисти в Русе.

"България има нужда от промяна, но за нас - нормалните хора, промяната от сегашното гербаджийско статукво не може да бъде в лицето на съюз между старите просъветски социалисти, в лицето на БСП и компания, и новите модерни социалисти в лицето на “Да, България”. Смисълът на промяната трябва да бъде връщане към ценностите на дясното, което е постоянно и в отговорите си, и в тезите си, и аз гарантирам, че ние безкомпромисно ще защитаваме тези тези. Многобройните компромиси, които направиха ГЕРБ и старата десница превърнаха в крайна сметка България вместо в модерна и просперираща икономика, в една от най-корумпираните страни в Европа. Тези компромиси превърнаха бившите партийни секретари на БКП в днешните капиталисти, големи работодатели, и на практика държат цялата българска икономика. Не това бяха целите и задачите на десницата, когато тя възникна преди тридесет години. Затова ние казваме, че трябва да се преучреди нова десница, която да наложи десните принципи в България без компромис, както това се случи в проспериращите днес останали бивши комунистически държави", каза още Москов.

Според него корупция възниква в точките на контакт между публичната среда, която определя правилата и финансирането, и частния интерес, който търси да спечели това финансиране и определени поръчки.

"Решението не е едно, но е свързано с ясното разграничаване и публичност точно на тези точки на контакт. На първо място трябва всички ние да си дадем сметка, защото детайлите на кого е подчинен прокурора в Дупница – на Кюстендилски или на централния, той вероятно е смислен, но не решава въпроса. Първо обществото трябва да има дневен ред и да си даде сметка какво й е работа на държавата, и какво - не. И абсолютно законодателно през ясна политическа воля да ограничи възможността на държавата да се разпростира в точките на контакт с предприемачите и с частната икономика. Защото не й е това работата. Това е политическо решение. Второто – на законодателно ниво процедурите, по които се осъществяват тези правила трябва да бъдат изключително ясни и да не подлежат на тълкуване. Това са двете неща, които могат да ни доведат до намаляване на индекса на корупция", посочи лидерът на Националното Обединение на Десницата.

Според него в борбата с корупцията изключително важна е и личната отговорност.

"Ако има хора, които са допринесли за това да има лоши практики, качеството на живот да е влошено, парите от данъците ни да отиват по предназначение, а не в джобовете на някакви хора, те трябва да бъдат посочени и да понесат цялата тежест на закона. Според нас, в Национално обединение на десницата, ГЕРБ е изключително виновна, че с многобройните си компромиси с правото, със законността, с десните принципи, в крайна сметка допусна днес да е възможно връщането на символите на комунистическия провал – Румен Гечев и Жан Виденов. Именно заради компромисите с десните принципи, извършени през последните години, днес тези имена се връщат в българската политика не със скандал и архаичен комунизъм, а като легитимна алтернатива. Нещата с ревизиите обаче не винаги изглеждат по този начин", каза още Москов.

Според лидерът на КОД истината е, че на България е нужна дълбока промяна.

"Там където е нужно трябва да има ревизия и да има смяна на хора. Смяната на калинки е безкрайно важна, но между възможността да направиш промяна и да смениш хора има огромна разлика. Едното е промяна, а другото е смяна. Между възможността да промениш България към добро, като я върнеш към ценности, принципи, традиция и основания, и това да правиш революция и да сменяш всички, за да ги сочиш с пръст има огромна разлика. Българската десница е тук, за да могат хората да имат такъв избор. Хубаво е да има последователност, да има яснота", категоричен е Москов.

Той посочи, че "убиващата корупция е тази, която утре, на мен и на вас, ако искаме да отворим магазинче ни пречи да го направим, ако не си платим". Затова Националното Обединение на Десницата предлага да се унифицират в единен кодекс всички изисквания към малкия и средния бизнес. 

За големите обществени поръчки решението, което дава коалицията е свързано със следното: първо, ако ние с вас имаме два камиона няма как да спечелим поръчка да строим лот от някоя магистрала. Има дадености, които не можем да пренебрегваме в борбата си за справедливост. Трябва да се променят критериите за обществените поръчки. Професионалните гилдии – инжинерингови, строителни, университетски трябва да дадат критериите и параметрите на това. Сега това не е така. Ако аз съм държавен служител, а вие строител, то вие ми казвате, че имате собственото си строително ноу-хау как трябва да изглежда тази дадена отсечка. Предварително ясни публично зададени критерии от професионалната общност, а не от някой служител, добави Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови