Катя Панева: Има как да превърнем спиралата на застоя в път

OFFNews 30 март 2023 в 12:24 2992 1

Снимка Пресцентър, ДСБ

Катя Панева

Има как да превърнем спиралата на застоя в път, каза в интервю за OFFNews Катя Панева - кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната - Демократична България“ в 29 МИР-Хасково и 17 МИР Пловдив-област.

Катя Максимова Панева е родена в Пловдив, където в ПУ „Паисий Хилендарски“ завършва „Стопанско управление“. Магистър по „Европейска икономика и управление на администрацията“. Живее в Димитровград, където над 20 години работи в сферата на фармацията. Семейна, майка на три дъщери.

Член е на Националното ръководство на „Демократи за силна България“. Народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание. Три мандата- от 2011г. до 2021 г. е общински съветник в Димитровград, където е създател на общинския фонд „Ин витро“. Областен управител на Област Хасково в периода януари – август 2022 г.

Госпожо Панева, отново сте кандидатът за народен представител на „Демократична България“ в 29 МИР-Хасково, но на трета позиция в листата при обединението с „Продължаваме промяната“. Как приемате третото място в листата?

- Като възможност Обединението да увеличи изборния си резултат. Още при регистриране на листата ми зададоха подобен въпрос и заявих, че за мен не е самоцел или средство за лично себеутвърждаване на всяка цена да бъда депутат. И сега стоя зад тези си думи и работя за общата кауза, защото вярвам, че има как. Има как всички в област Хасково, всички в България, да живеем по-добре! Никой не може да е истински щастлив в общество от нещастни хора… А какво е нужно, за да бъде човек щастлив? Според мен, едно от задължителните условия е… сигурност. И в човешки и във финансов, в икономически, и социален план. Това е и един от мотивите ми въобще да участвам в политиката- възможността да помагам. Както пее Емил Димитров в онази знакова песен, която всички знаем и помним: „Ако си дал от себе си- не си живял напразно“… Е, аз не искам да живея напразно! Вярвам, че заедно, обединени, можем да спечелим доверието на хората, които изповядват ценностите на свободата и демокрацията и искат да живеят в нормална, уредена европейска държава, със сигурност в утрешния ден.

Този път обаче, сте на втора позиция в листата но Обединението за Пловдив-област…

- Свързана съм с Пловдив и областта със самото си рождение. Рожба съм на студентската любов на родителите ми - лекари - педиатър и невролог, които учат в Медицинския университет. Пловдив-област свързвам с моето детство и Ново село, където при близки роднини на татко бях всяка ваканция и им помагах в отглеждането на цветя. Целият ми живот е свързан и с Ръжево Конаре, където са роднините на моята майка. Пловдив обаче, е не само градът на моето рождение и най-ранно детство, на студентската любов на моите родители, но и на моите студентски години, тъй като съм възпитаник на ПУ „Паисий Хилендарски“. Така че, накратко, за мен Пловдив е рождение, детство, младост, мечти и… начало. Начало не само на живота ми, но и начало на осъзнатия ми житейски път и избор след университета. И макар че днес живея в Димитровград, Пловдив и Пловдив-област продължават да бъдат част от мен.

Традиционен в предизборните кампании е въпросът за приоритетите Ви?

- Приоритетите на коалицията „Продължаваме промяната- Демократична България“ са подробно разписани в програмата ни, с която всеки може да се запознае. Краткият отговор на въпроса Ви е - продължавам да отстоявам това, което е било мой приоритет през всички години от 2009г. до момента, в които съм част от политиката: подкрепа за уязвимите групи, за младите семейства, за достъпно здравеопазване и в малките населени места, за грижа и профилактика на детското здраве и децата, включително тези с тежки и редки заболявания, за подкрепа на българските производители, малкия и среден бизнес, за опазване на природата и чист въздух. Не подценявам образованието, културата, духовното развитие и спорта. Защото спортът е здраве, възпитание, дисциплина и мотивация, а без образование, култура и духовно развитие няма да има смислено бъдеще.

Три мандата сте била общински съветник в Димитровград, два пъти за кратко- народен представител и за половин година- областен управител на Хасково. Предполага се, че добре познавате спецификата на този регион и проблемите?

- Да, разбира се. Няма да изброявам в подробности какво съм свършила, като общински съветник, народен представител и областен управител. Но и в трите позиции съм била себе си, работила съм отговорно, ангажирано и активно. Като областен управител организирах поредица срещи в общините от областта с местната власт и избраните от 29 МИР-Хасково народни представители от различните политически формации. За да търсим заедно най-ефективните решения. Защото проблемите на хората в едно или друго населено място нямат партиен цвят. Те са общи за хората там и трябва да се търси най-доброто и смислено решение, а това е възможно, когато има диалог. Иначе казано: когато има желание- има как! За мен Ние е повече от Аз. Не съм от политиците, които говорят с предизборни лозунги и обичат да се хвалят. Но мисля съм се доказала, като човек на дадената дума и когато поема ангажимент, ще направя и невъзможното, за да го изпълня.

Познавате ли достатъчно обаче, важните за Пловдив-област теми?

- Водих доста активна кампания в малките населени места там с идеята да се срещна с възможно най-много хора, за да разбера как те самите определят приоритетите за региона. Трябва не само да слушаме хората, но и да ги чуваме, да се вслушваме в това, което ни казват. Да, при срещите с хората съм си записала много конкретни проблеми, които чакат решения и ако получа доверието им и бъда техен народен представител, ще работя активно и настоятелно. Това обаче, което всички искат е съответното населено място да е добро за живеене. А това означава не просто градинки, паркове, детски площадки, улици и сгради, но и … възможности. Възможност младите да имат развитие и да сбъдват мечтите си. Възможност хората в активна възраст да получават достойни доходи, а децата- качествено образование и здравеопазване. Младежите - бъдеще, хората от третата възраст – спокойствие и сигурност, малкият и среден бизнес- работа и свобода.

Вие сте майка на три деца, най-малкото от които на 5 г. Как успявате да съвместите политическите ангажименти с грижата за тях и работата си в бизнеса?

- Е, аз съм живото доказателство, че има как! Към момичетата добавяме куче и две котки (смее се). Да, сложно е, но не е невъзможно. С добра организация и помощта на семейството и близките, за което им благодаря. Когато човек има желание- намира и начин. Защото не ми е безразлично в каква България живеят децата ми и това също е част от мотивацията ми да участвам в предизборната кампания. Нали всяка майка иска най-добро за своите деца…

И на финала - защо хората от 29 МИР-Хасково да Ви се доверят и да гласуват за Вас с преференция 103, а тези в 17 МИР Пловдив-област да изберат преференция 102?

- Доверието, което получаваш, е отговорност. И задължава. Доказала съм, че съм отговорна, последователна, диалогична и ангажирана с каузи. Че мога да отстоявам позиции и държа на законността. Напълно осъзнавам, че на хората вече им писна от политика, политици и избори след избори. За стабилизиране на страната трябва да преодолеем политическата криза, да излезем от изборната спирала, в която се въртим и тъпчем на едно място и да я превърнем в път! А това означава - излъчване на управление. Време е да кажем край на застоя! Време е да си помогнем сами! С подкрепата на всеки един, с широкото обединение на партии и граждански движения, можем да го постигнем! Нали всички искаме да живеем по-добре, в една уредена, нормална, сигурна европейска страна, в която свобода и демокрация не са просто думи от предизборни лозунги. Има как нашият избор на 2 април да направи България сигурен, подреден и щастлив дом за своите граждани! Има как нашият избор на 2 април да свърже свободолюбивите, способните, предприемчивите и устремените българи. А най-здравата спойка между тях да бъдат смелостта и вярата. Смелостта, с която обединени ще застанем срещу беззаконието, разрухата, бездуховността и несигурността! Вярвам, че има как! Ако и вие вярвате - изберете на 2 април № 12 в бюлетината! 12 са апостолите, 12 са месеците в годината и вярвам, че № 12 ще е щастлив за България! Ако отбележите и преференция 103 за 29 МИР-Хасково и 102 за 17 МИР Пловдив-област- в аванс благодаря за доверието!

Парламентарни избори 2023 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!