Мая Манолова: БСП мълчи оглушително за безобразията на партиите на статуквото

OFFNews 19 март 2023 в 14:05 2810 1

Мая Манолова

Снимка Левицата

Мая Манолова успокои хората, че държавата не е пред фалит

Притеснително е заглушителното мълчание на ръководството на БСП за безобразията на партиите на статуквото и какви цели стоят зад това мълчание. 

Това заяви днес Мая Манолова в ефира на БНТ. Тя добави, че „ЛЕВИЦАТА!" от дълго време се бори да защитава правата на малките бизнеси, на работещите хора, на пенсионерите и уязвимите. „Идеята за свръхоблагане на малките фирми е свръх-неадекватно и свръх-несправедливо.", каза тя. Затова един от законите, които „ЛЕВИЦАТА!" подготвя да внесе в следващия парламент е за таван на банковите такси, за да се ограничат свръхпривилегиите на банките и да има ясни правила, които да не ощетяват хората. „ЛЕВИЦАТА!" е категорично за прибиране на свръхпечалбите в секторите, в които има картелни споразумения и връхпечалби, както е в банковия сектор, като петте най-големи банки държат над 75 % от пазарния дял. Друг пример са търговските вериги, тяхната пазарна сила за някои стоки надвишава 70 %. „Това не е пазарна икономика. Телекомите са в картелно споразумение, което се вижда с просто око. Направиха милиони печалби и си вдигнаха таксите за услугите с еднакъв процент", каза тя.

По повод стряскащия доклад, който излезе тези дни от Министрество на финансите, тя успокои хората, че държавата не е пред фалит и няма опасност за борда, курса на лева или да се тегли заем от международния валутен фонд. Според нея не се налага хората да обръщат спестяванията си в евро, като по този начин ще спечелят само банките, които ще увеличат комсионните си, които и без това растат. Мая Манолова риторично попита кой би бил толкова смел да каже на пенсионерите, че ще им замрази пенсиите или доходите на работещите бедни, че ще продължават да са на минимална работна заплата от 780 лв., от която реално получават около 600 лв. Тя обвини решенията на Четворната коалиция, че в България има 660 000 пенсионери под прага на бедност и около 700 000 работници, които не могат да изхранят семействата си. „За какво затягане на коланите става въпрос, трябва да спрат да се опитват да прокарват такива идеи.", добави тя.

Според нея, българската държава е болна от няколко болести, които трябва да се лекуват с различни „лекарства" - например приходните администрации да съберат ДДС. При близо 20 % инфлация, събираемостта през първите два месеца на тази година е с 260 млн лв по-ниска. „Трябва да се спре раздуването на държавната администрация и да се кичи с всякакви партийни калинки", каза тя. Необоснованите разходи трябва да се прецизират, а е задължително повишаването на доходите на работещите, пенсионерите и хората с увреждания. „Не могат да се дават на всички десетки милиони левове за скъпия ток. За разлика от българските домакинства, които не получиха и стотинка, банките, които си повишиха печалбите през миналата година със 700 млн. лева, получиха помощи заради скъпия ток. Лукойл-Нефтохим, който си повиши печалбите с 800 %, получи също десетки милиони лева за скъпия ток, също търговските вериги, които имат огромни печалби, както и телекомите, някои от тях увеличиха печалбите си със 60 %,. Не трябва да се дава на тези, които и без това печелят милиарди и ги изнасят навън.", категорична беше Мая Манолова.

Банките, както останалите монополи и големите корпорации, в които има картелни споразумения следват политики в ущърб на хората, защото няма правила и контрол.В инициирана от „ЛЕВИЦАТА!" акция по повод вдигането на таксите бяха извадени печалбите на банките за миналата година – от това пролича, че някои са увеличили печалбите си 1292 %, беше установено и че близо 190 млн лв. приходи са от такси и комисионни. „За да внесеш пари – трябва да платиш такса, за да ги изтеглиш – пак да платиш, и то % на изтеглената сума. Да преведеш една съдебна такса от 5 лв, трябва да платиш такса 10 лв.

„ЛЕВИЦАТА!" не подкрепя пипането на данъците в момента, но е на позиция, че концесионните такси трябва да се увеличат. Тези такси са много ниски, всеки един от четирите големи концесионери реализира повече печалби, отколкото е събираемостта на всички концесионни такси взети заедно. „Дали сме на концесия златото, цветните метали, какво се случва с кариерите, които пречат на нормалния живот на хората, и за това държавата получава жълти стотинки."

Относно високите цени на храните, Мая Манолова заяви, че където държавата е с широко отворени очи, гражданите трябва да реагират. Затова „ЛЕВИЦАТА!" от седмици призовава за бойкот на „златните яйца и кашкавала на златни цени". Работещо решение на тези проблеми е въвеждане на таван на надценката на основни хранителни продукти. Практиката в някои европейски страни показа, че където има таван на цената на храните, натискът пада изцяло върху производителите. Печалбата на веригите остава същата. „Поздравявам служебното правителство и специално икономическия вицепремиер г-н Алексиев, които чуха нашето предложение и го разработиха. Те предлагат 25 % таван на всички храни. Веригите трява да бъдат контролирани изкъсо,. На алчността на корпорациите трябва да се сложи „намордник", защото в момента една от веригите твърди, ше работи с 25, 9 %, но тя мачка доставчиците и произвосителите на храни с всякакви неравноправни клаузи и обратни фактури. Например, за вход, обем, за рожден ден, за откриване на нов магазин, за рекламни брошури, даже за телевизионните реклами.", обясни механизма в детайли Мая Манолова.

Всички социологически проучвания показват, че резултатите за влизането на „ЛЕВИЦАТА!" в следващия парламент достига или надвишава 4 %. По този повод Мая Манолова поясни, че целта на „ЛЕВИЦАТА!" не е просто да влезе в парламента, а да бъде ефективна и да защитава интересите на хората, пенсионерите, младите и уязвимите, което не може да се случи без силно ляво обединение. Тя каза, че това е единствения начин ерозията и срива на доверие в сегашната лява партия под ръководството на Нинова да спре да губи авторитет.

По повод обвиненията от страна на БСП, че коалицията е евроатлантическа, Мая Манолова се обърна в ефир към „послушковците около ръководството на БСП" и подчерта, че България е член на Европейския съюз и НАТО, а самата партия на БСП е член на Партията на европеските социалисти.

„Нашият глас в Европа трябва да се чува. Нинова беше част от правителство, което прочете смъртната присъда на Мариците. Те поеха ангажимент през 2026 г. в Плана за възстановяване и устойчивост да ликвидират централите. Земедеслкият министър Иван Иванов подписа стратегически план за земеделието без да пита бранша и обрече българските производители на неизпълними ангажименти. Това е слугинаж пред Европа и пред чуждите посолства. „ЛЕВИЦАТА!" ще защитава само българския национален интерес, българските производители, малките хора...Българските производители страдат и от вноса на украинско зърно, затова сме предложили справедливви компенсации, които също трябва да дойдат от Европа. Защо ни е европейска солидарност , ако няма да получим подкрепа. Трябва да се отвори резервния фонд и да има достатъчно национално финансиране, така че да бъдат подкрепени производителите. Те трябва да са подкрепени и заради безумно скъпата поливна вода. Знаем кой унищожи „Напоителни системи" и от коя партия, знаем чии кадър изряза тръбитеза скраб. Ние поемаме ангажимент за безплатна поливна вода в следващия парламент.", обобщи Мая Манолова.

За финал, тя призова хората да гласуват за „ЛЕВИЦАТА!", която доказано води битки за благото на хората и повишаване на техните доходи, а не за „корупционери", финансови измамници и военолюбци, които нямат никакви скрупули да поведат страната към войни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови